Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Odelbergsvägen 27
  [Område] => Enskede Gård
  [Våning] => 3 av 3, ej hiss, Hiss finns ej.
  [Rum] => 4 rum och kök
  [Area] => 100 kvm
föreningens information [Tomtareal] => [Avgift] => 4 356 kr/mån inkl. värme, vatten (obl. tillägg för bredband/kabel-tv: 229 kr/mån) )

Odelbergsvägen 27

LJUS ETAGELÄGENHET MED TAKTERRASS OCH BALKONG

TEXT: MURÉN STYLING: LINDHOLM FOTOGRAFI: BOUKARI

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Adam Smith
Reg. fastighetsmäklare

Extra kontaktperson

Pontus Hederstedt
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Odelbergsvägen 27
Område
Enskede Gård
Våning
3 av 3, ej hiss, Hiss finns ej.
Rum
4 rum och kök
Area
100 kvm
föreningens information
Avgift
4 356 kr/mån inkl. värme, vatten (obl. tillägg för bredband/kabel-tv: 229 kr/mån)

Allmänt om fastigheten

El
6 000 kr/år
Försäkring
3 252 kr/år
Total driftskostnad
9 252 kr/år
Drift räknat på
4 personer
Kommentar
Driftskostnaden kan variera beroende på levnadsvanor.

Arkitekturen

Arkitekt: Carl Ekeman 1931

Brf Stallet 10 & 11 består av två hus som uppfördes 1931-1932. De ritades av Carl Ekeman och Edvin Engström. Ekeman ritade huset på Odelbergsvägen 27 och Engström det på Odelbergsvägen 29. Husen är i stort sett identiska om än spegelvända, så troligtvis samarbetade arkitekterna. Båda arbetade på Egnahemsbyrån på Stockholms stads fastighetskontor där Engström var föreståndare. Husen på Odelbergsvägen består av två byggnader som är samkomponerade och ser ut att vara ett hus med två trapphus. Trapphusen har en hel fönstervägg ut mot gatan. Dessa, liksom övriga fönster, är målade i grönt och fasaden är putsad i ljusgult. Husen är välbevarade från tiden och en prydnad för området. Föreningen består av 17 lägenheter och har god ekonomi och låga avgifter. Man har en gemensam gård på husets baksida med gräsmatta, trädäck, utemöbler, grillplats och odlingsbänkar. Interiört finns gemensam tvättstuga, bastu och cykelförråd.

FÖRENINGEN

Brf Stallet 10 & 11

Antal lägenheter och lokaler

Den äkta föreningen BRF Stallet 10 & 11 (org. nr 769602-8807) innehar två fastigheter med samma namn med två bostadshus uppförda 1931. Föreningen är belägen i Enskede gård och innehar gatuadresserna Odelbergsvägen 27 - 29. Föreningen består av 23 st lägenheter upplåtna med bostadsrätt, 1 st med hyresrätt samt en mindre förvaringslokal. Huset värms upp med fjärrvärme.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen bildades 1998 och tog sannolikt över ägarskapet av fastigheten strax därefter.

Mark

Föreningen innehar marken genom ett tomträttsavtal med Stockholms stad. Omförhandling för de två avtalen sker 2020 och 2021.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Conzignus Hem och Fastighet AB och den tekniska förvaltningen sköts av Danigo AB.

Renoveringar

2016: Byte av portar. Bygge av två balkonger.

1990-tal: Större ombyggnad av fastigheten med rörstambyte, fasad och tak m.m.

Kommande renoveringar:

Föreningen arbetar med en underhållsplan. Inget är akut men över en tioårsperiod kan det bli aktuellt med renoveringar för upp till 5 mkr. Härnäst planeras för relining av avloppsrören i bottenplattan samt byte av två st dörrar mot gården. Föreningen avser installera belysning på bakgården också.

Ekonomi

Föreningens långfristiga skulder uppgår till 3,5 mkr och årliga intäkter uppgår till cirka 850 tkr. Föreningen har förutom intäkter från årsavgifter även hyresintäkter från bostäder, lokaler, p-platser och från TeliaSonera för en mast på taket. I kassan finns cirka 750 tkr. Skuldkvoten per kvadratmeter bostadsyta uppgår till cirka 2.500 kr, detta är väsentligt lägre än genomsnittet (6 tkr/kvm) i Enskede. Nuvarande skulder motsvarar värdet av den kvarvarande hyresrätten, så senare upptagning av lån kommer inte att påverka skuldbilden nämnvärt om hyresrätten avyttras.

Avgifter

Avgifterna kommer att höjas med 10 % från och med juli 2018 enligt styrelsen. År 2006 gjordes en sänkning av avgifterna med 30 % som var tänkt att pågå till 2012. Efter höjningen kommer avgifterna fortfarande att ligga på en relativt låg nivå. Den nya årsavgiften blir strax under 500 kr/kvm vilket är under Stockholmssnittet. Köparen står för lägenhetens överlåtelseavgift.

Andrahandsuthyrning

Bostadsrättshavaren får upplåta sin lägenhet i andra hand till annan för självständigt brukande endast om styrelsen ger sitt skriftliga samtycke. Avgift tas ut vid andrahandsuthyrning. Uthyrning av typen Airbnb tillåts ej.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Länsförsäkringar AB.

Städning och städdagar

Trappstädning och städning av allmänna ytor sköts av en anlitad firma. Gemensam gårdsstädning för föreningens medlemmar anordnas två gånger per år.

Tvättstuga

Tvättstugan är belägen i källarplanet. Två torkskåp, en mangel, en torktumlare samt två tvättmaskiner hör till utrustningen.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har ett trädäck på baksidan med grillplats och stort utebord. Det finns även odlingsbänkar för plantering. I källaren finns cykelförråd samt en bastu som används av ett fåtal boende varför dess framtid är något osäker. Via husets baksida kan man nå källaren där förvaring av barnvagnar finns.

Parkering

I föreningen finns 11 st garageplatser, hyran är 425 kr/mån och ett kösystem tillämpas. Med ett boendeparkeringstillstånd från Stockholms kommun kan du parkera på närliggande gator enligt skyltbestämmelser till en fast månadskostnad (500 kronor i taxeområde 4). Läs mer på kommunens webbplats.

Bredband och TV

Bredband med fiberanslutning levereras av Telia. Kabel-tv levereras också via Telia. Detta ligger som ett obligatoriskt tillägg utöver avgiften.

Förråd

Till bostadsrätten följer ett källarförråd om cirka 2,5 kvadratmeter. Inne i lägenheten finns både klädkammare och ett förrådsrum på plan två.

Övrigt

På taket sitter det paraboler som inte används av någon. Föreningen har ambitionen att ta ner dessa under våren.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens informationssidor och en avstämning med en kontaktperson 2018-04-20. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

I Enskede gård bor du i en trivsam mix av villor och flerfamiljshus och i lummig grönska med många parker, däribland närliggande Enskede park med koloniträdgårdar, stall och mysiga Enskedeparkens bageri. Tunnelbanan ligger precis runt hörnet och du har även nära till tvärbanan vid Linde. Du kan också snabbt promenera till nöjen, sport och shopping i Globenområdet. Inom några minuters gångavstånd ligger flera förskolor och skolor. Odelbergsvägen har fått sitt namn efter släkten Odelberg som i generationer brukade Enskede gård.