Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Katarina Bangata 48
  [Område] => Södermalm - SoFo
  [Våning] => 2 av 6, hiss finns, Hissen rymmer dubbelvagn.
  [Rum] => 3 rum och kök
  [Area] => 72 kvm
faktisk uppmätning [Tomtareal] => [Avgift] => 3 371 kr/mån inkl värme, VA )

Katarina Bangata 48

NYRENOVERAD DRÖMLÄGENHET MED STORA VACKRA RUM

TEXT: MURÉN FOTO: JOHANSSON STYLING: RYDMANSHEM

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Öhman
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Katarina Bangata 48
Område
Södermalm - SoFo
Våning
2 av 6, hiss finns, Hissen rymmer dubbelvagn.
Rum
3 rum och kök
Area
72 kvm
faktisk uppmätning
Avgift
3 371 kr/mån inkl värme, VA

Driftskostnader

El
2 750 kr/år
Försäkring
2 900 kr/år
Total driftskostnad
5 650 kr/år
Drift räknat på
4 personer

Arkitekturen

Arkitekt: DORPH & HÖÖG 1905

Det triangulära kvarteret Lien 5 ritades 1904 av den i Stockholm mycket produktiva arkitektduon Dorph och Höög. Det är vacker jugendfastighet med nationalromantiska inslag. Fasaden är gulputsad med sockel i granit. Föreningen har en nyrustad innergård med utomhusmöbler och grill. Här finns även cykelställ. Cykelrum, barnvagnsrum och tvättstuga finns i husets källare. Föreningen Brf Lien 5 äger hela kvarteret med över hundra bostadsrätter, och är en mycket välskött förening med dolda tillgångar i form av flera hyresrätter och elva lokaler. Under 1960-talet då rivningsvågen rasade som värst i Stockholm fanns långt gångna planer på att riva hela kvarteret Lien och bygga ett helt nytt bostadskomplex. Ritningar visar på en stor byggnadskropp i åtta våningar. Som tur var genomfördes detta aldrig och istället valde man att behålla och modernisera fastigheten.

FÖRENINGEN

Brf Lien 5

Antalet lägenheter och lokaler

Föreningen äger hela kvarteret Lien med adresserna Katarina Bangata 48, 50, 52, 54 och 56 samt Gotlandsgatan 75 och Södermannagatan 35. Totalt antal lägenheter 109 st. 106 lägenheter med bostadsrätt (6746kvm), 3 hyresrätter (182 kvm) samt 11 lokaler med hyresrätt (1008) kvm. Fastigheten ritades 1904 av de välkända arkitekterna Dorph & Höög. Byggherre och byggmästare var A. G. Thörner.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen tog över fastigheten 1999.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Fastighetsägarna Service Stockholm sköter den ekonomiska förvaltningen. Styrelsen fastighetsansvariga samt Effekt konsult sköter den tekniska förvaltningen.

Renovering i urval

1971 - 1974 Stambyte samt byte av elstigare (3-fas finns) troligtvis renoverades fönstren.

1990 Fasadrenovering.

2003-04 Taket renoverades.

2005-06 Målades trapphusen.

2009-10 Tvättstugorna renoverades och fick nya maskiner. Ombyggnad av källarplan och tvättstugor.

2013 Renovering av lokalfönster utvändigt.

2014-2015 målning av lägenhets fönster.

2017 Relining av köksstammarna samt renovering av värmesystem, samtliga radiatorer har fått nya ventiler och reglage.

2018 Målning av taksprång samt byte av ventiler på vattenmätare.

2019 Renovering källargolv.

2020-21 Relining badrumsstammar, byte lampor i entré. Målning av källarutrymmen samt åtgärdande av dagvattenledningar under mark på innergården. Åtgärdande av fel ifrån OVK- besiktning.

Kommande/pågående renoveringar

Under 2021 planeras. Projektering för relining av kvarvarande badrumsstammar samt OVK åtgärder.

Under 2022 Sopsortering

Under 2024 Målning av plåttak.

Dessa åtgärder som planeras framöver finansieras genom årsavgifter och hyror enl årsredovisning ifrån 2020.

Ekonomi

Föreningen är äkta och mycket välskött. De tre hyresrätterna ger löpande intäkter och är även en dold tillgång, och lokalerna genererar stora intäkter.

Belåningen ligger runt 5 268kr/kvm/bostadsrättsyta, snittet på Södermalm är cirka 6 000 kr/kvm. I kassan finns cirka 5,8mkr. Kommande renoveringar planeras att finansieras med de löpande intäkterna.

Avgifter

I avgiften ingår värme, vatten och elnätets fasta avgift (se mer under "Elavtal"). För närvarande inga planer på att justera månadsavgiften.

Överlåtelseavgift betalas av köparen (2,5% av prisbasbelopp). Pantsättningsavgift betalas av pansättaren (1% av prisbasbelopp).

Andrahandsuthyrning

Uthyrning förutsätter godkännande av styrelsen i varje enskilt fall. En skriftlig ansökan ska inges till styrelsen i god tid före eventuell uthyrning. Andrahandsuthyrning till juridisk person accepteras ej.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Stockholms Stads Brandförsäkringskontor. Ansvarsförsäkring ingår för styrelsen.

Gemensamma utrymmen

I föreningen finns tre tvättstugor. På innergården finns sommartid utomhusmöbler och grill. Här kan man också placera sina cyklar. Barnvagnar placeras i lägenheterna alternativt i barnvagnsrum i källaren.

Bredband och Kabel-TV

Föreningen har avtal med Comhem och TeliaSonera (fiber) som båda erbjuder heltäckande TV- och bredbandslösningar. Varje lägenhetsinnehavare tecknar själv abonnemang för de tjänster man vill ha.

Elavtal

Föreningen har ett gemensamt elavtal. På detta vis slipper man den fasta nätavgiften och betalar enbart för den elen man använder. Varje lägenhet debiteras i efterskott för faktisk förbrukning.

Medlemskap

Styrelsen vill att de som äger bostaden också skall bo där. Juridisk person beviljas ej medlemskap i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella faktadokument (bl a ÅR 2020) samt hemsida. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Här bor du i kreativa Söderkvarter precis vid Nytorget och med många spännande butiker och trevliga caféer och restauranger runt hörnet, till exempel Nytorget 6, Urban Deli och Älskade Traditioner som du även har utsikt över. Under sensommaren har du dessutom Bondens Marknad som granne. Till oasen Vita Bergen och Parkteaterns föreställningar är det bara ett par minuters gångväg. Bebyggelsen i området spänner över flera århundraden och bjuder på inspirerande promenader. Önskas mer stadspuls, shopping, service och tunnelbana finns det vid Götgatan, Skanstull och Medborgarplatsen, som du når på fem minuter.