Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Lundagatan 37
A. Gasslander (Arkitekt) 1902
Södermalm
Smakfull sekelskiftesetta invid Skinnarviksparken
TEXT:BERTHELS FOTO:FLORBRANT STYLING:YNGFALK

En trappa upp i ett välbevarat jugendhus hittar vi den här trivsamma ettan, där varje kvadratmeter utnyttjas optimalt. Köket är stort nog för att bjuda hem vänner på middag och allrummet rymmer såväl en avskild sovrumsdel som en vardagsrumsdel, medan det stilrena badrummet och den charmiga hallen inte tar upp mer yta än nödvändigt. Allt omgärdas av en generös takhöjd, höga fönster och vackra originaldetaljer som profilerade golvsocklar, stuckatur och såpade golvtiljor. Strax utanför porten väntar dessutom Skinnarviksparken, som fungerar som ett extra vardagsrum under årets varma månader. Hit tar man gärna med sig både picknick och trevligt sällskap för att beundra utsikten över Riddarfjärden och Stadshuset.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Konstantin Dallas
Reg fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Andel i bostadsförening
Adress:
Lundagatan 37
Område:
Södermalm
arkitekt:
A. Gasslander (Arkitekt) 1902
Våning:
1 av 4
Rum:
1 rum
Area:
32 m²
Avgift:
1 919 kr Inkl. värme, vatten & comhem analogt grundutbud . Obligatoriskt tillägg om 169kr/mån för bredband tillkommer

Allmänt om fastigheten

El:
3 000 kr/år
Försäkring:
2 409 kr/år
Övrigt:
2 409 kr/år
Total driftskostnad:
7 818 kr/år
Beräknat antal pers:
2
Kommentar:
Övrigt avser gas

Allmänt

En ovanligt välplanerad enrummare i bra skick, med bevarade originaldetaljer som genomgående trägolv (gran), takstuckatur, höga golvsocklar samt dörr-och fönsterkarmar. Lägenheten renoverades 2016, inklusive målning utförd av professionell målare samt slipning och linoljesåpning av golvet. I samband med renoveringen tog man även ner det sovloft som tidigare fanns i allrummet, en lösning som med enkla medel kan återskapas om man så önskar. I den trevliga föreningen finns hjälpsamma grannar i alla åldrar, en gemensam innegård med planteringar, sittplatser, grill och cykelparkering, samt gemensam tvättstuga och cykelförvaring. Till lägenheten hör ett vindsförråd på 5 kvadrat med högt i tak samt ett källarförråd på 1,5 kvadrat.

Allrum

Lägenhetens allrum har praktiskt nog ingång mitt på en långsida, vilket skapar en naturlig sovrumsdel till vänster och vardagsrumdel till höger. Rummet är idag avdelat med linnedraperier, vilket på ett elegant sätt skiljer de två rumsfunktionerna åt. I sovrumsdelen ryms både dubbelsäng och förvaringslösning för kläder och vardagsrumsdelen har plats för soffgrupp invid de två höga fönstren. Tack vare den generösa takhöjden är det även möjligt att bygga ett sovloft, en lösning som återfinns i flera av grannlägenheterna och tidigare även i denna. Väggarna i allrummet är målade i en sober, ljusgrå nyans (2016), som matchar harmoniskt mot den strama takstuckaturen, de profilerade golvsocklarna och golvtiljorna, som alla är bevarade från byggåret.

Kök

I det rymliga köket finns plats för matbord, förslagsvis invid det höga fönstret med grönskande utsikt, och gott om förvaringsmöjligheter i rymliga överskåp med högblanka vita luckor. Väggarna är även de vita (2016), medan underskåpen har svarta, högblanka luckor. Ovanför bänkskivan, som är i oljad ek, sitter svart mosaikkakel med vit fog. I den påkostade vitvaruparken finns på kyl/frys från Electrolux, diskmaskin från IKEA, gasspishäll från DeLonghi och elugn från Ariston.

Badrum

Det fräscha badrummet är kaklat med vitt, kvadratiskt kakel och på golvet ligger svarta och vita klinkers i schackmönster. Här finns dusch, tvättställ och WC, samt ett vägghängt hörnskåp för förvaring. Den som önskar kan få in ytterligare förvaringslösningar genom att utnyttja badrummets fulla takhöjd.

Hall

Den lilla, men välplanerade, hallen bjuder på flera förvaringslösningar. Här finns en nisch för avhängning av ytterkläder, en hatthylla i betsat trä som bevarats från byggåret samt en nisch med hyllor för småförvaring eller prydnadssaker. Väggarna är vitmålade (2016). Hallen öppnar upp mot köket via en charmig dörrpost med övre luft, och mot badrummet sitter en speglad dörr med frostat glas, båda i original.

BF Lundagård u.p.a

Antal lägenheter och lokaler

Bostadsföreningen Lundagård upa består av 20 lägenheter med bostadsrätt.

Tomträtt Ja/nej

Föreningen äger marken

Ekonomi

Lån per kvm bostadsrättyta uppgår till 3436 enl årsredovisningen för 2018. Föreningen har en beslutad avgiftshöjning med 5% från 2019-12-31

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC.

Förråd

Samtliga lägenheter innehar 2st förråd ett på vinden och ett i källaren.

Renoveringar i urval

2019 Entrerenovering 2016 Fönster och ytterdörrar, målning av tak. 2013 installation av fiber, 2004 renovering av tvättstuga, Elstigare bytta 1990. Se mer i årsredovisning för 2018.

Kommande renoveringar

Underhåll av tvättstugan och utredning kring innergården. De närmaste åren planerar föreningen en renovering av innergården. Denna renovering kan leda till nya lån.

Gemensamma utrymmen

Tvättstuga. Varje lägenhet har ett källarförråd och ett vindsförråd

Juridisk person

Föreningen accepterar inte juridisk person som medlem.

Delat ägande

Delat ägande är tillåtet med minsta ägarandel 10%

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från föreningen.

Bredband och kabel-tv

Fiberbredband via Ownit och Comhem-dosor för TV. Gällande comhem så ingår ett analogt grundutbud av kanaler för alla lägenhetsinnehavare. Boende har sedan möjlighet att teckna egna abonnemang för digital-TV.

Kontroll

Uppgifterna ovan kommer från årsredovisning 2018 samt kontroll med styrelsen 23 maj 2019. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med styrelsen.

OMRÅDET

Här bor du alldeles intill Skinnarviksparken, som bjuder på en fantastisk utsikt över Riddarfjärden och passar perfekt för picknick. Äter du hellre på restaurang, finns det många att välja bland i dina nya kvarter; italienaren Pane Vino, hippa Häktet, populära Folkets Kebab och veganernas favorithak Mahalo är bara några exempel. Nere vid Hornsgatan finns även ett brett utbud av shopping och service, samt utmärkta kommunikationer i form av tunnelbana och ett flertal busslinjer. På promenadavstånd hittar du bland annat knutpunkten Hornstull, mysiga Långholmen och Zinkensdamms IP, där du kan titta på bandy och åka skridskor om vintrarna.