Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Allfartsvägen 14
1959 Göransson
Tyresö - Trollbäcken
50-TALSHUS MED STIL, KÄNSLA OCH SJÄL
TEXT: ENGSTRÖM FOTO: OZOLLAPA STYLING: COPPARSTAD

Detta imponerande 50-talshus med sitt höga läge bjuder inte bara på stor och insynsskyddad tomt, här finns gott om inspirerande utrymme både ute och inne tack vare en bra planlösning. Huset i Tyresö är byggt i suterräng med vardagsrummet i vinkel, vilket ger en fin genomsyn och kontakt huset igenom. Vackra val av naturmaterial förstärker husets gedigna karaktär och dess tidstypiska stora fönster ger dessutom huset eget kynne, då naturen på tomten tar ett kliv rakt in i huset. Välkommen till ett hus med stil, känsla och själ.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Marie Holmerson
Reg. Fastighetsmäklare

Extra kontaktperson

Caroline Klasson
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Friköpt fastighet
Adress:
Allfartsvägen 14
Område:
Tyresö - Trollbäcken
arkitekt:
1959 Göransson
Rum:
6 rum
Area:
136 m² + 59 m² biarea
Tomtareal:
1 305 kvm

Byggnad

Byggnadstyp:
1½-plansvilla i vinkel med källare
Byggnadsår:
1959
Uppvärmning:
Bergvärme
Energideklaration:
Utförd 2019-06-08
Energiklass:
D
Fasad:
Tegel
Stomme:
Trä
Fönster:
2-glas
Bjälklag:
Trä
Tak:
Plåt
Grundläggning:
Betongsula
Ventilationstyp:
Självdrag/ Mekaniskt
Vatten/Avlopp:
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp
Fastighetsbet.:
Näsby 27:1

Allmänt om fastigheten

Uppvärmning:
25 898 kr/år
VA:
6 322 kr/år
Renhållning:
2 954 kr/år
Total driftskostnad:
35 174 kr/år
Beräknat antal pers:
4
Kommentar:
Renhållning = Grundavg + behovstömning varannan vecka.)
Taxeringskod:
220
Taxeringsvärde:
3 893 000 kr/år
Summa pantbrev:
4 019 000 kr
Tomtareal:
1 305 kvm
Tomttyp:
Natur och trädgårdstomt
Vatten/avlopp:
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp
Planbestämmelser:
Byggnadsplan (1958-08-14) Byggnadsplan (1954-06-12)

Allmänt

I detta eleganta och funktionella hem finns huvuddelen av boendet på det övre planet, tack vare husets suterrängbyggnad. Även om huvudentrén sker genom bottenplanet och trappan i trä leder upp rakt i hjärtat av huset finns här också en smidig köksingång. Detta är verkligen ett boende med egen karaktär, där finesserna i de arkitektoniska detaljerna är många och tillsammans utgör en mycket genomtänkt helhet. Den öppna planlösningen ger stora generösa ytor, där ljuset genom de stora fönstren samspelar med uteplatserna och tomten runt huset. Vardagsrummet som kröns av den majestätiska öppna spisen tillför mycket till husets atmosfär, rummet är effektfullt byggt i vinkel ut mot övriga huskroppen. Det är ett rum för trivsel och umgänge, med riktigt fin förbindelse till både matrum och uteplats.

Matrum och kök

Men från entrén i trappan upp och hallen är det matrummet som samlar och binder samman övre planets rum. Här ligger ett gjutet betonggolv som håller ihop och fint matchar det trä som finns i detaljer, kring fönsterkarmar exempelvis. Köket ligger i fil med övriga rum och är praktiskt byggt med arbetsytor och förvaringsutrymme. Köket är varsamt renoverat för att med sina val av material komplettera och lyfta husets karaktär. Golvet består också här av gjuten betong, väggarna är vitmålade och passas vackert med de lackerade köksluckorna i toner av mintgrönt och grått. Här samsas också en praktisk rostfri diskbänk med en rejäl skiva i Carraramarmor. Väggarna ovanför arbetsbänkarna är satta dels i Carraramarmor, dels i nya materialet kompaktlaminat, som går i vitt. Det strikta tvåluftsfönster som finns i köket ger ljus och rymd till den matlagning som alltså med lätthet avnjuts i det angränsande matrummet. Blandningen av estetik och materialkännedom som går hand i hand med husets planlösning är en fröjd att se i detta boende.

Sovrum

Husets tre sovrum ligger jämte köket och väl planerade i rad följt av en praktisk klädkammare. I dagsläget är två av dessa rum inredda barnrum, med nyligen målade väggar i vitt, kompletterade med grafiska väggmålningar i olika nyanser. Här finns också nyinlagd korklaminat samt platsbyggda garderober. Dessa rum ramar i dagsläget in det huvudsovrum som finns i hörnet av övre planet. Detta rum är något större och rymmer en dubbelsäng. Det har en spännande platsbyggd garderobslösning i iögonfallande Yves Klein-blått som inte bara ger gott om förvaring, det innefattar även en vacker molnfylld viloplats för huvudet i den Fornasettitapet som pryder alkoven. På golvet ligger en nyinlagd heltäckningsmatta i behaglig ull. Fönstret är stort och ger vilsam utsikt mot träden på tomten utanför.

