Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Andel i bostadsförening
  [Adress] => Heleneborgsgatan 25 B, 4 tr
  [Område] => Södermalm
  [Våning] => 4 av 5, ej hiss, Hiss saknas
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 56 kvm
Faktisk uppmätn norm SS 21054: [Tomtareal] => [Avgift] => 3 023 kr/mån inkl. värme, vatten, bredband, kabel-tv och el )

Heleneborgsgatan 25 B

STILFULL TVÅA MED TVÅ KAKELUGNAR OCH SOLIG BALKONG

TEXT: MURÉN STYLIST: LINDHOLM FOTOGRAF: BOUKARI

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Katarina Ljung
Grundare & Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Andel i bostadsförening
Adress
Heleneborgsgatan 25 B, 4 tr
Område
Södermalm
Våning
4 av 5, ej hiss, Hiss saknas
Rum
2 rum och kök
Area
56 kvm
Faktisk uppmätn norm SS 21054:
Avgift
3 023 kr/mån inkl. värme, vatten, bredband, kabel-tv och el

Driftskostnader

Försäkring
2 676 kr/år
Övrigt
2 200 kr/år
Total driftskostnad
4 876 kr/år
Drift räknat på
2 personer
Kommentar
Övrigt: Gas

Arkitekturen

Arkitekt: Arkitekt: Ivar Engström 1912

Fastigheten Skruven 3 har en lång tillkomsthistoria. Den första ritningen till nybebyggelse på denna tomt signerades 1912, då som en jugendbyggnad. Denna ändringsritades sedan i omgångar. Arkitekt Ivar Engström engagerades 1913 och han ritade ny fasad och nya planritningar. Projektet avstannade i och med första världskriget och efter detta ritade Engström en ny fasad i klassicistisk stil. Fastigheten stod klar någon gång 1919-1920. Den är uppförd i sex våningar med tillhörande gårdsflygel i fem våningar. Ovan bottenvåningen är fasaden slammad i en ockragul nyans som däremellan dekoreras av grå slätputsade lisener. De nuvarande fönstren sattes in 1959, vilket gör att de andas funkis medan byggnaden är ett exempel på tidig nordisk klassicism.

Byggherre till huset var Bf Söderbo som än idag äger fastigheten. Föreningen bildades redan 1917 och firade alltså förra året seklet jämnt. I och med den obrutna ägarlängden finns dess långa och brokiga historia samlad, partier av den kan du ta del av på föreningens hemsida - www.soderbo.nu. Det är en lugn och trevlig förening med god sammanhållning och boende i alla åldrar. För de boende finns flera gemensamma faciliteter som får brukas utan kostnad, som en övernattningslägenhet och en nyrenoverad bastu med dusch, samt soprum med grovsophämtning, cykelförvaring och tvättstuga med tre bokningsbara maskiner, en spontanmaskin, torktumlare, torkskåp och mangel. Utomhus finns två innergårdar som under sommarhalvåret möbleras med utemöbler. Den största gården är mycket lummig med fina växter, växthus och grillplats.

FÖRENINGEN

BF Söderbo u.p.a

Föreningen

BF Söderbo UPA (org nr: 702002-2757) består av 47 medlemslägenheter. Föreningen upplåter med hyresrätt 1 st telemast samt en mindre lokal. Föreningen är äkta och eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder. Föreningen förvärvade fastigheten Skruven 3 redan 1917 och är en bostadsförening.

Renoveringar

Helt ny elinstallation gjordes 2003, vilket gav lägenheterna nybyggnadsstandard vad gäller el med gemensamt el-abonnemang, d.v.s. hushållsel ingår numera i avgiften. Alla toalettstammar är bytta successivt från 1980 - 1990. Inga genomgripande stambyten är planerade, utan byte sker i första hand i samband med köks- och/eller badrumsrenovering i varje enskild lägenhet. Nedre delarna med vindskupor reparerades och målades runt 1995. Fasad gjordes 1995. Fönster mot gårdarna (syd, öst, väst) målades om 2005. Övre takfallet reparerades och målades 2005. Fönster mot gårdarna och gatan målas om 2016. Takomläggning skedde 2010-2011. Trapphusrenovering 2014. Taksäkerhetsanordning i anslutning till skorstenarna 2015. Fönsterrenovering + installation av fösterventiler 2016. Översyn av taksäkerhet, snöskottning, sotning 2017. Under 2019 har man gjort besiktning av stuprör samt åtgärder, OVK (Obligatorisk Ventilations Kontroll), besiktning av trapphusmålning, obligatorisk. brandskyddskontroll, kapning och pluggning av oanvänd stam i C-huset, dränering och stenläggning stora gården.

Aktuella renoveringar

Fjärrvärmecentralen kommer att bytas ut under 2020, i samband med detta kommer termostaterna att bytas ut. Besiktning av balkonger. Utbyte av torkskåp samt lagning av befintlig torktumlare. Fasadrenovering på lilla gården under 2021.

Ekonomi

Föreningens långfristiga skulder uppgår enligt årsredovisningen 2019 till ca 5,259 Mkr. Inga nya lån är upptagna sedan årsredovisningen 2019. Senaste avgiftshöjningen skedde i april 2017 i samband med fönstermålning och installation av fösterventiler. Avgiftsnivån kan varje år komma att prövas på föreningsstämman, i dagsläget finns inga beslut om avgiftsändringar. Föreningen tar ut en pantsättningsavgift om 1 % av aktuellt basbelopp per pant samt en överlåtelseavgift om 2,5 % av aktuellt basbelopp som betalas av köparen.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen. Vid andrahandsuthyrning tas en extra avgift ut av medlemmen om 20% på avgiften.

Bredband/Tv

Föreningen har installerat fiber via Ownit (ingår i avgiften), annars finns även bredband via ComHem som också levererar kabel-TV.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta. Två gånger om året anordnas arbetshelger, vanligtvis i april och oktober. Då utförs mindre reparationer, trädgårdsskötsel, grovstädning av gårdar, vind och källare samt mycket annat. Det är obligatoriskt att hjälpa till.

Förvaltning

Ekonomisk förvaltning sköts av Nabo AB.

Gemensamma utrymmen

Denna välmående förening har mycket att erbjuda och i huset finns bastu, ett växthus där man själv kan odla, ett fotolabb för framkallning och kopiering av bilder samt ett omtyckt hobbyrum med snickar- och målarbänkar. Föreningen har även en mysig gemensam innergård med utemöbler och växter. På entréplan finns en föreningslokal som kan användas för tillställning eller övernattning.

Medlemskap

Föreningen godkänner delat ägande, minsta ägarandel 10%. Juridisk person godkänns ej.

Hemsida

Läs gärna mer på föreningens informativa hemsida www.soderbo.nu

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida och årsredovisning 2019 samt kontakt med föreningen 2020-11-12. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET