Type and press Enter.

Denna bostad är såld

Katarina Ljung
Grundare & Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Bondegatan 33, 4 tr
Område
Södermalm - Sofo
Våning
4 av 5, hiss finns
Rum
3 rum och kök
Area
83 m²
Avgift
2 497 kr inkl värme, vatten och bredband

Allmänt om fastigheten

El
2 418 kr/år
Försäkring
4 000 kr/år
Total driftskostnad
6 418 kr/år
Beräknat antal pers
3

Arkitekturen

Arkitekt: Okänd arkitekt 1884

Fastigheten Bunge 9 med Brf Fenix ligger på hörnet Bondegatan och Renstiernas gata. Kvarteret Bunge byggdes i sin helhet på 1880-talet, men denna hörnfastighet är den enda som idag återstår från den tidsepoken. Vi vet inte vem som ritat själva fastigheten, däremot har de hus på båda sidor om byggnaden byggmästare LJ Rehnström som beställare. Vi vet också att detta skedde 1884 -1885 men ritningarna på fastigheten är osignerade. Ursprungligen var Bunge 9 ett bostadshus som hade fem våningar och två trapphus, samt källare. Redan från början inreddes butiker i bottenvåningen, med tillhörande bostäder. På 1950-talet huserade exempelvis Anna-Lisa Sjöströms tobakshandel, Södra Varulagret och T Wilhelmssons möbler i fastigheten. Än idag hyr föreningen ut lokaler till en rad kommersiella verksamheter. Även om fastighetens lägenheter interiörmässigt har kvar delar av sin originalarkitektur präglas dagens fasad av den modernisering och ombyggnad som gjordes i stor utsträckning i Stockholm på 1950-talet. Exteriören anpassades efter tidens ideal, och då försvann också mycket av 1880-talets påkostade nyrenässansstil. En riktig pärla finns dock bevarad från byggnadsåret - den tjusiga porten mot Bondegatan. Fastigheten har ytterligare en entré, den port som vetter mot Renstiernas gata sattes förmodligen in under den renovering som gjordes under 1930-talet.

FÖRENINGEN

Brf Fenix

Antal lägenheter och lokaler

Brf Fenix äger fastigheten Bunge 9. Med adresserna Åsögatan 160, Åsögatan 162, Åsögatan 164, Renstiernas gatan 26, Renstiernagatan 28, Bondegatan 31 och Bondegatan 33. På fastigheten finns två byggnader uppförda 1184 och 1981. Föreningen består av 106 lägenheter, varav för närvarande 105 är upplåtna med bostadsrätt. Den finns inga förändringsplaner för den kvarstående hyresrätten. Föreningen äger 12 lokaler och 23 uthyrda förråd. Bondegatan 33 ritades 1884 av okänd arkitekt.

År föreningen övertog fastigheter

Föreningen bildades 2002. Föreningen är äkta bostadrättsförening.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

För den ekonomiska förvaltningen svarar Agenta som även administrerar pantförteckningen. För fastighetsskötsel och teknisk rådgivning svarar BÅ Fastighetskonsult.

Renovering

2005 Stambyte gjordes i huset Renstiernas gata 28 och Bondegatan 33 under 2005 och omfattade vatten- och avloppsstammar samt elstigar. Stambyte i nya delen bör inte vara aktuellt förrän tidigast 2020.

2008 OVK gjordes senast i hela föreningen och alla anmärkningar har åtgärdats.

2008 Radonundersökning gjordes, samtliga mätningar låg under gränsvärdet.

2010 Ventilationssystemet sågs över.

2011 Alla fönster i den gamla delen (Renstiernas gata 28 och Bondegatan 33) renoverades.

2012 Gården totalrenoverades under våren.

2013 Fiber drogs in i fastigheten.

2014 Elektronisk inpasseringssystem och tvättstugebokning installerades.

2014/2015 Konvertering av yta till extra förråd att hyra ut till boende.

