Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Fatbursgatan 31
  [Område] => Södermalm
  [Våning] => 2 av 2, ej hiss
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 41 kvm
faktisk uppmätn norm SS 021053 [Tomtareal] => [Avgift] => 2 779 kr/mån inkl. värme, v/a )

Fatbursgatan 31

VACKERT SEKELSKIFTE MED FUNGERANDE KAKELUGN

TEXT: MURÉN FOTO: JOHANSSON STYLING: COPPARSTAD

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Henriette Gerson
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Fatbursgatan 31
Område
Södermalm
Våning
2 av 2, ej hiss
Rum
2 rum och kök
Area
41 kvm
faktisk uppmätn norm SS 021053
Avgift
2 779 kr/mån inkl. värme, v/a

Driftskostnader

El
3 000 kr/år
Försäkring
2 500 kr/år
Total driftskostnad
5 500 kr/år
Drift räknat på
2 personer

Arkitekturen

Arkitekt: Dahl & Johansson 1901

Området:

Här bor du ungefär mitt på Södermalm och har därmed bra gångavstånd till det mesta i stadsdelen. Du bor bara ett par kvarter från både Mariatorget och Medborgarplatsen och nära Södra station, så kommunikationerna är de allra bästa för boende på denna adress. Ett flertal busslinjer trafikerar också området. Här kan du även välja och vraka bland trevliga restauranger och caféer. Under sommarhalvåret är Swedenborgsgatan ett kvarter bort en gågata med många uteserveringar och ett mysigt folkliv. I området finns även många större och mindre parkområden, det tar till exempel inte många minuter att gå ner till Tantolunden.

FÖRENINGEN

Brf Färdknäppen 2

Föreningen

Brf Färdknäppen 2 (org. nr 769616-8355) är en äkta förening som förvärvade fastigheten Färdknäppen 2 år 2009. Föreningen består av Fatbursgatan 31-35 och omfattar 33 lägenheter med bostadsrätt, 3 lägenheter med hyresrätt samt en lokalyta (extra vindsförråd för uthyrning). Husen förenas av en vacker lummig gård. Marken innehas med tomträtt.

Ekonomi

Lånen för föreningens fastighet ligger på 4 448 kr per kvm boyta. Det finns inga planerade avgiftsförändringar. Avgiften betalas månadsvis i förskott.

Förvaltning

Den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC. Fastighetsskötsel sköts av Hutta Fastighetsförvaltning AB, och städning av Södermalms Hustomte.

Bredband och Kabel-TV

Bredband och kabel-tv levereras via Comhem.

Juridisk person och delat ägande

Föreningen godkänner inte juridisk person. Delat ägande mellan sambos/makar accepteras.

Överlåtelseavgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på 1 190 kr av köparen.

Gemensamma utrymmen

Föreningens medlemmar disponerar gemensamt samlingslokal, hobbyrum, gym, bastu, två cykelförråd, två tvättstugor samt grovsop- och återvinningsrum för glas, metall, papper samt elprodukter. Dessutom finns en mycket fin gemensam grönskande innergård längs med hela fastigheten med soffgrupper, gräsmattor samt bl a buskar med vinbär och krusbär. Möjlighet att förvara cyklar under tak.

Förråd

Lägenheten disponerar ett vindsförråd. Det finns dessutom möjlighet att hyra extra vindsförråd för boende i huset.

Renoveringar

2021 stamspolning, 2020 rörelsesensorer för belysning, nya cykelställ, 2018 målning av fönster och portar, byte av koddosor, 2017 byte av undercentral, nya trädgårdsmöbler, byte av låssystem, renovering av portdörrar, 2016 stamspolning, tätning av tak, byte duschblandare i hyreslägenheter, injustering av värmesystem, 2014 byte vitvaror i hyreslägenheter, 2013 byggnadsinventering, 2011 reparation takvärme 2010 stamspolning, låsbyte, snörasskydd tak, 2009 trapptavlor, trädfällning, 1990-talet stammar kök och bad, el-stigare, tak, fasad, fönster, trapphus och tvättstugor.

Planerade renoveringar

Föreningen planerar att måla taket inom några års sikt.

Städning och städdagar

Trappstädning sköts på entreprenad. Gemensamma trädgårdsdagar förekommer två gånger per år.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella faktadokument och kontakt med styrelsen i mars 2021. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET


Huset på Fatbursgatan 31-35 byggdes under åren 1900-1901. I början av 1900-talet uppförde Stockholms stad ett flertal bostadshus för arbetare, och fastigheten Färdknäppen 2 var en av dem, men då hette kvarteret Lehusen. Arkitekt och byggmästare var byggnadsfirman Dahl & Johansson. Huset har två våningar och tre trapphus. Fasaden är mycket fin och till stora delar välbevarad. Bottenvåningen är klädd i släthuggen natursten och ovan detta är fasaden putsad i en gulröd nyans där spritputs bryts av med slätputsade lisener, fönsteromfattningar och fält. En mjukt svängd fronton kröner husets mitt. Huset var så sent som på 1990-talet eftersatt men rustades då upp och såldes därefter till Brf Färdknäppen 2. Föreningen består av 36 lägenheter varav tre fortfarande är hyresrätter. Här har man en fin och lummig gemensam gård med utemöbler och växtlighet. Gemensamt finns även tvättstuga, samlingslokal, hobbyrum, gym, bastu, cykelförråd och grovsop- och återvinningsrum.