Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Grenljusbacken 21
  [Område] => Gröndal
  [Våning] => 10 av 13, hiss finns
  [Rum] => 4 rum och kök
  [Area] => 84 kvm
faktisk uppmätn norm SS 021053 [Tomtareal] => [Avgift] => 3 382 kr/mån Inkl Värme, VA, samt kabel-TV )

Grenljusbacken 21

IKONISKT 1960-TAL I GRÖNDAL - SMART FYRA

TEXT: KAX FOTO: SPINNELL STYLING: KASTRUP-MÖLLER

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Grenljusbacken 21
Område
Gröndal
Våning
10 av 13, hiss finns
Rum
4 rum och kök
Area
84 kvm
faktisk uppmätn norm SS 021053
Avgift
3 382 kr/mån Inkl Värme, VA, samt kabel-TV

Arkitekturen

Arkitekt: KARLÉN & WIKNER 1958

FÖRENINGEN

Brf Ljussaxen

Föreningen

Bebyggelsen i kvarteren Ljuskronan och Ljussaxen består av tre höga punkthus och lamellhus i 3-4 våningar. Ljussaxen 9 ritades 1958 av Bertil Karlén och Ralph Wikner och stod klar runt 1960. Detta hus uppfördes för Stockholmshems räkning av byggmästaren Erland Gustafsson, övriga byggnader i kvarteren av Ivar Bjelkås.Entrén, med sitt vackra trapphus, fick sig ett ansiktslyft så sent som i våras - och vi har ju sett resultatet. Som i en film. Efter detta tog man sig an utemiljön som i somras renoverades och fick en uteplats med tak och en lekstuga för barnen. Medlemmarna disponerar gemensamt en tvättstuga, hela tre cykelrum, med smidig upphängning av cyklarna, samt källsortering. Tack vare inkomster från hyresrätter, försäljning av hyresrätter och uthyrning av kontorslokaler har föreningen mycket god ekonomi. Till bostaden hör, förutom förrådet i lägenheten, en mindre matkällare om knappt 1 kvm, med platsbyggd hylla.

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Ljussaxen 9, bestående av 64 bostadsrätter, fem hyresrätter samt fem hyreslokaler, en lokal för föreningens bruk samt 27 parkeringsplatser. Adress är Grenljusbacken 19-23. Fastigheten ritades av arkitekterna Bertil Karlén och Ralph Wikner. Huset uppfördes åren 1958-1960.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen tog över fastigheten 2009.

Tomträtt

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Mälardalens Bostadsrättsförvaltning, MBF, bistår föreningen med administrativ och ekonomisk förvaltning medan Jensen Drift & Underhåll Sköter den tekniska förvaltningen.

Renovering

Relining av stammarna 2010, tvättstugan renoverad 2012.

2014 drogs elen om till 3-fas och som tillval till bostadsrättsinnehavare (denna bostad är försedd med 3-fas). Trapphuset och entrén renoverades så sent som våren 2016. Samtliga balkongskärmar har nyligen bytts ut.

Kommande renoveringar

Inga större renoveringar är planerade.

Ekonomi

Föreningens ekonomi är mycket god och avgiften sänktes nyligen med 5%. De långfristiga skulderna är vid 2015 års årsredovisning knappt 15 miljoner, vilket ger cirka 2 469 kr per kvm boyta. Snitt för området ligger på cirka 6 000 kr per kvm boyta, vilket betyder att föreningen har en låg belåningsgrad. Man har avyttrat ett par hyresrätter de senaste åren vilket stärkt ekonomin väsentligt. Man har dels kunnat bygga upp ett kapital i Kassan men även renoverat och amorterat med dessa medel.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning skall godkännas av styrelsen. På föreningens hemsida finns ansökansblankett.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Trygg Hansa. I föreningens försäkring ingår bostadsrättstillägg. Du behöver alltså inte komplettera din hemförsäkring med någon typ av tillägg för bostadsrätt.

Trappstädning

Föreningen anlitar städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver ombesörja.

Städdagar

Föreningen anordnar ibland städdagar med fika. Ett perfekt tillfälle att lära känna grannarna i huset.

Tvättstuga

Gemensam tvättstuga renoverades 2013 och är mycket uppskattad. Det finns 2 bokningsbara delar med två tvättmaskiner i varje samt torktumlare och torkskåp/torkrum. Den ena delen av tvättstugan har en större tvättmaskin för grovtvätt och i rummet intill finns mangel.

Gemensamma utrymmen

Trevlig innergård med planteringar som sköts av boende i huset i kombination med fastighetsskötaren. Nyrenoverad utemiljö (sommaren 2016), uteplats delvis med tak och lekstuga för barn. Tre cykelrum med smidig upphängning av cyklar samt bra rum för källsortering.

Bredband och Kabel-TV

I fastigheten har man dragit in fiber vilket gör att du kan få riktigt snabbt bredband (man tecknar själv avtal med Ownit). Kabel-tv genom ComHem, basutbud ingår i månadsavgiften.

Juridisk person

Juridisk person beviljas ej medlemskap i föreningen.