Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Surbrunnsgatan 3
A. JANSSON 1895
Östermalm - Sibirien
VÄLPLANERAD OCH ROFYLLD SEKELSKIFTESTVÅA
TEXT: JARL FOTO: SPINNELL STYLING: COPPARSTAD

På Surbrunnsgatan 3 välkomnas du till en mycket välplanerad sekelskiftespärla med vackra trägolv och ett flertal bevarade originaldetaljer såsom rikt ornamenterade takrosetter, tidstypisk stuckatur och höga golvsocklar. Lägenheten har ett ypperligt ljusflöde tack vare sina stora vackra fönster med djupa nischer. Det här är ett hem som andas historisk elegans, samtidigt som det är lättmöblerat och erbjuder en både bekväm och rofylld tillvaro. Boendet fungerar dessutom förträffligt för paret, tack vare sin yteffektiva planlösning, goda förvaringsmöjligheter och sociala atmosfär. Lägenhetens kök och vardagsrum binds samman med hjälp av en bred dörröppning och den öppna planlösningen bidrar ytterligare till en spatiös helhetskänsla. Surbrunnsgatan är en lugn och tyst gata, belägen i gränslandet mellan Vasastan och Östermalm. Såväl tunnelbana som buss finns runt hörnet och det är dessutom gångavstånd till natursköna Hagaparken och Lill-Jansskogen. Ett stenkast bort finner du det pittoreska området Sibirien, med alla sina restauranger och charmiga småbutiker på Roslagsgatan och Odengatan. Ni har härmed möjlighet att förvärva ett tjusigt, luftigt och stämningsfullt hem med närhet till det bästa som Stockholmslivet har att erbjuda.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

BUDGIVNING

Högsta bud: 4 600 000 kr
Bud
Budgivare
Tidpunkt
4 600 000 kr
1
16 Aug 10:29
4 400 000 kr
2
16 Aug 10:27
3 750 000 kr
1
12 Aug 19:50
* = Annullerat bud

KOMMANDE VISNINGAR

Kontakta mäklaren för visning

Ansvarig mäklare

Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Surbrunnsgatan 3
Område:
Östermalm - Sibirien
arkitekt:
A. JANSSON 1895
Våning:
2 av 4
Rum:
2 rum och kök
Area:
48 m²
Avgift:
2 357 kr Inkl Värme, VA, samt kabel-TV
Pris:
3 650 000 kr utgångspris

Allmänt om fastigheten

El:
2 760 kr/år
Försäkring:
2 325 kr/år
Total driftskostnad:
5 085 kr/år
Beräknat antal pers:
2

Huset och föreningen

Bostadshuset Trasten 11 är beläget på Surbrunnsgatan, mellan Birger Jarlsgatan och Valhallavägen. Husets tämligen strama karaktär är typisk för sin tid, då 1890-talets arkitekter tog ett steg bort från det föregående årtiondets mer pråliga byggnadsstilar. Huset uppfördes mellan 1895 och 1896 av Stockholms Nya Tomt AB, efter ritningar av A. Janson. Byggmästare var Carl Abenius. Huset har idag en rosaputsad fasad med beigegrå detaljer och ovanför husets port tronar ett dekorativt överstycke. Trapphuset är inbjudande vackert, med golv och trappa i vit marmor, samt fint skulpterade trappräcken i trä.

Området

Surbrunnsgatan är en sparsamt trafikerad gata och förutom närheten till grönområden erbjuder boendet en prunkande innergård med en idyllisk damm, samt en uteplats med gemensamma trädgårdsmöbler. På gården ryms även ett cykelställ med tak. Här finns många lummiga parker, såsom Vanadislunden och Monika Zetterlunds park. I närheten ligger även synnerligen mysiga Lärkstaden, med sin eleganta och rustika villakänsla. Odengatan och Roslagsgatan kan sägas vara den urbana människans dröm, med sitt rika utbud av restauranger, butiker och caféer. Området bjuder på många vackra byggnader från sekelskiftet och som helhet känns kvarteren både eleganta och avslappnade.

Hall:

Lägenhetens hall målades om så nyligen som i år och är både ljus och välkomnande, med sobert vita och mossgröna väggar samt stiligt trägolv. De vackert speglade dörrarna - liksom den generösa takhöjden - bidrar till att skapa en anrik känsla. I hallen finns hatt- och skohylla och även utrymme för en garderob, byrå eller annan kompletterande förvaring. Från hallen nås kök och sovrum och det är dessutom här som toaletten är belägen.

