Type and press Enter.

Surbrunnsgatan 54A

MED EGEN UTEPLATS OCH 3,30 M TAKHÖJD I DET FÖRE DETTA STALLET

TEXT: MURÉN STYLING: RYDMAN FOTO: SPINNELL

Denna bostad är såld

Katarina Ljung
Grundare & Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Surbrunnsgatan 54A
Område
Vasastan / Odenplan
Våning
0 av 1, hiss finns
Rum
2 rum och kök
Area
73 m²
föreningens information
Avgift
3 429 kr/mån inkl värme, vatten, kabel-tv och bredband 1000 mbts

Allmänt om fastigheten

El
4 200 kr/år
Försäkring
3 423 kr/år
Total driftskostnad
7 623 kr/år
Beräknat antal pers
2

Arkitekturen

Arkitekt: E. Aug. Hellerström 1887

År 1887 lät N Nilsson uppföra ett stall på tomten Nejlikan 2. Den uppfördes som en L-formad byggnad i en våning med inredd vind under brutet tak. Här fanns plats för drygt 30 hästar. För ritningarna stod August Hellerström. Året därpå uppfördes på samma tomt ett bostadshus med tre våningar mot gatan samt en vagnsbod. Dessa ritningar är osignerade men kan ju ha Hellerström som arkitekt även de. Stallet byggdes 1912 om till magasin. I början av 2000-talet förvandlades stallbyggnaden till bostäder i samband med en förvandling av fastigheten då även 1800-talsbyggnaderna fick sällskap av ett modernt bostadshus i sju våningar, en spännande och lyckad kontrast. I stallet finns idag sex hushåll som är en del av Brf Nejlikan 2.

FÖRENINGEN

Brf Nejlikan 2

Antal lägenheter och lokaler:

Föreningen äger fastigheten Nejlikan 2. Föreningen består av 26 lägenheter, varav alla är upplåtna med bostadsrätt. Föreningen har även 1 lokal med hyresrätt. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. Huset ritades ursprungligen 1887 av arkitekt E. Aug. Hellerström.

År föreningen övertog fastigheten:

Föreningen ombildades år 2002.

Mark:

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare:

Den ekonomiska förvaltningen sköts av ABJ Bo förvaltning AB.

Renovering:

De två befintliga byggnaderna ( port 52 och gårdshuset på 54an) som är byggda i slutet på 1800 talet totalrenoverades 2002/2003 i typ nyskick. Nytt modernt hus port 54 byggdes till 2003 med 13 lägenheter. Något eftersatt underhåll finns inte. Styrelsen arbetar med en långsiktig underhållsplan som sträcker sig från 2013- 2033.

Ekonomi:

De långfristiga skulderna uppgår enligt årsredovisningen 2017 till 15,5 milj kr, vilket ger cirka 8 000 kr/kvm boyta. I kassan finns ca 400 000 kr.

Avgifter:

Inga planerade avgiftsändringar.

Förråd:

Källarförråd.

Gemensamma utrymmen:

Föreningen har en trivsam gård, ett soprum i port 54, kompost finns. Cykelförråd i port 54. Tvättstuga i port 52 källare.

Bredband och tv:

Ansluten till kabelnät. Basutbud Com Hem ingår i avgiften.

Internet fiber finns från AllTele och ingår i avgiften.

Juridisk person:

Juridiska personer accepteras inte.

Kontroll:

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida samt senaste årsredovisingen. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Här bor du praktiskt taget mitt i Vasastan, lugnt och avskilt men med Odenplan bara två kvarter bort. Härifrån har du de bästa pendlingsmöjligheterna med tunnelbana, många bussar och nya Citybanan. Du behöver heller inte sakna något gällande restauranger och caféer. Till exempel ligger trevliga och Greasy Spoon i samma kvarter. Du bor även nära Stockholms stadsbibliotek. Vanadislunden, Observatorielunden och Vasaparken är gröna lungor i närheten och de ligger alla på kort promenadavstånd och du har heller inte långt till Bellevue och Hagaparken.