Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Bokbindarvägen 47
Eric Rasmusson, 1943
Hägerstensåsen
MYSIG OCH VÄLPLANERAD HÖRNTVÅA MED VACKERT LJUSINSLÄPP
FOTO: SPINNELL STYLING: RYDMAN TEXT: MURÉN

På Bokbindarvägen befinner du dig på en av Stockholms kommuns högsta geografiska punkter, 67 meter över havet. Här bor du nära naturen och med ljuset ständigt närvarande, men också i ett kreativt område med ett stort utbud av restauranger och nöjesliv och med flera tunnelbanestationer inom snabbt räckhåll. I ett elegant tegelhus på nummer 47 ligger denna trivsamma hörntvåa med fint ljusinsläpp från morgon till kväll. Här är kök och vardagsrum bostadens sociala hjärta och ligger i öppen planlösning. Intill finns ett lugnt och mysigt sovrum och dessutom finns här ett rymligt badrum och bra förvaring.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Josefin Widman
Reg. Fastighetsmäklare

Extra kontaktperson

Hanna Tairi
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Bokbindarvägen 47
Område:
Hägerstensåsen
arkitekt:
Eric Rasmusson, 1943
Våning:
1 av 6, hiss finns
Rum:
2 rum och kök
Area:
38 m²
Avgift:
2 137 kr inkl. värme, vatten och kabel-tv (obl. tillägg för bredband: 119 kr/mån)

Allmänt om fastigheten

El:
3 000 kr/år
Försäkring:
1 600 kr/år
Övrigt:
2 700 kr/år
Total driftskostnad:
7 300 kr/år
Beräknat antal pers:
2
Kommentar:
Övrigt avser gas

Allmänt

Detta är en välkomnande och social lägenhet i lugn och avkopplande miljö. Bostaden har en trevlig fönstervariation som är ursprunglig med byggåret och med detaljer som spanjoletter, vred, marmorfönsterbrädor och radiatorer och utsikt i två väderstreck. Fönstren möjliggör en flexibel rumslösning och kvadratmetrarna har nyttjats till fullo. Till lägenheten hör även ett vindsförråd. Enligt föreningens information är lägenheten 1 rok.

Kök och vardagsrum

Kök och vardagsrum delar yta och är bostadens sociala nav. Med fönster i två väderstreck har rummet ett fint ljusinsläpp från morgon till kväll. Särskilt fint är det när solen går ner på kvällen. Det lilla fönstret med det för huset speciella rundade hörnsnickerierna är ett vackert blickfång och ramar in utsikten likt en tavla. Köksinredningen har vita släta fronter med rejält med både skåp och bänkyta. Den maskinella utrustningen utgörs av gashäll, inbyggnadsugn, inbyggnadsmikro, kyl, frys och diskmaskin. Matbord och stolar kan placeras intill köket och utöver det finns det gott om plats för en generös soffgrupp. På golvet ligger ekparkett.

Sovrum

Sovrummet är ett mysigt rum med härlig utsikt mot skogen genom fönstret och från sängen. Här finns också en bokhylla som ger trevlig struktur åt rummet. En hög skjutdörr leder mellan vardagsrum och sovrum vilket skapar fin öppenhet.

Badrum

Badrummet är ovanligt rymligt och har väggar i vitt 15x15-kakel med ljusblå bård som matchas med ett ljust våtrumsgolv. Här finns badkar, handdukstork, två spegelskåp och det är förberett för tvättmaskin. Dessutom har rummet ett fönster som ger fint dagsljusinsläpp och friskluft.

Hall

Innanför ytterdörren finns plats för hatthylla och skor, och därefter följer bra förvaring i två djupa skåp och ett mindre städskåp.

Brf Tryckarket 4

Antal lägenheter och lokaler

Bostadsrättsföreningen Tryckarket 4 (org. nr 769605-3649) äger fastigheterna Handpressen 7 och Tryckarket 4 med adresserna Bokbindarvägen 47 och Bokbindarvägen 51 i Hägersten. På adresserna finns två bostadshus uppförda åren 1944 - 1945 och som totalrenoverades 1992 av Svenska Bostäder som var dåvarande fastighetsägare. Föreningen upplåter 55 st lägenheter med bostadsrätt och en lokal. Fastigheterna värms upp med fjärrvärme.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen äger fastigheten sedan 2001.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Fastighetsägarna i Stockholm AB som även sköter viss teknisk förvaltning. Annars sker teknisk förvaltning i föreningens egen regi.