Vardagsrum

I det rymliga vardagsrummet finns flera bevarade detaljer såsom tidstypisk stuckatur, stiligt djupa fönsternischer och höga golvsocklar. Den rikt ornamenterade takrosetten bidrar dessutom till våningskänslan. Rummet har stilrent grå väggar som på ett elegant sätt förhöjer de vita snickerierna. Vardagsrummets två stora fönster ger ett mycket härligt ljusinsläpp och bidrar, tillsammans med den öppna planlösningen mot köket, till att skapa rymd. Det genomgående fina ljusa trägolvet fogar på ett ypperligt sätt samman vardagsrum, sovrum och kök. Det här rummet är som gjort för umgänge och social samvaro.

Sovrum

Det rofyllda sovrummet har vita väggar och snickerier, ljust trägolv och tidstypisk stuckatur, samt en spegeldörr som leder till badrummet. I sovrummet finns det gott om förvaringsmöjligheter tack vare en väl tilltagen garderob med snyggt speglade dörrar. Även här finner vi höga golvsocklar samt en vacker takrosett, och utrymmet räcker för en kontinentalsäng på 180 cm samt nattduksbord. Från sovrummet nås både vardagsrum och hall, och rummets ljusinsläpp kommer från tre överljusfönster som vetter mot vardagsrummet.

Kök

I det vita, stilistiska köket finns det gott om förvaring tack vare att den generösa takhöjden utnyttjas med överskåp i dubbla rader. Det är genomgående vitt kakel nästan hela vägen upp till taket, vilket bidrar till kökets enhetliga känsla. Öppningen mellan kök och vardagsrum har gjorts större, för att skapa rymd och maximera ljusinsläppet i lägenheten. I köket finns en rostfri köksfläkt och arbetsytorna utgörs av bänkskivor i ljust trä, samt av en rostfri diskbänk. Andra bekvämligheter som finns att tillgå är en kombinerad kyl och frys, spis, samt en tvättmaskin med inbyggd torkfunktion. I köket ryms även en matplats för upp till fyra personer. Det höga fönstret hjälper till att skapa en plats där hela familjen kan umgås.

Duschrum

Duschrummet känns modernt och stilrent, vilket i synnerhet accentueras av det monokroma schackrutiga klinkergolvet. Här finns dusch, praktisk handdukstork och handfat, samt ett väggskåp med spegel och belysning.

Toalett

Toaletten är belägen i anslutning till hallen och liksom duschrummet utgörs den av ett helkaklat utrymme med vita väggar. Klinkergolvet går i en mild grå ton och handfatet har en smäcker oval form som gör att toaletten känns rymlig. Toalettstolen byttes ut så sent som 2016.

Brf Trasten 11

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Trasten 11. Föreningen upplåter 17 lägenheter med bostadsrätt. Huset ritades av arkitekten A. Jansson och uppfördes 1895-97.

År föreningen övertog fastigheten

På 1920-talet förvärvades fastigheten av bostadsföreningen Trasten 11 som 1999 övergick i bostadsrättsföreningen Trasten 11.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC och den tekniska förvaltningen sköts av föreningen själva

Renovering

2015 Ramp mot innergård samt underhåll av trädgård. 2014 Omputsning av fasaden mot innergård samt vissa plåtarbeten. 2013 Uppförande av cykeltak. 2011 Målning av tak. 2010 Värmeanläggning. 2009-2013 Renovering av fönster. 2007 Nya balkonger. 2006 Renovering av el (vind och källare). 2002 Rörstambyte. 1996 Renovering av trapphus. 1986 Elstambyte.

Kommande renoveringar

Föreningen följer en underhållsplan som sträcker sig mellan åren 2014 och 2034. Inga större underhåll är planerade de närmaste åren. Vinden är oexploaterad och i samband med takrenoveringen 2020 kan en utbyggnad och avyttring bli aktuell.

Ekonomi

De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 3,2 Mkr, vilket ger cirka 3 092 kr per kvm boyta. Avgift/kvm ca 650 kr. Årsavgifterna planeras vara oförändrade närmaste året.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen och beviljas med ett år i taget.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad via Länsförsäkringar.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar

2 ggr/år

Tvättstuga

Det finns ingen gemensam tvättstuga.

Gemensamma utrymmen

Innergård med gemensamma utemöbler och grill. Cykeltak och barnvagnsrum på gården. Stor torkvind med plats för allmän förvaring.

Bredband och Kabel-TV

Kabel-TV basutbud ingår i avgiften. Comhem IT-leverantör inget gemensamt avtal. Finns anslutning till stadsnätet i källaren. Framtida utbyggnad i huset diskuteras.

Juridisk person

Juridisk person godkännes i vissa fall i föreningen. T.ex. om firmaägaren också bor i lägenheten.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida och årsredovisning 2016. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.