Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Engelbrektsgatan 14
Axel och Hjalmar Kumlien 1901
Östermalm
GRANNE MED HIMLEN – LJUS VINDSLÄGENHET MED TAKTERRASS OCH INGLASAD VERANDA
STYLING: COPPARSTAD FOTO: OZOLLAPA TEXT: MURÉN

Denna vindslägenhet är en fantastisk oas mitt i stan. Den ligger på femte våningen i ett vackert hus i Östermalms villastad och har både en takterrass och en inglasad veranda i en genomgående planlösning där ljuset formligen flödar mellan rummen. Redan när du kommer innanför ytterdörren slås du av det ljus som möter. Eftermiddagsljuset faller särskilt magiskt i vardagsrummet och om morgnarna flödar det i köket och skapar skuggspel på väggarna från terrassen. Lika fascinerande och trivsamt är hemmet när solen inte skiner, som när ljudet av smattrande regn når verandans glastak. Lägenheten är en luftig funkisvåning högst upp i en fastighet med ursprung i 1870-talet. Den har stora sociala ytor och två möjliga sovrum. Uterumsmiljöerna kan nyttjas på olika sätt året om. Detta är ett hem för fest likväl som för avkoppling. Att bo här är att leva med ständig ljusterapi!

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

KOMMANDE VISNINGAR

22
Visning måndag 22 jul 17:45 - 18:45
Välkommen på visning

Ansvarig mäklare

Markus Elias
VD & Reg Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Engelbrektsgatan 14, 5 tr
Område:
Östermalm
arkitekt:
Axel och Hjalmar Kumlien 1901
Våning:
5 av 5, hiss finns
Rum:
2 rum
Area:
79 m²
Avgift:
2 996 kr Det ingår värme och vatten.
Pris:
7 900 000 kr

Allmänt

Detta är ljusets högborg mitt i stan, en unik bostad i Östermalms villastad precis ovanför Humlegården. Planlösningen är genomgående, vilket innebär fönster i både söder och norr och ett betagande ljusspel genom hela dygnet, året om. Kök och badrum är snyggt inredda anpassat efter vindsvåningens tillkomsttid, här finns stora umgängesytor och två möjliga sovrum. I lägenheten ligger genomgående ett massivt golv av ask, som till större delen är laserat i grått förutom i köket där tiljorna är vitsåpade. Råvinden ovanför lägenheten bör gå att integrera med bostaden, efter att den har avskärmats från resten av husets vind då säljaren har köpt delar av den samt har ett avtal med föreningen gällande renovering. Arkitektritningar är också framtagna för att öppna upp lägenheten till tak och/eller att göra loft, med minst tre takfönster. Observera att renovering av denna typ måste meddelas och stämmas av med bostadsrättsföreningen.

Kök

Köket är förtrollande ljust. Hela ytterväggen består av glas och två stora skjutdörrar som leder till lägenhetens takterrass. Rummet är dessutom stort och socialt med utrymme för ett stort matbord med plats för många. Kökssnickerierna i återskapad tidsanda kommer från ASP snickeri och har släta fronter av träfanér och de kompletteras med vitvaror i rostfritt utförande; gasspis från Smeg, fläktkåpa, diskmaskin, kyl, frys, diskho och vägghängd blandare i enlig stil med byggtiden. Två trappsteg leder till den fantastiska takterrassen som ligger i söderläge med hänförande utsikt över villastadens takåsar. De stora skjutdörrarna gör terrassen till en förlängning av rummet och ger smidig access till att duka upp till middag utomhus.

Vardagsrum med inglasad veranda

Vardagsrummet är ett stort och välkomnande rum som är öppet mot lägenhetens inglasade veranda. De stora öppningarna får rummen att bada i ljus. I vardagsrummet kan du möblera med en stor soffgrupp och den intilliggande inglasade verandan blir ett extrarum att använda efter behov. Väggarna i både vardagsrum och veranda är klädda i vitmålad panel av ohyvlat virke. I rummet finns också en fin öppen spis som är fungerande men behöver tätas för att få eldas i. Direktverkande el på verandan. Dessutom finns en stor garderob i anslutning.

