Type and press Enter.

Tunvägen 19

RYMLIG FAMILJEVILLA MED LUMMIG STOR TRÄDGÅRDSTOMT

TEXT: MURÉN STYLING: RYDMAN FOTO: BOUKARI

Denna bostad är såld

Katarina Ljung
Grundare & Reg. fastighetsmäklare
John Jakobsson
Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
1-familjs friliggande villa
Adress
Tunvägen 19
Område
Sollentuna - Norrviken
Rum
7 rum
Area
195 m² + 96 m² biarea
faktisk uppmätn norm SS 021053
Tomtareal
1 260 kvm

Byggnad

Byggnadstyp
2-plansvilla med källare
Byggnadsår
1909
Uppvärmning
Bergvärme
Energideklaration
Utförd 2013-11-20
Energiklass
Ingen angiven
Energiförbrukning
59 kWh/kvm per år
Fasad
Trä
Stomme
Trä
Fönster
2-glas
Bjälklag
Trä
Tak
Tegel
Grundläggning
Grundsula
Ventilationstyp
Självdrag
Vatten/Avlopp
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp
Fastighetsbet.
Laxen 5

Allmänt om fastigheten

Uppvärmning
28 800 kr/år
VA
3 200 kr/år
Renhållning
3 200 kr/år
Försäkring
12 000 kr/år
Total driftskostnad
47 200 kr/år
Beräknat antal pers
4
Kommentar
Uppvärmning samt el är sammanslaget. Larm finns från Verisure.
Taxeringskod
220
Taxeringsvärde
6 245 000 kr/år
Summa pantbrev
5 836 000 kr
Tomtareal
1 260 kvm
Tomttyp
Trädgårdstomt
Vatten/avlopp
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp
Rättigheter
Avtalsservitut Villa Och Årlig Avgäld Förmån: Officialservitut Vatten-Och Avloppsledningar, 0163-F4727-A3.1 Last: Avtalsservitut: Villa, 0163-F5216.2
Planbestämmelser
Grundvattenskydd (1974-06-20) Tomtindelning (1949-01-12) Stadsplan (1940-11-01) Stadsplan (1929-11-07)
Beskrivning uteplats
Plats för två bilar

planskiss

Arkitekturen

Arkitekt: Okänd arkitekt 1909

Norrvikens villastad grundades 1906. 1910 stod runt 150 villor färdiga, och en av dem var Laxen 5. Adressen Tunvägen 19 tillkom under 1930-talet. Vem som lät uppföra huset och vem som ritade det är idag inte känt, och de ursprungliga ritningarna finns inte bevarade. Men huset är dokumenterat genom några fotografier som finns kvar än idag, samt genom ombyggnadsritningar från 1948, och de ger tillsammans en bild av fastighetens historia. Arkitekterna John Bagger och Sigurd Westholm, som även senare var stadsarkitekt i Stockholm, ritade dock mycket i Norrviken och var även bosatta här, men några uppgifter om att de ritat just denna villa har vi inte fått bekräftade.

Laxen 5 har en fasad klädd med både liggande och stående gulmålad spontad panel. Taket är brutet med ett brant takfall som är lite svängt, en tidstypisk detalj från byggnadsåret. På en fasad finns ett burspråk bevarat. Huset har två utbyggda partier och två öppna verandor med balkonger ovanpå. Fönstren är av olika bredd, några har spröjsad överdel, och de är målade i grönt med vita foder. I begynnelsen verkar fasaden ha varit putsad i en ljus nyans med spröjsade fönster i mörkare kulör, men när fasaden ersattes av panel är inte klarlagt. Några tidigare ägare till huset var fröknarna Birgitta och Alice Swarts. De lät 1948 modernisera huset både interiört och exteriört. En veranda revs och delar av den ersattes med ett stort treluftsfönster. En öppen veranda byggdes intill och ovanpå detta en balkong precis som innan. 1989 byggdes huset om igen och då omdisponerades övervåningen. Ett av sovrummen byggdes ut vilket gav plats för ett badrum. Huset byggdes även ut med en ny entré och toalett och ovan det ännu ett sovrum. Även husets källare har inretts. Laxen 5 är en mycket vacker villa där originaldetaljer bildar en tilltalande enhet med 1940-talets om- och tillbyggnad. Kanske kommer du att tänka på Villa Villekulla när du ser huset. Här finns onekligen vissa likheter och samma charm som i Pippis älskade hem, om än i något mer städad form.

OMRÅDET

Norrviken, som idag är en del av Sollentuna kommun, har fått namn efter den intilliggande sjön med samma namn. Samhället växte då järnvägen byggdes ut och Norrviken fick en station och ett stationshus vid Norra stambanan. På mark som tillhört säteriet Sollentunaholm anlades en villastad av förhållandevis påkostad art. Här fanns redan från början vatten och avlopp, och det gick att ansluta wc. Vid vattnet byggdes också ett kallbadhus som stod färdigt 1908 där damerna kunde bada på förmidagen och herrarna på eftermiddagen. Idag finns i stället flera fina badplatser vid Norrviken. Vintertid är sjön en omtyckt plats av skridskoåkare. Sjöisbanan på Norrviken är Sollentuna kommuns mest besökta friluftsanläggning, vilket i sig är bemärkningsvärt då Sollentuna är en stark idrottskommun med många stora och fina anläggningar för olika idrotter. Bara någon minut bort ligger en nybyggd fotbollshall. Norrviken är ett populärt villasamhälle med många vackra äldre hus. Bara tre minuters gångväg, i Norrvikens centrum, finns närservice med bland annat mataffär och den välrenommerade butiken Percys kött. I Sollentuna centrum finns allt du kan behöva gällande butiker och service. Med bil eller tåg når du Arlanda på ca 20 minuter.