Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Bondegatan 50, 3tr
  [Område] => Södermalm - Nytorget
  [Våning] => 3 av 5, hiss finns
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 51 kvm
Förvaltares information [Tomtareal] => [Avgift] => 1 993 kr/mån inkl värme, VA, kabel-TV (bas) och Bredband )

Bondegatan 50

MITT I SOFO - LJUST OCH LUGNT MED BALKONG MOT GÅRD

TEXT: MURÈN STYLING: LINDHOLM FOTO: JOHANSSON

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Marie Holmerson
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Bondegatan 50, 3tr
Område
Södermalm - Nytorget
Våning
3 av 5, hiss finns
Rum
2 rum och kök
Area
51 kvm
Förvaltares information
Avgift
1 993 kr/mån inkl värme, VA, kabel-TV (bas) och Bredband

Driftskostnader

El
3 000 kr/år
Försäkring
2 400 kr/år
Total driftskostnad
5 400 kr/år
Drift räknat på
2 personer

Arkitekturen

Arkitekt: Ture Sellman - 1929

I kvarteret Bondesonen byggdes en hel del i skiftet mellan 1920-tal och 1930-tal. På tomten Bondesonen 21 stod 1930 ett bostadshus i sex våningar färdigt. Huset ritades 1929 av Ture Sellman, en arkitekt som ritat en hel del hus runt om i Stockholm, men även i till exempel Eskilstuna och Katrineholm. 1940 avslutade han dock sin arkitektkarriär för att gå in i filmbranschen med eget företag. Bondesonen 21 är ett hus typiskt för tiden kring 1930. Huset är putsat i en ljusgrön nyans och har spröjsade fönster, vilket andas 1920-talsklassicism, men byggnaden har också tagit ett steg in i funktionalismens 1930-tal, vilket bland annat visar sig i den outsmyckade fasaden. Brf Bondesonen 50 är en välskött och trevlig förening med boende i alla åldrar. Här finns 29 bostadsrättslägenheter och en hyresrätt. Föreningen har även två lokaler som ger goda intäkter. Man har en gemensam grönskande innergård med utemöbler och grillar där det är trevligt att bjuda in till fest. Invändigt finns cykel- och barnvagnsrum samt tvättstuga.

FÖRENINGEN

Brf Bondesonen 50

BRF BONDESONEN 50.

Antal lägenheter och lokaler

Den äkta bostadsrättsföreningen Bondesonen (org. nr 769606-1691) innehar en fastighet med ett bostadshus beläget på Södermalm. Huset ritades 1929 och stod klart 1930. Föreningen upplåter 29st lägenheter med bostadsrätt och har 1st hyreslägenhet samt 2st hyres lokaler.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen har innehaft fastigheten sedan 2003.

Mark

Föreningen äger marken och påverkas således ej av höjda markhyror.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Brain Accounting AB. Teknisk förvaltning sköts av styrelsen-underentreprenörer efter behov. Föreningen har en städfirma som städar alla gemensamma utrymmen.

Renoveringar

2017: Diverse upfräschningar.

2016: Efterarbete från relining i källaren och i tvättstugan. Sopkarusell bortforslad. Uppfräschning av entréplan och hissdörrar. Viss renovering av de två lokalerna.

2015: Byte av värmeledningsrören i källaren samt renovering av samlingsledningarna under bottenplattan.

2013: Renovering av restaurangens och butikens toaletter.

2012: Relining av stammarna i fastigheten.

2011: Ny torktumlare i tvättstugan.

2009: Spolning av samtliga stammar i fastigheten. Installering av torkskåp i tvättstugan. Putsning och målning av fasaden mot gatan. Utbytt panncentral.

2008: Två nya tvättmaskiner till tvättstugan. Renovering av samtliga fönster med isolerglas. Ny dragning av samtliga el-stammar i huset samt tråd i alla lägenheter. Installation av kabel-tv och bredband (100/100 Mbit/s).

2007: Balkonger installeras mot innergården.

2006: Hissrenovering.

2005: Restaurering av trapphuset och av entrédörrar. Säkerhetsdörrar till alla lägenheter.

Kommande renoveringar:

Föreningen kommer under 2018 att genomföra lättare underhåll av källarplan, brandsäkra fastigheten samt åtgärda OVK-anmärkningar. Medel för detta finns.

Ekonomi

Föreningens långfristiga skulder uppgår till ca 9,8 mkr och årliga intäkter uppgår till ca 1,4 mkr, i kassan finns cirka 1,2 mkr. Boytan är 1348kvm. Av dessa är 51kvm hyres resterande 1298kvm är bostadsrätt. Lokalytan är fördelad till 179kvm +135kvm. (Butik och Retaurang).

Skuldkvoten på boyta är ca 6600kr/kvm. Avgiften är ca 468kr/kvm/år.

Avgifter

Inga planerade avgiftshöjningar är kända 2018-05-14.

Andrahandsuthyrning

Bostadsrättshavaren får upplåta sin lägenhet i andra hand till annan för självständigt brukande endast om styrelsen ger sitt skriftliga samtycke.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad via Brandkontoret med styrelseansvar. Bostadsrättshavare måste teckna en hemförsäkring med bostadsrättstillägg.

Städning och städdagar

Gemensamma städdagar förekommer en gång per år.

Tvättstuga

Föreningen har en tvättstuga i källarplanet utrustad med två tvättmaskiner och ett torkskåp samt en torktumlare och mangel.

Gemensamma utrymmen

Till de gemensamma utrymmena hör tvättstugan samt cykelställ på innergården samt utrymme i källaren för förvaring av cyklar och barnvagnar. Fin gemensam gård med fler sittgrupper och grill.

Parkering

Föreningen har inga egna bilplatser. Med ett boendeparkeringstillstånd från Stockholms kommun kan du parkera på närliggande gator enligt skyltbestämmelser.

Bredband och TV

Bredband och kabel-tv levereras av Ownit. Basutbudet för kabel-tv ingår i avgiften samt bredband samt ip-telefoni.

Förråd

Till bostadsrätten följer ett vindsförråd.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2018-05-15. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Föreningen har en egen hemsida. https://www.bondegatan50.com/brf/

OMRÅDET

Här bor du i hjärtat av SoFo, nära till allt vad dessa kreativa kvarter har att erbjuda. Utbudet av mat och dryck i närområdet är bland det bästa i staden, här finns ett outsinligt antal restauranger och caféer av olika slag. Du behöver inte ens lämna huset för att äta gott, här ligger trevliga restaurangen Harvest Home. Nytorget ligger i kvarteret intill och du har inte många minuters promenad till den stora gröna lungan Vita Bergen, där du kan ha picknick och titta på Parkteatern under sommarmånaderna.