Sovrum

Som första rum till vänster om hallen ligger ett av lägenhetens sovrum. Det är ett rum med plats för dubbelsäng men idag inrett med ett sovloft. Här finns bra förvaring i en stor originalgarderob. I en del av vardagsrummet finns bostadens andra sovrum. Detta rum avgränsas idag av draperier. Enligt originalritningarna var här från början ett sovrum, så för den som önskar ytterligare ett sovrum är det enkelt att återskapa denna planlösning. Även här finns en stor originalgarderob som ger gott om förvaringsutrymmen.

Badrum

Lägenheten har ett badrum och en mindre gäst-wc. I badrummet med vita helkaklade väggar finns ett sittbadkar med tak- och handdusch, handfat med väggansluten blandare och tvättmaskin. På wc finns toalett och handfat, svart kakel på väggarna och ett marmorgolv.

Hall

Hallen tar dig direkt in i lägenheten och dess ljus och rymd. Innanför ytterdörren finns gott om plats för ytterkläder och skor. Här finns även platsbyggd garderob, med hyllplan, hängare och inredning för tvätt.

BRF Tallen 9

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Tallen 9. Förening består av 22 lägenheter, samtliga är bostadsrätter. Föreningen har 1 lokal. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. Byggår 1879.

År föreningen övertog fastigheten

1982.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Styrelsen och Pegesons redovisningsbyrå.

Garage och parkering:

Föreningen har inga p-platser. I området råder boendeparkering. För mer information besök www.stockholm.se. För garageplatser i området https://www.garageplatsen.se/

Renovering

2014 renoverades båda trapphusen samt entré. 2015 målades taken 2018 renoverades innergården (bärande balkar över källare bytes, nytt tätskikt och nytt smidesstaket mot grannförening) 2018 Ny tvättmaskin i tvättstuga, målning av väggar och tak i tvättstuga. Föreningen har tillämpat partiellt stambyte och har lämnat följande info, Påbörjat stambyte juni 2010, i kök. VA Stammar i kök bytta ner till lght under, avluftning upp mot vind bytt 2012, stammar går tvärs under golv från kök och avluftning. VA Stammar lilla toalett bytt fram till badrum / hall lgh brevid hallgolv 2012. VA Stammar badrum troligen bytta ca 2005.

Kommande renoveringar

Inga bestämda i dagsläget.

Ekonomi

De långfristiga skulderna uppgår enligt årsredovisningen 2018 till ca 8,4 milj kr, vilket ger cirka 5 300 kr/kvm boyta.

Avgifter

Inga planerade avgiftsändringar fn (enligt styrelsen 8/7-19).

Förråd

Det finns två vindsförråd tillhörande lägenheten.

Gemensamma utrymmen

Tvättstuga med två tvättmaskiner och torkrum.

Bredband och tv:

Stockholms Stadsnät (1000 Mb i vardera riktning), 501 kr/kvartal. TV, Comhem (basutbud) 176 kr/kvartal.

Juridisk person

Juridiska personer accepteras inte.

Delat ägande

Godkänns, föreningen har inget minsta % ägarskap.

Kontroll:

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Här bor du med ett fantastiskt läge i ett vackert bostadskvarter med inslag av kontor och ambassader. Du har Humlegården precis runt hörnet och önskas än mer grönska styr du åt andra hållet där Lill-Jansskogen ligger. Stureplan nås på fem minuter och du kan även snabbt promenera till city. Kommunikationerna i området är alldeles utmärkta med endast två minuter till Tekniska högskolan/Östra station med bussar, tunnelbana och Roslagsbanan. Urvalet av restauranger och caféer är stort, Beirut Café och Un poco är några av de närmaste.