Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Vindragarvägen 4
1944 Sven Wallander
Södermalm - Reimersholme
VIDA VYER FRÅN VINDRAGARVÄGEN – PÅ SJUNDE VÅNINGEN MED BALKONG
TEXT: MURÉN FOTO: BOUKARI STYLING: LINDHOLM

Stadshuset, Västerbron, Globen och ett nästan oräkneligt antal kyrktorn kan beskådas från denna lägenhet på sjunde våningen på Reimersholme. Den ligger högst upp och med hörnläge i ett funkishus från 1940-talet. Det är en ljus och luftig bostad med fönster i två väderstreck, stora sociala ytor och balkong i söderläge. Den disponeras idag som en tvåa men kan byggas om till en trea. Nya skådespel spelas upp utanför fönstren varje dag. Här kan du följa livet i staden och årstidernas och vädrets växlingar över land och vatten. På Reimersholme bor du lugnt och naturnära med staden tätt inpå. Du kan komma hem från jobbet, ta ett kvällsdopp, få tillbaka energin och därefter möta upp vännerna för en drink, till exempel på någon av alla Hornstulls närliggande barer.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Caroline Klasson
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Vindragarvägen 4
Område:
Södermalm - Reimersholme
arkitekt:
1944 Sven Wallander
Våning:
7 av 7, hiss finns
Rum:
2 rum
Area:
62 m²
Avgift:
3 674 kr inkl. värme, vatten, kabel-tvs grundutbud och bredband.

Allmänt om fastigheten

El:
3 600 kr/år
Försäkring:
2 400 kr/år
Total driftskostnad:
6 000 kr/år
Beräknat antal pers:
2
Kommentar:
uppgifterna baseras på säljarnas förbrukning.

Allmänt

Få är förunnade utsikt som denna. Här bor du imponerande högt och kan spana ut över staden i olika riktningar. Lägenheten är en plats för sociala tillställningar likväl som den är en reträttplats att samla batterierna på. Till lägenheten hör ett vindsförråd om cirka 4 kvm och väldigt smidigt beläget endast en trappa upp, samt en mindre matkällare.

Kök och vardagsrum

Köket renoverades av tidigare ägare runt 2015 och kompletterades med nya bänkskivor och nytt kakel 2017. Köket är utrustat med spishäll, ugn, fläkt, diskmaskin, kyl, frys och vinkyl. Köksinredningen är byggd i vinkel och rummet har öppnats upp mot intilliggande vardagsrum till ett stort, ljust och härligt sällskapsrum. Här kan du ha ett stort matbord med plats att duka till många och intill detta finns gott om plats för soffgrupp, förvaring och tv. Den sociala ytan är perfekt för mingel och fest, till exempel långa bruncher, där gästerna kan se såväl stadshuset som Globen och Gröndal medan de sippar mimosas… Rummet har två fönster och en balkongdörr med fönster intill, vilket ger ett härligt ljusinsläpp från morgon till kväll. Balkongen ligger med mäktig höjd över allt du har söder om dig och hit tröttnar du aldrig på att ta med dig frukostkaffet eller kvällsdrinken.

Sovrum

Sovrummet är ett både rymligt och rofyllt rum som både har plats för stor dubbelsäng och har bra förvaringsutrymmen i en stor garderobsvägg. Från fönstret har du maffig utsikt söderut över bland annat Liljeholmen och Gröndal. Mellan sovrum och vardagsrum sitter en skjutdörr.

Badrum

Badrummet har vita helkaklade väggar och blått klinkergolv. Här finns dusch bakom glasväggar, wc, handfat, handdukstork och bra förvaringsutrymmen i en kommod och i ett högskåp.

Hall och inre hall

Innanför ytterdörren finns gott om plats för hatthylla och skor. Här finns dessutom en rymlig inbyggd garderob med plats för både ytterkläder, skor och städartiklar. En inre hall följer efter entrén och är en yta att nyttja efter behov, kanske som hemmakontor eller bibliotek.

