Type and press Enter.

Tegnérgatan 57 B

FUNKISFEMMA RITAD AV MARKELIUS

TEXT: KAX FOTO: SPINNELL STYLING: RYDMAN

Denna bostad är såld

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Tegnérgatan 57 B
Område
Vasastan
Våning
2 av 6, hiss finns
Rum
5 rum och kök
Area
114 m²
föreningens information
Avgift
5 649 kr/mån Inkl Värme, VA, samt kabel-TV

Allmänt om fastigheten

El
10 800 kr/år
Försäkring
3 600 kr/år
Total driftskostnad
14 400 kr/år
Beräknat antal pers
4

Arkitekturen

Arkitekt: SVEN MARKELIUS 1929-1930

En av våra stora svenska arkitekter, Sven Markelius, stod för ritningarna till detta radikalt funktionalistiska hus, som stod klart 1930. Efter en resa till Tyskland 1927, då Markelius mötte bauhausprofilen Walter Gropius, ändrades hans syn på arkitekturen och det kan vara ett spår av detta uppvaknande vi ser i det karaktäristiska funkishuset på Tegnérgatan 57. Markelius utbildade sig under 1900-talets första årtionden vid KTH och Konstakademien. Han gjorde även flera studieresor och samarbetade med Ragnar Östberg, Erik Lallerstedt och Ivar Tengbom. Fastigheten på Tegnérgatan har kvar sitt ursprungliga utseende - fasaden är en modernistisk dröm - tack vare omsorgsfulla och löpande renoveringar både in- och utvändigt. Till detta hus hör en innergård med trädäck, utemöbler och grill. För barnen finns en lekstuga med rutschkana. Här bjuds också på en gemensam takterrass med vidunderlig utsikt över hela Stockholm. I huset finns 44 lägenheter, en lokal för uthyrning samt tvättstuga och cykel-/barnvagnsförråd med ingång via Dalagatan.

FÖRENINGEN

Brf Berget 10

Föreningen

Brf Berget 10 (org: 769605-6741) är en äkta bostadsrättsförening som består av 44 lägenheter upplåtna med bostadsrätt samt 1 lokal med hyresrätt (234 kvm) vilket ger en avsevärd intäkt. Föreningen äger fastigheten Berget 10 i Stockholm som förvärvades 2005. Man äger marken.

Ekonomi

Föreningens ekonomi är god med en välskött fastighet. Man har en attraktiv lokal som ger goda intäkter. Man amorterar årligen och belåningsgraden är ca 6 523 kr/kvm/bostadsyta. Man har sänkt avgifterna med 8 %.

Renoveringar, i urval

2018 - 2019 Byte av entréportar. 2017 Renovering trapphus. 2016 F.d. tvättstuga på vinden gjordes om till lägenhet och såldes. 2014 Tidigare garage iordningställts till cykel- och barnvagnsrum. 2009 - 2010 Renovering av tak och fasad. 2007 Stambyte och byte av elstigar samt ny värmeväxlare och radiatorventiler. 2005 Renovering av trapphus.

Planerat underhåll

Inget större underhåll är planerat för tillfället.

Gemensamma utrymmen

I huset finns cykel- & barnvagnsrum med ingång från Dalagatan. Cykelställ finns också på gården. Föreningen har dessutom en trevlig gård med grillmöjligheter och högst upp i huset finns en stor takterrass avsedd för gemensamt bruk av samtliga medlemmar. Det finns också en tvättstuga med 3 stora maskiner, torktumlare, torkskåp samt mangel.

Städning

Trappstädning sköts av städfirma

Förråd

Till lägenheten hör ett källarförråd.

Bredband och kabel-tv

Föreningen är ansluten till kabel-tv via Comhem och till fiberbredband via Comhem eller valfri leverantör via Zitius.

Medlemskap

Föreningen har en uttalad policy att ej godkänna juridisk person som medlem (även om det tillåts i stadgarna). Föreningen godkänner delat ägande.

Parkering

Möjlighet finns att ta över säljarens garageplats i grannfastigheten. Prata med mäklaren om ni vill veta mera.

Kontroll

Ovanstående information grundas på föreningens hemsida och årsredovisning 2017 samt kontrollerade med Claes Malmberg, föreningens kontaktperson, 2019-03-31. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Längs en lugn gata i Vasastan hittar du ditt nya hem. I dessa kvarter finns något för alla - flera bra förskolor samt bra restauranghäng, som Flippin' burgers, Hemma, Grill och Rolfs kök. En liten bit bort längs gatan har du gröna Tegnérlunden med fin plaskdamm och efter ytterligare något kvarters promenad hägrar Vasaparken och Observatorielunden med sval grönska under varma sommardagar. Odenplans och Citys puls med nöjen och shopping ligger också på gångavstånd liksom Kungsholmen med strandpromenad, Stadsbiblioteket och alla slags kommunikationer.