Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Köpmangatan 6
  [Område] => Gamla stan
  [Våning] => 1 av 4, ej hiss
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 52 kvm
faktisk uppmätn norm SS 021053 [Tomtareal] => [Avgift] => 3 277 kr/mån Inkl Värme, VA, samt bredband )

Köpmangatan 6

ELDNINGSBAR ÖPPEN SPIS OCH ROFYLLT LÄGE I G:A STAN

TEXT: BERGSTRÖM/NILSSON FOTO: BOUKARI

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Köpmangatan 6
Område
Gamla stan
Våning
1 av 4, ej hiss
Rum
2 rum och kök
Area
52 kvm
faktisk uppmätn norm SS 021053
Avgift
3 277 kr/mån Inkl Värme, VA, samt bredband

Arkitekturen

Arkitekt: UPPFÖRD FÖRE 1650

Huset har en lång historia, och de äldsta delarna är från medeltiden. På 1860-talet utfördes en genomgripande ombyggnad, och fasaden fick en rik putsdekor i tidens smak. Även ombyggnationen 1942 var ordentligt, och det var då huset fick sitt nuvarande utseende. Nya kopplade fönster ersatte de gamla, men de sattes in snyggt och en del av 1860-talets dekorativa element bevarades liksom den klassicistiska portalomfattningen från 1700-talet.

Till huset hör en lugn och mysig innergård med lummiga växter, och under sommarhalvåret ställer föreningen ut trädgårdsmöbler och grill. På andra sidan av den fina smidesgrind som avgränsar mot Stefan Sasses gränd finns den vackra Rosenporten som är daterad till 1580-talet. På taket finns en terrass med utsikt över takåsarna och föreningen har även en festlokal i medeltida valv. Lokalen är fullt utrustad med kök och toalett och här finns också vinfack, ett för varje hushåll.

FÖRENINGEN

Brf Europa 7 & 8

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheterna Stockholm Europa 7 och Stockholm Europa 8, bebyggda med flervåningshus i 4-5 våningsplan, delvis inredd vind samt källarvåning, mellanfastighet och gårdsbyggnad. Fastigheterna rymmer 40 bostäder, varav 37 innehas med bostadsrätt och 3 med hyresrätt. Byggnaderna uppfördes 1850 och renoverades 1941.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 2001.

Tomträtt

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Föreningens tekniska förvaltning sköts av Hansson & Hööglund Fastighetsförvaltning. Den ekonomiska förvaltning sköts av Carin Forslund AB.

Renovering

2018 Nytt torkskåp i tvättstugan. 2017 Taket lades om på Köpmangatan 4. 2016 Hissar byttes på Köpmangatan 4 samt 8. 2015 dränering av husgrunden på Köpmangatan 6. 2014 Installation av undercentral för fjärrvärme (uppvärmning genom fjärrvärme istället för som tidigare genom gas har minskat föreningens uppvärmningskostnader avsevärt). 2010 Putsning av källarutrymmen. 2009 Förbättring av putsen på markplan. 2008/2009 Genomgång av samtliga fönster, de som var i mest akut behov av renovering åtgärdades, resten görs löpande. 2008 Putsning av terrassen på Köpmangatan 8. 2007/2008 Takomläggning och ommålning inklusive genomgång av skorstenarna (de som var i dåligt skick plockades ner och murades upp på nytt). 2004/2005 Stambyte inklusive helt nytt elnät (med tre-fas) och ommålning av samtliga trapphus. 2004 Byte av värmepanna.

Kommande renoveringar

Fasadförbättring/lagning 2019 samt fasad och fönsterrenovering gathus cirka 2021.

Ekonomi

De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på cirka 11,74 Mkr, vilket ger cirka 7864 kr per kvm boyta. Avgift/kvm 751 kr.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning, av särskilda skäl, får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Brandkontoret.

Trappstädning

Trappstädningen sköts av städföretag så det är inget de boende själva behöver ombesörja.

Städdagar

Städdag oftast en gång per år. Ibland anordnas andra sociala sammankomster.

Tvättstuga

Tvättstuga i källaren med tre tvättmaskiner, två torktumlare, två torkskåp samt en mangel.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en lugn innergård med lummiga växter, grill och utemöbler. Det finns även en takterrass med utsikt över takåsar med utemöbler och växtlighet. Föreningen har en festlokal i medeltida valv där det finns fack för lagring av vin som tillhör lägenheten (med plats för ca 21 flaskor). Det finns även ett cykelförråd. Till lägenheten hör ett källarförråd med nedgång till källaren i samma uppgång som lägenheten ligger i, uppskattad storlek ca 6 kvm.

Bredband och Kabel-TV

Bredband från Alltele ingår i avgiften. Abonnemang för kabel-tv tecknas av de boende själva.

Juridisk person

Juridisk person beviljas ej medlemskap i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Huset har ett mycket trevligt läge i Gamla Stan, och utanför porten myllrar det av kaféer, kvarterskrogar, restauranger och butiker. Runt hörnet ligger den fina parken Bollhustäppan, och det är även nära till Slottsbacken och Stortorget.