Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Högalidsgatan 52C ög
  [Område] => Södermalm - Hornstull
  [Våning] => 1 av 4, ej hiss
  [Rum] => 1 rum och kök
  [Area] => 35 kvm
faktisk uppmätn norm SS 021053 [Tomtareal] => [Avgift] => 2 346 kr/mån inkl. värme, va och balkongavgift (60 kr) )

Högalidsgatan 52C ög

RYMLIG JUGENDETTA MED BALKONG MOT GÅRD I SYDVÄST

TEXT: LINDBERG HOWARD STYLIST: COPPARSTAD FOTOGRAFI: BOUKARI

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Katarina Ljung
Grundare & Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Högalidsgatan 52C ög
Område
Södermalm - Hornstull
Våning
1 av 4, ej hiss
Rum
1 rum och kök
Area
35 kvm
faktisk uppmätn norm SS 021053
Avgift
2 346 kr/mån inkl. värme, va och balkongavgift (60 kr)

Driftskostnader

Drift räknat på
2 personer

Arkitekturen

Arkitekt: Axel Wetterberg 1911

Fastigheten Skruven 11 på Högalidsgatan 52 byggdes åren 1911-1912. Med sina mjukt böjda burspråk, frontoner och detaljer i natursten har det karaktäristiken av ett klassiskt jugendhus från det tidiga 1900-talet. Ovanför den bastanta sockeln i granit är fasaden slätputsad i en beige nyans. Föreningen Skruven 11s lägenheter består av ett till två rum och kök. Interiört präglas lägenheterna fortfarande av såväl 1910-talets ideal som senare tiders upprustning i form av moderna våtrum och kök. Under 2017 sattes balkonger upp på gårdsfasaden men i övrigt har inga större ombyggnationer skett som har förändrat husets ursprungliga stil. Idag har föreningen två vackra innergårdar med planteringar, flera sittgrupper samt grill. Husets arkitekt är Axel Wetterberg som har ritat flera bostadshus i innerstan, bland annat på Kungsholmen och inte minst i Vasastan. Vid Cederdalsgatan i Vanadislunden, mittemot Wenner-Gren Center, har han ritat några nödbostäder i trä som uppfördes 1919 för att lindra den värsta bostadsnöden. De har bevarats in i våra dagar och är idag fina exempel på den tidens tankar kring socialt byggande för stadens fattigare befolkning.

FÖRENINGEN

Brf Skruven 11

Antal lägenheter och lokaler

Brf Skruven 11 äger fastigheten Skruven 11. Föreningen består av 54 lägenheter med bostadsrätt samt 3 lägenheter och 3 lokaler med hyresrätt. Huset ritades 1911 av arkitekt Axel Wetterberg. Föreningen äger marken där deras hus står.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen bildades 2009. Föreningen är en s.k. äkta bostadsrättsförening.

Förvaltare

Ekonomisk och teknisk förvaltning via Fastighetsägarna.

Renoveringar

Se noggrann lista på sid 2 i årsredovisning 2020 där bland annat nämns stambyte i hela fastigheten (dvs badrum, kök och källare) 2018.

Kommande renoveringar

Föreningen planerar att under 2023 renovera fastighetens tak. Därefter planeras en fönsterrenovering.

Ekonomi

Föreningen har inga beslutade avgiftsförändringar. Dolda tillgångar såsom vind i gårdshuset och tre hyresrätter (48, 29 och 35 kvm) om totalyta 112 kvm finns kvar för föreningen att avyttra. Hyresintäkterna från lokaler samt kvarvarande hyresrättslägenheter uppgick 2020 till 809 tkr. De långfristiga skulderna ligger på ca 19,2 mkr vilket ger oss ett nyckeltal på 8700 kr/kvm boarea. Försäljning av föreningens vindsutrymmen håller just nu på att genomföras.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad, inklusive ansvarsförsäkring för styrelsen, via Brandkontoret.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar

Föreningen har gemensamma vår- och höststädningar.

Tvättstuga

Tvättstugan är utrustad med två tvättmaskiner, torktumlare, mangel och ett torkskåp. Tvättstugan ligger i källaren.

Gemensamma utrymmen

Föreningens medlemmar har tillgång till två innergårdar med planteringar, flera sittgrupper samt grill. Det finns även ett cykelförråd i källaren samt cykelställ på båda gårdarna.

Förråd

Till lägenheten hör ett källarförråd om ca 4 kvm, praktiskt beläget med egen ingång på föreningens gård.

Bredband och kabel-tv

Föreningen har avtal med Ownit. Tillkommer obligatoriskt tillägg om 124 kr/mån på den månatliga avgiften.

Delat ägande/juridisk person

Föreningen godkänner delat ägande under förutsättning att den som bor i lägenheten äger minst 10 %. Juridisk person accepteras inte som medlem i föreningen.

Överlåtels- och pantsättningsavgift

Överlåtelseavgift betalas av köpare.

Kontroll

Ovanstående kommer från årsredovisning 2020 samt från föreningens hemsida. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras direkt med föreningen.

OMRÅDET

Lägenheten ligger lugnt och tyst på Högalidsgatan i de fridfulla och gröna kvarteren runt kyrkan och parken. Här rullar du snabbt nerför backen till Hornstull med service och nöjen. Ett par kvarter bort hittar du Långholmen med strandpromenader och bad, funkisön Reimersholme och urbana Zinkensdamm. Och via Västerbron når du snabbt Fridhemsplan. All service du behöver i form av restauranger, butiker och annat finns i kvarteren. Missa heller inte en promenad förbi Kristinehovs Malmgård där hönorna sprätter fritt mitt i stan eller ett besök hos härliga vinbaren Hornstulls bodega som sitter ihop med restaurang Linje Tio. Varma sommardagar bjuder parken tvärs över gatan på välbehövlig svalka och en kort promenad bort hittar du Tantolunden med promenad längs vattnet samt gräsytor för både lek och picknick. Se också till att njuta av ett besök i en av Stockholms äldsta koloniträdgårdar från år 1915. Närmaste tunnelbana hittar du vid Hornstull och du har även mycket nära till innerstadsbussar, bland annat buss 4.