Type and press Enter.

Svartensgatan 8 B

DRÖMTVÅA VID MOSEBACKE MED KAKELUGNAR

TEXT: MURÉN FOTO: SPINNELL STYLING: MAINSTREET

Denna bostad är såld

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Svartensgatan 8 B
Område
Södermalm - Mosebacke
Våning
1 av 4, ej hiss
Rum
2 rum och kök
Area
58 m²
föreningens information
Avgift
1 981 kr/mån Inkl Värme, VA, samt kabel-TV

Arkitekturen

Arkitekt: OLOF JONSSON 1890

Svartensgatan 8 i fastigheten Kejsaren 22 ritades av arkitekten Olof Jonsson och uppfördes under åren 1890-1892. Den består av två fyravåningsbyggnader, ett gathus och ett gårdshus. Den har en vacker och tidstypisk tegelfasad och höga fönster med t-post (två nedre rektangulära fönster och ett övre rundat). Fastigheten är mycket välbevarad såväl exteriört som invändigt i trapphus och lägenheter. Föreningen Brf Kejsaren, som består av 24 lägenheter och en lokal, har en god ekonomi och avgifterna är låga. I de gemensamma utrymmena finns tvättstuga med fyra tvättmaskiner, torktumlare, torkskåp och torkrum, samlingslokal, bastu, sopsortering och en gemensam innergård.

FÖRENINGEN

Brf Kejsaren

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger 2 byggnader. Föreningen upplåter 24 lägenheter med bostadsrätt samt 1 lokal (127 kvm). Husen ritades av arkitekt Olof Jonsson 1890.

År föreningen övertog fastigheterna

Föreningen förvärvade fastigheten 1980.

Tomträtt

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Agenta Förvaltning AB. Teknisk förvaltning sköts av Riksbyggen AB.

Renovering

2004 Stambyte samt elstambyte i bägge husen. 2013 renoverades bastun. Lilla innergården renoverades 2014.

Kommande renoveringar

Föreningen följer en underhållsplan upprättad 2013 som visar på kostnader om cirka 1 miljon kronor de närmsta fem åren. 2016-2019 takmålning, fönsterrenovering och eventuellt renovering av portar.

Ekonomi

Lånen för föreningens fastighet ger cirka 3 600 kr per kvm boyta, en låg belåningsgrad då snittet på Södermalm/innerstaden är strax över 6 000 kr per kvm boyta. Det finns inga beslutade avgiftsförändringar. Avgiften betalas månadsvis i förskott.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning beviljas för maximalt ett år i taget. Fyra bostäder är fn ythyrda i andrahand.

Försäkring

Fastigheterna är fullvärdesförsäkrade genom Trygg-Hansa. Ansvarsförsäkring ingår för styrelsen samt även bostadsrättstillägg för samtliga boende.

Trappstädning

Föreningen har martinsons städ som lokalvårdare så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar

Föreningen har vår och höststädningar med kassör som grillmästare.

Tvättstuga

I fastigheten finns en fräsch tvättstuga med fyra tvättmaskiner, en torktumlare, en mattvätt samt ett torkrum (bokningssystem via lista).

Gemensamma utrymmen

Föreningen har två innergårdar. På den större innergården finns utemöbler och en mindre klotgrill. I källaren bredvid tvättstugan finns en bastu. På innergården finns väderskydd för barnvagnar. Cyklar placeras i gången in till innergården. Gemensamhetslokal finns i källaren.

Bredband och Kabel-TV:

Ansluten till ComHem (Grundutbud ingår i avgiften). Bredband genom ComHem mot separat avgift. Föreningen tittar på att dra in fiber i fastigheten.

Juridisk person och delat ägande

Juridisk person godkänns ej i föreningen. Delat ägande är okej.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Här bor du mitt på den gatstensbelagda Svartensgatan och precis mittemellan Götgatan och Mosebacke, nära både shopping- och kulturkvarter. Dessutom bor du inom ett av Sveriges krogtätaste områden. Här blandas arkitektur från olika sekel och området bjuder på fantastiska stadsvyer.