HSB Brf Mälaren i Stockholm

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheterna Vinfatet 1 & 2, Remmaren 1, 2 & 3, Vindragaren 1 & 2 samt Räkenholmen 6. Föreningen upplåter 282 lägenheter med bostadsrätt samt 8 bostadsrättslokaler. Till detta har man 26 ungdomsrum på Vindragarvägen 2, 10, 11, 12 och 19. Rummen hyrs ut till ungdomar mellan 18 och 29 år, med inskränkt besittningsskydd. Föreningen är en äkta förening och huset ritades 1945 av Sven Wallander.

År föreningen övertog fastigheter

Föreningen förvärvade fastigheten i samband med uppförandet.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av HSB.

Garage och parkering

Föreningen hyr ut parkeringsplatser, för närvarande är det 55 köande till dem. Boendeparkering via Stockholms Stad på gatan.

Renovering i urval:

2001 byte av stammar i kök och badrum samt elstigar, 2009 renovering och utbyte av värmecentral och undercentral, 2010-2012 fasadrenovering och fönstermålning, 2013-2014 renoverades balkongerna, 2014 renovering av tvättstuga Vindragarvägen 21, 2015 omläggning takets tätskikt på Vindragarvägen 8, 2016 asfaltering Vindragarvägen 12, 2017 OVK. 2018 renovering plattgång och dagvatten längs låghuset.

Kommande renoveringar

Portar samt låssystem i dessa, fönstermålning och takrenovering låghusen ligger på agendan.

Ekonomi

De långfristiga skulderna ligger på 2 798 kr/kvm boyta. Snittet i innerstan är 6000 kr/kvm. Föreningen har positiva årsresultat.

Avgifter

I avgiften ingår värme, vatten, bredband och basutbud för kabel-tv. Från 1/1 2018 höjdes månadsavgiften för bostadsrätter med 3%, med anledning av ökning av amorteringarna, högre avskrivningar samt högre kostnader för försäkring, värme och el. Vid överlåtelse betalas en överlåtelseavgift om 1593 kr av köparen och vid pantsättning utgår en avgift om 683 kr per pant.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning tillåts enligt hyreslagens regelverk och styrelsen måste godkänna uthyrningen. Avgiften för nya och förlängningar av andrahandsuthyrningar är 10 % av ett prisbasbelopp per år. Avgiften faktureras månadsvis (ca 379 SEK per månad).

Förråd

Till lägenheten hör två förråd, ett i källaren och ett på vinden.

Gemensamma utrymmen

I föreningen finns det fyra gästlägenheter, föreningslokal, soprum, pingis- och träningsrum, hobbylokal, roddbåt, grill samt cykel- och barnvagnsrum. Tvättstugor finns på Vindragarvägen 4, 10 och 21.

Bredband och tv

Föreningen är ansluten till ComHem och abonnemang tecknas av varje medlem individuellt. Bredband 100/10 och ett basutbud för tv ingår i avgiften.

Medlemskap

För medlemskap i föreningen krävs medlemskap i HSB Stockholm. Ett sådant kostar 500 kr i insats och sedan utgår en mindre årlig avgift. Juridiska personer accepteras inte.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida, http://www.brfmalaren.se samt årsredovisning för 2017. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen. Ombyggnationer som kräver flytt av vatten/avlopp samt ventilation kräver godkännande från föreningens förvaltare.

OMRÅDET

Att bo på en ö är att leva nära årstiderna. Här är vattnet, naturen och lugnet alltid närvarande, samtidigt som staden finns tätt intill. Runt Reimersholme finns trevliga motionsstråk med vyer mot flera av stadens stadsdelar och grannön Långholmen. Ön är en perfekt utgångspunkt för kajak- och stand up-paddling och här finns en kajaklubb. Här finns också flera badbryggor och många picknickplatser. När Reimersholme planlades på 1940-talet förkastade stadsplaneraren Fred Forbat Stockholm stads förslag som innehöll ungefär dubbelt så många lägenheter och hus. Han såg till att husen på ön byggdes med ordentligt avstånd och grönska emellan. Därtill såg landskapsarkitekt Ulla Bodorff till att förstärka känslan av en skärgårdsö med bland annat pilträd vid kanalen och grönskande ekbackar och bevarade klipphällar mellan fastigheterna. Ön förbinds med Södermalm via Reimersholmsbron och där trafikerar busslinjerna 54 och 66. Tunnelbanan finns vid Hornstull, som även erbjuder allt du kan önska av restauranger, barer, caféer, butiker och service.