Type and press Enter.

Nynäsvägen 301

ELEGANT, SOBER OCH NYRENOVERAD 1920-TALSTVÅA

TEXT: MURÈN STYLING: LINDHOLM FOTOGRAFI: BOUKARI

Denna bostad är såld

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Nynäsvägen 301
Område
Gamla Enskede
Våning
1 av 3, ej hiss
Rum
2 rum och kök
Area
65 m²
föreningens information
Avgift
3 938 kr/mån inkl. värme, vatten och kabel-tv (obl. tillägg för bredband: 188 kr/mån)

Allmänt om fastigheten

El
2 056 kr/år
Försäkring
1 388 kr/år
Total driftskostnad
3 444 kr/år
Beräknat antal pers
2
Kommentar
Driftskostnaden är ett exempel på hur det kostar för nuvarande ägare och kan alltid variera.

Arkitekturen

Arkitekt: Thure Bergentz 1925

Fastigheten Framtiden 3 bebyggdes under åren 1925-1926. Byggnaden ritades av Thure Bergentz, arkitekt på Stockholms stads stadsplanekontor. Han har ritat både stadsplaner och byggnader runt om i staden. Han ligger bakom flera av husen i grannkvarteren i Gamla Enskede, men även till exempel privatvillor i Smedslätten och Medborgarhuset i Alvik. Huset är byggt i tre våningar med slätputsade fasader i olika färger, och är tidstypiskt klassicistiskt utförd med många fina detaljer som spröjsade fönster och vackra ornament. Brf Futurum är en trevlig förening som bildades 2001. I varje trapphus finns endast sex lägenheter. Den gemensamma innergården är på sommaren en lummig oas med flera sittgrupper och grill, omgiven av en syrenhäck. På gården har föreningen även egen parkering (platser fördelas via kö). Intill ligger en allmänning, som nås via en grind. Denna plats är en härlig förlängning av den egna gården som nyttjas för lek, picknick, solning och annat.

FÖRENINGEN

Brf Futurum

Antal lägenheter och lokaler

Den äkta bostadsrättsföreningen Futurum (org. nr 769607-2078) innehar två fastigheter belägna i stadsdelen Gamla Enskede. Husen bebyggdes 1925 och för ritningarna ansvarade arkitekt Thure Bergentz. Föreningen upplåter 27 st lägenheter med bostadsrätt och har även en hyresrättslägenhet samt 8 st lokaler. Huset värms upp med fjärrvärme.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen har innehaft fastigheten sedan 2001.

Mark

Föreningen innehar marken genom ett tomträttsavtal med Stockholms stad.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Conzignus Hem och Fastighet AB. Den tekniska förvaltningen sköts av föreningen i egen regi.

Renoveringar

2017: Renovering av fönster, gårdssidan Skolvägen.

2014: Renovering av gården

2013: Byte av stamventiler till elementen, justering av fjärrvärmen. Målning av trapphuset (Skolvägen 7, 9).

2011: Stamspolning samt elstammar.

2006: Byte av eldragningen i fastigheten på Nynäsvägen.

2004: Byte av vatten- och avloppsstammar i kök och badrum, samt renovering av fasader. Trapphusen i fastigheten på Nynäsvägen målades också.

En underhållsplan finns som sträcker sig fram till 2047 efter inspektion av en besiktningsingenjör. Se fler renoveringsdetaljer i årsredovisningen.

Kommande renoveringar

Under 2018-2019 ska fönstren mot Skolvägen och Nynäsvägen (gårdssidan) renoveras.

Ekonomi

Föreningens långfristiga skulder uppgår till 9,5 mkr och årliga intäkter uppgår till cirka 1,5 mkr, i kassan finns cirka 820 tkr. Skuldkvoten per kvadratmeter bostadsyta uppgår till cirka 5.000 kr, snittet i Enskede uppgår till 6.000 kr. Föreningen har en hyresrätt kvar i föreningen vilken kan ses som en tillgång den dagen upplåtelse till bostadsrätt sker.

Avgifter

Föreningen upplyser inte om några planerade avgiftsändringar.

Andrahandsuthyrning

Bostadsrättshavaren får upplåta sin lägenhet i andra hand till annan för självständigt brukande endast om styrelsen ger sitt skriftliga samtycke.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad via Söderberg & Partners med styrelseansvar. Bostadsrättshavare måste teckna en hemförsäkring med bostadsrättstillägg.

Städning och städdagar

Trappstädning sköts av medlemmarna själva genom ett rullande schema i trapphuset. Gemensamma städdagar förekommer två gånger per år.

Tvättstuga

Föreningen har en tvättstuga källarvåningen (port 303) utrustad med två tvättmaskiner, en torktumlare, ett torkskåp och en mangel.

Gemensamma utrymmen

Till de gemensamma utrymmena hör tvättstuga cykelförråd samt utemiljö med sittytor och grillmöjligheter.

Parkering

Föreningen har 13 st bilplatser för uthyrning enligt ett sedvanligt kösystem (224 kr/mån, 5 st i kön i dagsläget). Med ett boendeparkeringstillstånd från Stockholms kommun kan du parkera på närliggande gator enligt skyltbestämmelser till en fast månadskostnad (500 kronor i taxeområde 4). Läs mer på kommunens webbplats.

Bredband och TV

Fiber är indraget till fastigheten. Bredband levereras av Com Hem och likaså utbudet av kabel-tv. Baspaketet av kabel-tv ingår i avgiften. Internetuppkopplingen ligger som ett obligatoriskt tillägg.

Förråd

Till bostadsrätten följer ett vindsförråd om cirka 8 kvadratmeter och ett källarförråd om cirka 1 kvadratmeter.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2018-01-28. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Gamla Enskede är ett trivsamt område med mycket grönska och många vackra gamla hus och promenadvägar. I närheten finns många fina naturområden och det vackra världsarvet Skogskyrkogården. Vill du äta gott i närområdet finns bland annat kreativa och välrenommerade Matateljén och Gamla Enskede Bageri. Matboden är ett annat trevligt ställe, särskilt under sommaren då de har en uteservering med kvällssol. Tunnelbanestationen Sandsborg är din närmaste, och därifrån tar du dig till exempel till T-centralen på en kvart. Du promenerar till Södermalm på 30 minuter, och med bil blåser du dit på fem röda.