Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Kocksgatan 20 A
1889 Johan Arvid Vallin
Södermalm
Rogivande oas från 1890 med kakelugnar och balkong
TEXT:BERTHELS STYLING:RYDMAN FOTO:BOUKARI

Trots att Södermalms puls väntar precis utanför porten, känns den långt borta när du kliver in i denna rofyllda lägenhet. Här bor du utan grannar på våningsplanet, med samtliga fönster mot föreningens lugna innergård och omgiven av vackra originaldetaljer från byggåret 1890. Vad sägs om inte mindre än två vackra kakelugnar, en vit (icke fungerande) och en ljusblå (fungerande) samt profilerade snickerier och genomgående plankgolv? Den generösa takhöjden och de höga fönstren förstärker känslan av luft och rymd – här är det lätt att andas ut.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Konstantin Dallas
Reg fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Kocksgatan 20 A, 2TR
Område:
Södermalm
arkitekt:
1889 Johan Arvid Vallin
Våning:
2 av 3
Rum:
3 rum
Area:
86 m²
Avgift:
3 595 kr Inkl värme, vatten och bredband

Allmänt

Lägenheten har genomgående vitmålade väggar, plankgolv i original (slipat och vitpigmenterat 2017) och samtliga rum ligger i fil med fönster mot föreningens lugna innergård. Den sistnämnda är arkitektritad och bjuder bland annat på planteringar, en större sittgrupp, cykelparkering samt ett eget litet hus med gemensam tvättstuga och barnvagnsförråd. I föreningen finns även gemensam bastu och föreningslokal, hobbyrum/snickarrum med verktyg att låna samt grovsoprum. Till lägenheten hör ett vindsförråd.

Vardagsrum

Det första rummet till höger från hallen har plats för soffgrupp och öppnar upp mot den intilliggande matsalen med vackra, dubbla spegeldörrar. Den välvda väggen mot trapphuset är en charmig detalj och i en tidigare dörrnisch har man byggt en förvaringshylla. Längst ena väggen sitter ett väggfast hyllsystem från Elfa (2014).

Matsal/sovrum

Från vardagsrummet når man via dubbla spegeldörrar ett rum som idag disponeras som matsal, men även passar utmärkt som sovrum. Här tronar en av lägenhetens två kakelugnar, en vit skönhet som är bevarad från byggåret (ej fungerande). Dessutom finns här utgång till balkong mot den lugna innergården, samt en rymlig walk-in-closet med vacker spegeldörr. Balkongdörren är försedd med persienner och innanför dörren ligger kakel ovanpå elementledningen, vilket skapar en effekt av golvvärme.

Kök

Till vänster om hallen ligger köket, som är från 2008 och även det har en charmig välvd vägg mot trapphuset. Här finns gott om förvaringsmöjligheter bakom vita, släta luckor samt en komplett vitvarupark från Siemens; inbyggd kyl, frys och diskmaskin, induktionshäll, varmluftsugn. Bänkskivorna är i vitt laminat, diskbänken rostfri och ovanför arbetsytorna sitter en glasskiva som stänkskydd.

Sovrum

Längst in till vänster i lägenheten finns ett rofyllt sovrum, med plats för dubbelsäng. Här hittar vi även lägenhetens andra kakelugn, som är blå med guldfärgade detaljer. Det stora fönstret mot innergården är försett med persienner och det finns även en gardinstång fäst i taket.

Badrum

Innanför hallen ligger badrummet, som har vitt kakel och terrakottafärgade klinkers med golvvärme. Här finns badkar samt duschvägg (båda 2017), WC, tvättställ med förvaringskommod, spegelskåp, handdukstork samt tvättmaskin och torktumlare (Electrolux).

Hall

Innanför dörren finns gott om möjligheter till avhängning och förvaring i form av två garderober, hatthylla, samt ett väggfast system från Elfa. Det har tidigare suttit en dörr mellan hall och kök, denna har tagits ner men finns sparad i lägenhetens vindsförråd.

Brf Dagakarlen 20

Allmänt

Brf Dagakarlen 20 är en välskött förening med egen förvaltning. Föreningen förvärvade hörnfastigheten 1980 och omfattar 16 lägenheter.

Ekonomi

Mycket gott skick, Långfristiga skulderna enligt årsredovisningen for 2017 är 6 232 000kr. Det finns inga planerade avgiftsförändringar.

Bredband

Alla lägenheter är anslutna via Bredbandsbolaget. Kostnaden för internet ingår i avgiften.

Juridisk person och delat ägande

Föreningen accepterar inte juridisk person, men delat ägande godkänns

Överlåtelseavgift

Nej

Pantsättningavgift

Nej

Gemensamma utrymmen

På gården finns ett låst utrymme för barnvagnar, cykelparkering på gården samt vinterförråd nere i källaren. Soprum, tvättstuga, källarförråd bastu samt samlingslokal.

Teknisk och ekonomisk förvaltning

Den tekniska och ekonomiska förvaltningen sköts av medlemmarna.

Förråd

Till varje lägenhet finns ett förråd i källaren eller på vinden. Denna lägenhet disponerar ett förråd på vinden om 8 kvm enligt

Övrigt

Föreningen tillämpar sk självförvaltning vilket innebär att alla medlemmar deltar i skötseln av föreningen. Styrelsen håller nu på att ta fram en underhållsplan vilket man inte har idag. Trappstädning sköts av medlemmarna enligt rullande schema. Styrelsen arbetar för närvarande med att modernisera stadgarna. En vattenledningsskada i en lägenhet har åtgärdats i april 2019. Delar av avloppsrör i källaren har bytts ut i maj 2019. Styrelsen är även i en process att utvärdera behovet av ett stambyte.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningen 2019/06 samt säljaren. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen

OMRÅDET

Dagakarlen 20 uppfördes 1889–1890 av byggmästare J P Hedqvist efter ritningar av Johan Arvid Vallin. Byggnaden består av ett gathus om fyra våningar samt en gårdsflygel och karaktäriseras av en tidstypiskt lekfull arkitektur, med fasad i både grov och slät puts samt en tjusig portal. Lägenheterna bjuder på vackra originaldetaljer som stuckaturer, kakelugnar, profilerade snickerier, höga fönster och en generös takhöjd. Ett antal ombyggnader har genomförts under åren; 1925 fick samtliga lägenheter WC och i början av 1980-talet moderniserades fastigheten med centralvärme, badrum, nya kök, nya fönster samt hiss i gathuset. De små lägenheterna i gårdsflygeln slogs även samman till en större lägenhet per våningsplan. På senare år har även vinden inretts och balkonger har satts upp på gårdsfasaden.