Gästrum

Övervåningen har ytterligare ett sovrum, som idag används som gästrum. Väggarna är vita med nytt ytskikt och precis som övriga rum har det också ett nytt isolerat och vitmålat innertak. Detta rum är placerat mer avskilt, vettandes mot matrummet samt vägg i vägg med vardagsrummet. Det fungerar med lätthet som arbetsrum exempelvis.

Vardagsrum

Avslutningsvis landar vi åter i det eleganta vardagsrummet, som har tidstypiska glasdörrar som kan avskilja rummet från övriga huset, men ändå släppa in ljus och insyn. Här finns den magnifika öppna spisen, som är fullt fungerande i vit puts och i tegel. Spisen mäter 1,2 meter och är verkligen praktfull som samlingspunkt. Karaktäristiskt för husets byggnadsår är också de tre stora handgjorda fönstren som verkligen ger känslan av att sudda ut gränsen mellan ute och inne. Eftersom vardagsrummet ligger i vinkel gentemot övriga huset bildas här fin kontakt med övriga husets öppna planlösning, uteplats och fönster. Rummet har egen karaktär utifrån planlösning och vackra tidstypiska detaljer. Väggarna är nyligen målade i vitt och på golvet finns en välhållen rutmönstrad parkett. Det är ett njutningsfullt rum med en nära känsla till tomten, rymd och natur.

Badrum

Husets badrum med WC hittar vi också på övre planet. Det är ett genomtänkt badrum med njutningsfulla detaljer; väggar och golv är satta i grått klinker i granitkeramik, vilket går väl ihop med det slående dubbelhandfatet i betong. Här finns lyxigt både dusch och badkar, med eleganta duschar och blandare som stämmer överens fint med den grå klinkern i granitkeramik. Badkar, dusch och WC avskiljs alla av väggar och ger ett rofyllt intryck. Och kanske det bästa av allt, detta badrum har inte mindre än två fönster och eftersom rummet är placerat på övre plan badar du fritt med utsikt, dock utan insyn.

Entréplan

Även om övre planet har en köksingång är det på bottenvåningen som husets entré finns. En rejäl trädörr i original leder in till källarplanet som huserar många av boendets praktiska behov. En stor hall med golv i gjuten betong med golvvärme ger möjlighet till avhängning och förvaring i den platsbyggda garderoben. Tvättstugan har grå klinker och golvvärme, här finns en tvättmaskin och en torktumlare samt ett torkrum. Från tvättstugan leder huset vidare till den snickarbod som också finns här, en fröjd för den händige med arbetsbänk och möjlighet till verktygsförvaring och eget skapande. Här finns husets bergvärmepanna. Garaget rymmer också det skåp och arbetsbänk. Entréplanet rymmer också en gästtoalett med en vacker William Morris-tapet och ett handfat. Varsamma val av naturmaterial förstärker hela huset gedigna karaktär och tidstypiska stil. Marmor och betong möts i ull, trä och tegel till en mycket fin helhet.

Trädgård

Till detta hus på höjden hör en mycket välplanerad tomt, som i sitt läge är helt insynsskyddad. Tomten är bitvis terrasserad med betongmurar men det här är främst en naturtomt med sten- och små bergspartier, vackert uppvuxna tallar och lövträd. Att bo med skogen och naturen precis runt knuten är rofyllt och här finns dessutom gott om utrymme också för odling. Den generösa uteplatsen som under många av årets månader fungerar som ett extra rum till huset ger också ytterligare möjlighet att njuta av tomten genom grillning och utesittning i söderläge. Placeringen av tomten gör att det finns sol under hela dagen runt om huset, möt dagen med morgonsolen och avsluta i den ljumma sommarkvällen med de sista strålarna. Tomten bjuder också på en rad spännande äventyr för de minsta, med berg att bestiga och om vintern, perfekta pulkabackar. Om hösten finns här möjlighet att hitta blåbär på tomtens blåbärsris. I anslutning till huset och gatan finns också skogspartier att utforska för den nyfikna.

OMRÅDET

Allfartsvägen ligger i området Trollbäcken, vilket också är det närmsta centrum med förnödenheter som apotek, vårdcentral och matvaruaffär samt närhet till bra förskolor och skolor. Här finns också restauranger och caféer. I närheten finns också Kumla Herrgård, där det serveras lunch och brunch i en spännande miljö.

Kring huset finns det gott om naturupplevelser, varför inte ett besök i Tyresta nationalpark exempelvis, eller närheten till ett flertal badsjöar. Ta en kvällspromenad runt sjön Långsjön exempelvis och avsluta med ett kvällsdopp! Eller varför inte besöka Kumlabadets sandstrand? En kvart bort ligger dessutom öppet hav med all frihet det innebär.

Trollbäckens centrum har som sagt en hel del att erbjuda med sin småstadskänsla utanför storstaden. Smidigt nog finns också en busshållplats på närliggande Jungruvägen till Gullmarsplan, en resa som tar 13 minuter. För resor till och från arbetet går från samma gata direktbuss till Stockholms C och från Allfartsvägen går dessutom direktbuss till Gullmarsplan.