2015 Dagvattenpumpar i garage.

2015 Ny teknisk plattform och webbplats. Taksäkerhet tillgodo sågs. Byte av avloppspumpar i garage.

2016 Konstgräs på gården. Kompleteringar av låssystemet.

2017 OVK genomfördes i fastigheten. Renovering av garageramp. Nya panteringar på gården.

Aktuella åtgärder

Underhållsplan finns. Planen bekräftar att fastigheten är i gott skick men planering för kommande underhåll finns de kommande åren, så som,renovering av loftgångar, uppgradering av ventilation, fasadarbeten och byte av tak på gamladelen. Vidare kommer ett stambyte att behöva göras för de nyare huskroparna inom en 10-årsperiod.

Ekonomi

Lägenheter och lokalers total yta uppgår till 11 644kvm, varav 8559 kvm utgör lägenhetsyta och 3075kvm lokalyta.

De långfristiga skulderna uppgick enligt årsredovisning 2017 till cirka 76 Mkr, vilket ger cirka 9 000 kr per kvm Boa. Åsravgift brf yta är ca 371 kr/ per kvm vilket är en väldig låg avgift. Förutom årsavgifter har föreningen lokalintäkter om ca 7 milj kr/ år. Det finns inga planer att höja avgifterna. Avgifterna sänktes de i juli 2014 med 10%, i juli 2015 med ytterligare 10% och i januari 2016 med 20 %. Föreningen är äkta.

Andrahandsuthyrning

Vid uthyrning i andra hand behöver lägenhetsinnehavaren ansöka om tillåtelse. Läs mer under "Hyra ut i andrahand" under "Bo i bostadsrätt".

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad via Brandkontoret.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar

Föreningen har gemensamma vår- och höststädningar.

Tvättstuga

Tvättstugan är utrustad med tre tvättmaskiner, torktumlare och ett torkskåp. Tvättstugan ligger på gården. det finns två tvättstugor.

Gemensamma utrymmen

Garage under huset med 75 platser och 2 mc-platser. För medlem kostar en garageplats ca 1250 kr/månad, för dubbelplats ca 1600 kr. MC-plats kostar ca 650kr/månad.(kösystem, Extra förråd/utrymmen finns att hyra (kösystem), Innergård med soldäck, grill och lekplats. Gården är rökfri och är mycket barnvänlig, Takterass finns högst upp på Åsögatan 164, Föreningen har två tvättstugor, dels på Åsögatan 162 och dels under Renstiernas gata 28, båda har nya maskiner (maskiner och torkskåp 2014/2015), Flera soprum/återvinningsrum (hushållssopor, papper och tidningar) samt grovsopor, Barnvagns- och cykelrum.

Förråd:

Till lägenheten hör ett vindsförråd.

Bredband och Kabel-TV:

Föreningen har avtal med bredbandsbolaget.

Delat ägande

Föreningen godkänner delat ägande förutsatt att en av ägarna också bor (är skriven) i föreningen.

Juridisk person:

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Överlåtelseavgift och medlemskap

Överlåtelseavgift betalas av köpare. Ingen medlemskapavgift.

Kontroll

Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Fastigheten Bunge 9 ligger mitt i Sofo, här bor du med fantastiskt läge precis vid Vita Bergen och med Nytorget runt hörnet. Nytorget kantas av trivsamma restauranger och caféer med ett myller av folkliv under årets varma månader. Här finns möjligheter till unik shopping i spännande vintage- och inredningsbutiker. Bara ett stenkast bort finns Medborgarplatsen och Götgatans service med tillgång till alla välkända kedjor. Vid Medborgarplatsen hittar du också den närmaste tunnelbanestationen och runt hörnet, vid Renstiernas gata hittar du bussar till Slussen och Skanstull. Området är också perfekt för barnfamiljen med lekpark vid Nytorget och Vita Bergsparkens grönområden. En utmärkt plats för en sommarpicknick!