Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Södermannagatan 21
Södermalm - Sofo
VÄLBEVARAD FUNKISTVÅA MED BALKONG I SOFOS KÄRNA
TEXT: NYSTED FOTO: REIMER STYLING: RYDMAN

På Södermannagatan, i Sofos mysputtrande kvarter hittar du den här välbevarade funkis-karamellen med fina originaldetaljer och goda utvecklingsmöjligheter. Här rymmer den genomtänkta planlösningen både ljus, rymd och god förvaring, med en luftig hall och flera skåp i fullhöjd. Stora fönster i både mat och vardagsrum ger ett härligt ljusinsläpp, precis som den hemtrevliga balkongen med en vy över hustaken. Ombonat kök med tidstypisk skåpinteriör i vitt och ett välplanerat badrum med badkar därtill. Ett varmt boende att växa i, med förströelse för alla åldrar och preferenser utanför dörren.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Caroline Klasson
Reg. fastighetsmäklare

Extra kontaktperson

Katarina Ljung
Grundare & Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Södermannagatan 21
Område:
Södermalm - Sofo
Våning:
4 av 6, hiss finns
Rum:
2 rum
Area:
45 m²
Avgift:
2 181 kr inklusive värme och vatten. En obligatorisk avgift för bredband och kabel-tvs grundutbud tillkommer om 170 kr/mån.

Allmänt

Funkislägenheter av sent 30-tal bjuder som regel på smarta lösningar, fina material och gediget hantverk. Så även i den här charmiga tvårummaren, som tack vare sina stora fönster och en härlig balkong i sydväst får ett generöst ljusinsläpp. Stort vardagsrum med vacker fiskbensparkett och ett litet matrum i anslutning till ett välplanerat kök med goda beredningsytor och mycket generös förvaring. Här är det gott om välbevarade detaljer och funktionell charm, med strama lister, släta dörrar och fönsterbänkar av sten, liksom beslag och dörrhandtag i original. Badrummet är stambytt och fräscht med badkar, vitt kakel och gröna klinkers. Goda utvecklingsmöjligheter och hög mysfaktor.

Kök

Välkommen in i ett välplanerat kök med en stor portion charm, välbevarade detaljer och mönstrat golv i tidstypiskt mönster. Här löser den vita skåpinteriören i fullhöjd det mesta i förvaringsväg. Gott om plats för matlagning är det också, med diskbänk i rostfritt stål och en mindre avställningsyta i trä. Vitt kakel och vita väggar, liksom en dekorativ skjutdörr med glasparti in till det trivsamma matrummet. Elspis, kyl och frys.

Matrum

Mysigt matrum som inbjuder till samvaro för många, med stort fönster och fint ljusinsläpp. Ljusblommig tapet med vita lister, radiator i ursprungligt skick och samma dekorativa funkisgolv i grönt och blått som i köket. Här kan du njuta av härliga middagar med vänner och familj och dra för skjutdörren till köket, när du inte orkar se din middagsdisk.

Vardagsrum

Rymligt vardagsrum med ljusa väggar och gott om svängrum för både sovplats, soffa och tevemöbel. Här gör balkongen i sydväst och det stora fönstret mycket för både kvadratmetrar och trivselfaktor. För nog är det något visst med att blicka ut över Södermalms plåttak och skorstenar under ljumma sommarkvällar? Vacker fiskbensparkett i originalutförande och lite vardagsmagi även här.

Badrum

Fräscht badrum som genomgick ett stambyte under 2004. Helkaklade väggar i vitt med en dekorativ ljusblå rand och klinkers i en grön ton. Badkar på tassar och ett snyggt badrumsskåp med spegel ovanför handfatet. Handdukstork och ett vägghängt tvättställ.

Hall

Stor funkis-hall med generös och praktisk förvaring i form av två rymliga garderober med tillhörande överskåp. Vacker fiskbensparkett och ljusa tapeter.

Brf Bonden Mindre 15

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Bonden Mindre 15 som består av ett flerbostadshus på adress Södermannagatan 21 med 37 lägenheter, alla utom en upplåtna med bostadsrätt. Det är den sista kvarvarande hyresrätten som nu upplåts. Föreningen har två uthyrda lokaler. Den totala byggnadsytan uppgår till 1 960 kvm, varav 1 592 kvm utgör lägenhetsyta och 369 kvm lokalyta. Huset ritades av arkitekt Archibald Frid och uppfördes 1937-39.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 2000.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Renovering

2016 Bredbandsinstallation. 2014 Nytt portkodssystem. 2012-2013 Fönsterrrenovering och komplettering med energiglas. 2010 Byte av handdukstorkar från vattenburen värme till eltorkar. 2009 Byte radiatorventiler/termostater samt kalibrering av uppvärmningssystem. 2005 Ombyggnation vind till lägenheter. 2005 Byte av ventilation och fläktar. 2004 Byte av elstammar och avloppsstammar (kök & bad).

Kommande renoveringar

2020 planeras fasadrenovering. Till det planerade underhållet samlas medel via årlig avsättning till föreningens yttre underhållsfond med minst 0,3 % av taxeringsvärdet på fastigheten.

Avgifter

I avigfterna ingår värme och vatten. Ett obligatoriskt tillägg för bredband och kabel-tv tillkommer. Det finns inga beslutade förändringar av avgiften. Vid försäljning utgår 2,5 % av ett prisbasbelopp, dvs 1163 kr, till köparen och vid pantsättning tas 1 % av pbb, dvs 465 kr, ut.

Ekonomi

De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 9,4 Mkr, vilket ger cirka 6 076 kr per kvm boyta. Avgift/kvm ca 582 kr. Intäkter från lokalhyror utgör ca 43 % av föreningens totala intäkter. Försäljningen av den här lägenheten kommer ge tillskott i kassan.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fastigheterna är fullvärdesförsäkrade hos Trygg Hansa.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Gemensamma utrymmen

Innergården som delvis är gräsbeklädd har en altan och där finns även en cykelparkering. Gemensam tvättstuga och källarförråd finns.

Bredband och Kabel-TV

Föreningen har under våren 2016 dragit in digitalt bredbandsnät i fastigheten via Ownit. Kabel-TV via Bredbandsbolaget.

Medlemskap

Delat ägande godkänns i fall av familjeband, t ex föräldrar med vuxet barn, där minsta ägarandel är 15 %. Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2019-08-05 samt årsredovisning för 2017. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Södermannagatan är en trevlig och delvis otrafikerad gata. Och visst är läget optimalt, med café och bageri utanför porten, såväl som ett dignande nöjesutbud av restauranger, butiker och gallerier i de intilliggande kvarteren. Sofo är utan tvekan ett av Södermalms mest omtyckta områden, såväl som en naturlig mötesplats i trendsäkra kretsar. Här är finns också all närservice man kan tänkas behöva, med Hemköp, Coop, Ica och flertalet ekologiska alternativ på promenadavstånd. Detsamma kan sägas om kommunikationerna. I dessa tillbakalutade men likväl medvetna kvarter förenas popkultur med mode och vintage, vilket yttrar sig i spännande designkoncept och samarbeten. Att Skånegatan under sommarhalvåret förvandlas till en livfull gågata gör knappast saken sämre - här finns det verkligen något för alla att gilla.