Renoveringar

Året 1992 totalrenoverades fastigheterna av Svenska Bostäder, samtliga våtrum och elsystemet byttes ut. Hösten 2009 renoverades balkongerna på fastigheten vid Bokbindarvägen 51, nya golv blev gjutna och räckena byttes ut till nya enligt tidstypisk stil. Våren 2009 byttes entrédörrar. 2015 byttes hissarna. 2016 byttes källarens ytterdörrar. 2017 underhölls ytterdörrarna, avveckling av sopnedkast, indragning av fiber, byte av rökgasfläktar. 2018 uppdaterades brandskyddet, upphandling inför fönsterprojekt. En underhållsplan finns som föreningen håller sig efter.

Kommande renoveringar

Byte av fönster och nya balkonger är ett pågående projekt. Byggnadsställningar är monterade och prognosen är att balkongerna blir klara v. 44 och fönstren v. 47.

Ekonomi

Föreningens långfristiga skulder uppgår per bokslutet 2018 till cirka 2 mkr. I kassan fanns cirka 3 mkr och årliga intäkter uppgår till cirka 2 mkr. Under 2015 amorterade föreningen 2 mkr på befintliga lån hos SBAB och har därefter flyttat dessa till Swedbank. Föreningen har även omförhandlat avtal kring lokalvård och ekonomisk förvaltning, samt minskat kostnaderna för sophantering. Avgifterna höjdes från och med 2018 med 5 % med hänsyn till den upprättade underhållsplanen (där större avsättning för underhåll rekommenderades). Efter bokslutet 2018 så har nya lån tagits upp för fönster- och balkongrenovering, de uppgår till ca 1,7 Mkr. Den aktuella skuldkvoten per kvadratmeter är inte mer än cirka 2.500 kronor vilket är att anse som mycket lågt i Hägersten (snittet är 6.000 kr/kvm).

Avgifter

Inga ytterligare avgiftshöjningar är planerade.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får tidsbegränsat ske med tillstånd från i första hand styrelsen och i andra hand hyresnämnden.

Försäkring

Fastigheterna är fullvärdesförsäkrade hos Trygg Hansa. Bostadsrättshavare tecknar eget bostadsrättstillägg till hemförsäkringen.

Städning och städdagar

Föreningen har överlåtit trappstädningen till en firma. Städdagar är under vår och höst. Utemiljön sköter medlemmarna själva och man turas om och klipper gräset vid behov.

Förråd

Vindsförråd hör till lägenheten.

Tvättstuga

Tvättstugan finner du en trappa ner i källaren. Den är utrustad med tre tvättmaskiner, torkskåp, torktumlare och mangel samt centrifug. Det finns även torkrum.

Gemensamma utrymmen

Föreningens fastighet är ett stycke insynsskyddad och lummig naturtomt. Föreningen har en s.k. föreningslokal som används vid möten och som medlemmarna kan boka mot en mindre avgift, den kan även användas som övernattningslägenhet. Cykelrum finns och även barnvagnsrum. Utemiljön bjuder på sittgrupper och grillmöjligheter samt sandlåda. Miljöstation finns vid Bokbindarvägen 51.

Parkering/garage

Föreningen har tre platser med tillhörande kö. Möjlighet finns även att hyra parkering vid grannhuset nummer 49, också med kö. Med ett s.k. boendeparkeringstillstånd från kommunen kan du parkera i mån av plats för 300 kr/månad i taxeområde 5.

Bredband och TV

Föreningen har ett gruppavtal med Ownit. Bredband erbjuds via fibernätet (hastighet upp till 1000 mbit/s). Ownit erbjuder även digital-tv via bredbandet.

Juridisk person och delat ägande

Juridisk person godtas ej. Delat ägande är tillåtet, den mindre ägarandelen ska normalt sett vara minst 10 %.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella dokument. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Hägerstensåsen är ett mycket bra exempel på förort från 1940-talet som består av många välbyggda hus med högklassiga kompakta bostäder, och området är väl bevarat till sin ursprungliga karaktär. Riksdalertorget, med byggnader av bland andra Ancker-Gate-Lindegren och Erik Lallerstedt, är en särskilt fin arkitektonisk pärla från tiden. Ett stenkast från bostaden går en skogsväg förbi Örnsberg och ner till Mälaren med båtklubb, badklippor, promenadvägar och caféer vid Vinterviken. Området bjuder på flera lokala begivenheter med både nya caféer och klassiska kvarterskrogar. Klustret Hägerstensåsen, Telefonplan, Midsommarkransen, Aspudden och Västertorp ger ett stort utbud av matställen, butiker och kulturinstutioner. Du bor precis mitt emellan hela fyra tunnelbanestationer; Hägerstensåsen, Telefonplan, Örnsberg och Axelsberg. Det är bara att välja vilken som passar bäst för stunden. Buss till Liljeholmen går precis vid huset och trafikerar var sjätte minut i rusningstid.