Type and press Enter.

Dalagatan 8

SNYGG OCH MYSIG CITYTVÅA MED BALKONG & ÖPPEN SPIS

TEXT: MURÉN FOTOGRAF: SPINELL STYLIST: MAINSTREET

Denna bostad är såld

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Dalagatan 8, 4tr
Område
Vasastan - Norrmalm
Våning
4 av 5, hiss finns
Rum
2 rum och kök
Area
51 m²
föreningens information
Avgift
2 661 kr/mån inkl. värme och vatten

Allmänt om fastigheten

El
2 400 kr/år
Försäkring
2 500 kr/år
Total driftskostnad
4 900 kr/år
Beräknat antal pers
2

Arkitekturen

Arkitekt: JOSEF ÖSTLIHN 1928

Berget 9 på Dalagatan 8 ritades av arkitekt Josef Östlihn och uppfördes 1928. Det är ett bostadshus i sex våningar med kungsvåning överst. Det är en mycket tjusig 1920-talsklassicistisk byggnad som till stora delar bevarar ursprungligt skick. Bottenvåningen har elegant kvaderrustik och därefter följer en slätputsad våning med franska balkonger med dekorativa reliefer emellan. Ovan detta är fasaden slätputsad med balkonger på varje sida. Entrén är också mycket vacker och välbevarad med bland annat golv av mönsterlagd kolmårdsmarmor och gipsreliefer på väggarna. Brf Berget 9 har en stor lummig gård med bär och fruktträd, gemensam uteplats och en uppbyggd grill. I trapphuset finns gemensamma vädringsbalkonger på varje halvtrappa möblerade med bord och stolar dit man till exempel kan ta med sig frukosten och blicka ut mot gården. I huset finns en gemensam tvättstuga, cykelrum, barnvagnsrum och soprum.

FÖRENINGEN

Brf Berget 9

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Berget 9. Föreningen upplåter 34 lägenheter med bostadsrätt. Huset ritades av arkitekten Josef Östlihn och uppfördes 1928.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 1993 och klassas som äkta.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Renovering

1998 Stamrenovering badrum/WC. 2000 Stamrenovering kö. 2000 Balkongerna samt fasaden till och med plan 6 renoverades. 2005 Yttertaket målades. 2006 Tvättstugan renoverad. 2008 Byte av el-stigar. 2010 Trapphuset målades. 2012/2013 Renovering av fönsterkarmar. 2013 Höjning av balkongräcket plan 6. 2014/15 OVK besiktning genomförd. 2015 Ny entréport installerad, renovering av hiss och lintrumma, upprustning av innergård och byte av expansionskärl. 2015/16 Trädgården.

Kommande renoveringar

Det finns inga beslut angående kommande renoveringar.

Ekonomi

De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 5,32 Mkr, vilket ger cirka 3 525 kr per kvm boyta. Avgift/kvm ca 613 kr. Det finns inga planerade avgiftsförändringar.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

TV/Bredband

Tv, bredband och telefoni från Comhem debiteras av bostadsinnehavaren.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Tvättstuga

Tvättstugan är belägen i källaren och är utrustad med två tvättmaskiner, en torktumlare, ett torkskåp och en mangel.

Gemensamma utrymmen

Det finns en innergård med uteplats och grill. Husets vädringsbalkonger har sittplatser på samtliga våningsplan. Det finns också ett barnvagnsrum samt ett cykelrum.

Juridisk person:

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

OMRÅDET

Här bor du både centralt och lugnt i gränslandet mellan Norrmalm och Vasastan i början av den 1,5 km långa Dalagatan. Härifrån kan du i de flesta fall promenera var än i stan du ska. Du har kort gångavstånd till såväl centralstationen och city som till Odenplan med nya Citybanan och Kungsholmen via Barnhusbron. Lite längre ner på Dalagatan har du Vasaparken som är ett nöje året om med café, fotbollsplan, skridskobana, lekpark med mera. På Dalagatan ligger också en rad kända och anrika restauranger som Melanders Butik & Brasseri, Musslan, Tennstopet och Wasahof.