Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Bondegatan 50, 3tr
  [Område] => Södermalm - Nytorget
  [Våning] => 3 av 5, hiss finns
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 51 kvm
Förvaltares information [Tomtareal] => [Avgift] => 1 993 kr/mån inkl värme, VA, kabel-TV (bas) och Bredband )

Bondegatan 50

MITT I SOFO - LJUST OCH LUGNT MED BALKONG MOT GÅRD

TEXT: MURÈN STYLING: LINDHOLM FOTO: JOHANSSON

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Marie Holmerson
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Bondegatan 50, 3tr
Område
Södermalm - Nytorget
Våning
3 av 5, hiss finns
Rum
2 rum och kök
Area
51 kvm
Förvaltares information
Avgift
1 993 kr/mån inkl värme, VA, kabel-TV (bas) och Bredband

Driftskostnader

El
3 000 kr/år
Försäkring
2 400 kr/år
Total driftskostnad
5 400 kr/år
Drift räknat på
2 personer

Arkitekturen

Arkitekt: Ture Sellman - 1929

I kvarteret Bondesonen byggdes en hel del i skiftet mellan 1920-tal och 1930-tal. På tomten Bondesonen 21 stod 1930 ett bostadshus i sex våningar färdigt. Huset ritades 1929 av Ture Sellman, en arkitekt som ritat en hel del hus runt om i Stockholm, men även i till exempel Eskilstuna och Katrineholm. 1940 avslutade han dock sin arkitektkarriär för att gå in i filmbranschen med eget företag. Bondesonen 21 är ett hus typiskt för tiden kring 1930. Huset är putsat i en ljusgrön nyans och har spröjsade fönster, vilket andas 1920-talsklassicism, men byggnaden har också tagit ett steg in i funktionalismens 1930-tal, vilket bland annat visar sig i den outsmyckade fasaden. Brf Bondesonen 50 är en välskött och trevlig förening med boende i alla åldrar. Här finns 29 bostadsrättslägenheter och en hyresrätt. Föreningen har även två lokaler som ger goda intäkter. Man har en gemensam grönskande innergård med utemöbler och grillar där det är trevligt att bjuda in till fest. Invändigt finns cykel- och barnvagnsrum samt tvättstuga.

FÖRENINGEN

Brf Bondesonen 50

Antal lägenheter och lokaler

Brf Bondesonen 50 (org. nr 769606-1691) är en s.k. äkta bostadsrättsförening som äger marken där deras hys står. Huset ritades 1929 och stod klart 1930. Föreningen upplåter 29 lägenheter med bostadsrätt och 1 lägenhet samt 2 lokaler med hyresrätt.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen har innehaft fastigheten sedan 2003.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Brain Accounting AB. Teknisk förvaltning sköts av styrelsen/underentreprenörer efter behov. Föreningen har en städfirma som städar alla gemensamma utrymmen.

Renoveringar

2021 målning av tak och uppgradering av taksäkerhet. 2020 byte skyltfönster restaurang, fällt två träd på innergården, ny energideklaration. 2017 diverse uppfräschningar. 2016 efterarbete från relining i källaren och i tvättstugan. Sopkarusell bortforslad. Uppfräschning av entréplan och hissdörrar. Viss renovering av de två lokalerna. 2015 byte av värmeledningsrören i källaren samt renovering av samlingsledningarna under bottenplattan. 2013 renovering av restaurangens och butikens toaletter. 2012 relining av stammarna i fastigheten. 2011 ny torktumlare i tvättstugan. 2009 spolning av samtliga stammar i fastigheten. Installering av torkskåp i tvättstugan. Putsning och målning av fasaden mot gatan. Utbytt panncentral. 2008 två nya tvättmaskiner till tvättstugan. Renovering av samtliga fönster med isolerglas. Ny dragning av samtliga el-stammar i huset samt tråd i alla lägenheter. Installation av kabel-tv och bredband (100/100 Mbit/s). 2007 balkonger installeras mot innergården. 2006 hissrenovering. 2005 restaurering av trapphuset och av entrédörrar. Säkerhetsdörrar till alla lägenheter.

Kommande renoveringar

Inga beslutade större renoveringar i närtid. Arbete påbörjat med att åtgärda mindre ovk-anmärkningar. Det kan eventuellt bli tal om att installera ventiler i fönstren.

Ekonomi

Föreningens långfristiga skulder uppgår till ca 9,8 mkr, vilket ger oss ett nyckeltal på 7 270 kr/kvm boarea.

Föreningens kassa uppgår till ca 2,5 mkr. Boytan är 1 348 kvm. Kvarvarande hyresrättslägenhet är 51 kvm och att anse som en rejäl dold tillgång. Lokalytan är fördelad till 179 kvm + 135 kvm (butik och restaurang). Intäkterna från hyresrättslägenhet och lokalerna uppgick 2020 till ca 752 tkr. Föreningen visade positivt resultat såväl 2020 som 2019 (plus 390 tkr respektive plus 296 tkr). Föreningen har inga beslutade avgiftsförändringar.

Andrahandsuthyrning

Bostadsrättshavaren får upplåta sin lägenhet i andra hand till annan för självständigt brukande endast om styrelsen ger sitt skriftliga samtycke.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad via Brandkontoret med styrelseansvar. Bostadsrättshavare måste teckna en hemförsäkring med bostadsrättstillägg.

Städning och städdagar

Gemensamma städdagar förekommer en gång per år.

Tvättstuga

Föreningen har en tvättstuga i källarplanet utrustad med två tvättmaskiner och ett torkskåp samt en torktumlare och mangel.

Gemensamma utrymmen

Till de gemensamma utrymmena hör tvättstugan samt cykelställ på innergården samt utrymme i källaren för förvaring av cyklar och barnvagnar. Fin gemensam gård med fler sittgrupper och grill.

Parkering

Föreningen har inga egna bilplatser. Med ett boendeparkeringstillstånd från Stockholms kommun kan du parkera på närliggande gator enligt skyltbestämmelser.

Bredband och kabel-tv

Bredband via Ownit och kabel-tv via Tele2. Basutbudet för kabel-tv ingår i avgiften samt bredband samt ip-telefoni.

Förråd

Aktuell lägenhet disponerar ett vindsförråd på ca 3 kvm.

Antal rum

Lägenheten är registrerad som en etta i föreningens register. Men skulle också kunna beskrivas som en tvåa eller t o m en 2,5:a av en något överambitiös mäklare.

Kontroll information

Ovanstående grundas på information från årsredovisning 2020 samt avstämning med föreningens styrelse den 22 nov 2021. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Här bor du i hjärtat av SoFo, nära till allt vad dessa kreativa kvarter har att erbjuda. Utbudet av mat och dryck i närområdet är bland det bästa i staden, här finns ett outsinligt antal restauranger och caféer av olika slag. Du behöver inte ens lämna huset för att äta gott, här ligger trevliga restaurangen Harvest Home. Nytorget ligger i kvarteret intill och du har inte många minuters promenad till den stora gröna lungan Vita Bergen, där du kan ha picknick och titta på Parkteatern under sommarmånaderna.