Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Sveavägen 89
Sven Wallander 1926
Vasastan
ROGIVANDE TJUGOTAL MED SOLIG BALKONG
FOTO: BOUKARI STYLING: LINDHOLM TEXT: PETTERSSON

På den lugna, indragna biten av Sveavägen, finner vi denna generösa genomgående 2,5:a om 80 kvm med solig balkong i västerläge. Lägenheten karaktäriseras av bevarade originalattribut som spröjsade fönster och spegeldörrar som gråmålats och kontrasterar vackert mot ljusa väggar. En försiktig modernisering har genomförts gällande främst kök och badrum och ytterligare ett mindre barnsovrum och balkong har tillkommit. Här blickar du ut över en vacker bakgård med flera träd från vardagsrum och kök och somnar med vyn mot gullregnsträdet utanför sovrumsfönstret. Allt detta i en välskött relativt stor förening med bland annat övernattningslägenhet och garage. Till lägenheten hör dessutom ett källarförråd om ca 5 kvm.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Björn Schumacher
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Sveavägen 89, 2,5 tr
Område:
Vasastan
arkitekt:
Sven Wallander 1926
Våning:
2.5 av 5, hiss finns
Rum:
2,5 rum och kök
Area:
80 m²
Avgift:
3 417 kr inkl. värme, vatten, basutbud kabel-tv och balkongavgift

Allmänt om fastigheten

El:
3 400 kr/år
Försäkring:
2 300 kr/år
Total driftskostnad:
5 700 kr/år
Beräknat antal pers:
2
Kommentar:
1 vuxen och 1 barn

Hall

Via ett vackert klassiskt tjugotalstrapphus och säkerhetsdörr når vi lägenheten. Här möts vi direkt av de gråa snickerier och vita väggar som sätter temat för lägenheten. Golv av mörk sten och avhängningsmöjligheter via väggkrokar. I anslutning till hallen finns dessutom en rejäl klädkammare i original.

Vardagsrum/kök

Hemmets hjärta är det stora öppna vardagsrummet med kök. Genomgående trägolv och tak med spotlights bidrar till ljus och känsla. Rejält med plats för både soffgrupp och matbord med plats för upp till tio gäster. Köket som renoverades 2015 kommer från Ballingslöv och är vitt och stilrent avskalat. Över diskbänken i sten sitter stänkskydd i form av en praktisk glasskiva. Full maskinell utrustning i form av bland annat induktionshäll och diskmaskin. Pluspoäng för de vackra elementskydden och det bevarade kallskafferiet. Vår till höst njuter man gärna av solen på balkongen i västerläge.

Det stora sovrummet

Det stora sovrummet har en vacker stavparkett, ljusa väggar, rejäl garderobsvägg och plats för dubbelsäng. Här framkommer tydligast den stora fördelen med att fastigheten ligger skyddat indragen från Sveavägen. Nuvarande ägare njuter av att se årstidsväxlingarna avspegla sig i gullregnsträdet utanför det spröjsade fönstret.

Barnsovrum/arbetsrum

Passagen mellan vardags- och det stora sovrummet har på ett snillrikt sätt avdelats till att härbärgera både ett mindre barnsovrum (190*270 cm) med rosa fondvägg och grå snickerier och ett arbetsrum. Från det stora sovrummet lyser ljuset in genom ett runt ljusinsläppsfönster till barnsovrummet.

Badrum

Badrummet är välhållet och fräscht med klassiskt vitt kakel 15x15 cm med mörk fog samt ljus mosaik. Dubbla väggskåp, golvvärme och badkar.

Brf Nejlikan 31 & 33

Antal lägenheter och lokaler

Brf Nejlikan 31 & 33 i Stockholm består av 169 lägenheter med bostadsrätt och 3 lokaler med hyresrätt. Föreningen är en s.k. äkta förening och äger marken. Föreningen har ägt fastigheten sedan byggåret.

Förvaltare

HSB Stockholm sköter ekonomisk förvaltning och Fojo AB sköter teknisk förvaltning.

Ekonomi

Föreningen har inga beslutade avgiftsförändringar och är lågt belånad med långfristiga skulder på endast 14,4 mkr, dvs 1 693 kr/kvm. En mycket låg belåning då en solid äldre förening i Vasastan brukar ligga på ca 5 000 kr/kvm. Under senaste året amorterades lånen med 800 tkr. Föreningen har dessutom lokalintäkter på ca 900 tkr och övriga intäkter på ca 155 tkr årligen. Föreningen har dessutom ca 1,6 mkr i kassan på ett avräkningskonto hos HSB (årsredovisning 2018).

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad i Trygg Hansa inklusive ansvarsförsäkring för styrelsen samt bostadsrättstillägg för medlemmarna.

Medlemskap i HSB

Medlemskap i HSB är frivilligt.

Garage/parkeringsplatser

Föreningen har 22 garage- och parkeringsplatser. Majoriteten av dem verkar vara garageplatser med separat kö.

Renoveringar

Stambyte gjordes tidigt 1980-tal. 1991 slutfördes renovering av tak, fasad, trapphus, tvättstugor, 3-fas el till alla lägenheter, hissar installerades i alla trappuppgångar. Föreningen har under hösten 2011 totalrenoverat tvättstugorna, såväl ytskikt som maskiner. Under första halvåret 2014 har föreningen genomfört byte till säkerhetsdörrar i samtliga lägenheter samt renoverat trapphusen. Under 2018 borrades för bergvärme och installationen färdigställdes under januari 2019.

Kommande renoveringar

Föreningen har inga större planerade renoveringar.

Bredband och kabel-tv

De flesta lägenheter har bredbandsanslutning via Telenor. Beställning av en ny bredbandsanslutning bekostas av bostadsrättshavaren, men beställs genom föreningen. Det finns även möjlighet att få bredband via Comhem. Basutbud kabel-tv via Comhem ingår i månadsavgiften.

Förråd

Aktuell lägenhet disponerar ett källarförråd om ca 5 kvm.

Gemensamma utrymmen

Tre tvättstugor varav den närmaste ligger i 87:an där även gästlägenhet finns. Därutöver finns soprum för grovsopor. Cykelförvaring sker på föreningens gård.

OMRÅDET

Här bor du praktiskt taget mitt i Vasastan, lugnt och avskilt men med Odenplan bara två kvarter bort. Härifrån har du de bästa pendlingsmöjligheterna med tunnelbana, många bussar och nya Citybanan. Du behöver heller inte sakna något gällande restauranger och caféer. Till exempel ligger trevliga Greasy Spoon i samma kvarter. Du bor även nära Stockholms stadsbibliotek. Vanadislunden, Observatorielunden och Vasaparken är gröna lungor i närheten och de ligger alla på kort promenadavstånd och du har heller inte långt till Bellevue och Hagaparken.