Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Skånegatan 57, vån 2
  [Område] => Södermalm - SoFo
  [Våning] => 2 av 5, hiss finns
  [Rum] => 3 rum
  [Area] => 73 kvm
Faktisk uppmätn norm SS 21054: [Tomtareal] => [Avgift] => 2 687 kr/mån inkl. värme, vatten, kabel-tv och el )

Skånegatan 57

NYRENOVERAD JUGENDTREA MED MED TVÅ KAKELUGNAR

SKRIBENT: MURÉN FOTOGRAFI:SPINNELL STYLIST:GÄRDE

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Katarina Ljung
Grundare & Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Skånegatan 57, vån 2
Område
Södermalm - SoFo
Våning
2 av 5, hiss finns
Rum
3 rum
Area
73 kvm
Faktisk uppmätn norm SS 21054:
Avgift
2 687 kr/mån inkl. värme, vatten, kabel-tv och el

Arkitekturen

Arkitekt: Dorph & Höög 1903

Bonden Större 29 på Skånegatan 57 uppfördes under åren 1903-1904 i en svit av fyra på rad liggande samtida hus. Arkitekter var Victor Dorph och Anders Höög. Dorph och Höög var en mycket produktiv duo som vid denna tid låg bakom en stor del av det som byggdes i staden vid denna tid, vilket gjorde att de kallades för "Nordens största byggnadsfirma". Totalt ritade de runt 230 hus som än idag är viktiga inslag i stadsbilden. Bonden Större 29 består av ett gatuhus i fem våningar med en tillhörande gårdsflygel i fyra våningar. Det är ett tidstypiskt jugendhus putsat i brunbeige och gulvitt. Fönstren är vitmålade med småspröjsade överfönster, vilka satts in under senare tid. Det var först på 1970-talet som huset moderniserades helt och fick till exempel bad- och duschrum.

I Brf Bonden Större 29 finns 21 lägenheter, varav en fortfarande är en hyresrätt, och en lokal där restaurang Koh Phangan ligger. Innergården möbleras sommartid med utemöbler. Här finns även cykelförvaring. För närvarande bygger föreningen balkonger mot innergården. I huset finns tvättstuga med ny maskinpark bestående av två tvättmaskiner, torktumlare och torkskåp.

FÖRENINGEN

Brf Bonden Större 29

Antal lägenheter och lokaler

Fastigheten Bonden Större 29 består av totalt 21 st lägenheter (20 st bostadsrätter och 1 st hyresrätt) samt en lokal med hyresrätt (Koh Phanang). Föreningen är äkta och huset ritades av arkitekt Dorph & Höög 1903. Boyta är 1435kvm och lokalyta är 536 kvm.

År föreningen övertog fastigheten

2015 Föreningen förvärvade fastigheten

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Föreningens förvaltning sköts av NABO.

Renovering

2018 Balkonger 2017/2018 Nya fönster 2017/2018 Renoverat soprum 2017 Soprummet 2015 Ny hiss gathuset 2015 Tvättstuga, Omfattande renovering har utförts ca 1974 med bl.a. stambyte. Under 2017 utfördes byte av fönster och portar och balkonger installerades. Vid väsentliga förändringar måste man ha tillstånd från styrelsen innan arbetet påbörjas. Hit räknas allt som påverkar så kallade tätskikt, golv och väggar i badrum, till exempel badrumsmatta, kakel och klinkers. Att installera värmegolv är också en väsentlig förändring och kräver skriftligt tillstånd från styrelsen. För lägenhetsinnehavare som vill renovera lägenheten och vill få ner en vägg eller öppning av nya dörrar krävs konstruktörs utlåtande samt styrelsens godkännande.

Kommande renovering

Installera säkerhetsdörrar och renovera gårdsfasad samt gården. Ev kan det bli aktuellt med en takrenovering i gårdshuset.

Ekonomi

Föreningens långfristiga skulder uppgår enligt årsredovisningen 2018 till ca 22,9 milj kr. Det ligger något högre än i området men föreningen har gott om löpande intäkter från lokalerna om ca 930.000kr kr/år. Belåningsgrad beräknat på boyta blir ca 15 958 och belåningsgrad beräknat på husets totalyta blir ca11 618.

Avgift

I avgiften ingår el, värme och vatten.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Bredband/Tv

TV och bredband från ComHem.

Försäkring

Föreningen är försäkrad hos Brandkontoret.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en tvättstuga med ny maskinpark bestående av två tvättmaskiner, en torktumlare och ett torkskåp. Föreningen har även en trevlig innergård som möbleras med utemöbler sommartid samt cykelförvaring.

Ägande:

Juridisk person godkänns ej.

Kontroll: information från styrelsen 2020-03-12 att inga nya lån upptagits efter den senaste årsredovisningen samt att inga avgiftshöjningar är planerade efter höjningen om 3 % 2020-03-01.

OMRÅDET

Här bor du händelsernas centrum, i kärnan av SoFo, mitt bland restauranger, caféer och trevliga butiker, nära till allt vad dessa kreativa kvarter har att erbjuda. Du bor mittemellan Götgatans puls och Nytorgets charm. I kvarteret Bonden Större finns ännu några byggnader från 1700-talet och 1800-talet som visar på hur det såg ut på Södermalm innan den moderna staden växte fram.