Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Sjöändan 16
Axel Kandell 1959
Sköndal
SKÖNT OCH GRÖNT RADHUSLIV I SKÖNDAL
TEXT: MURÉN STYLING: RYDMAN FOTOGRAFI: SPINNELL

Sjöändan är som namnet antyder en sjönära adress. Den ligger vid Drevvikens norra delar i Sköndal och i lummiga och mysiga kvarter. Stora och mäktiga träd och uppväxta gröna trädgårdar ramar in gatorna i området. Ordet idyll ligger nära till hands och den som tycker om funktionalistisk arkitektur har mycket att titta på. Radhuset med nummer 16 ligger på mitten av en lugn återvändgata och är idealiskt placerat och insynsfritt med utsikt mot grönska och fina gårdar. Det är en mycket välplanerad bostad i två plan plus källare. På entréplanet finns generösa sällskapsutrymmen och på övervåningen tre bra sovrum. Dessutom är husets källare inredd med bland annat ett stort rum att disponera efter behov. Huset har dessutom en liten, lättskött och inbäddad trädgård med uteplatser och odlingsmöjligheter samt eget garage.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Adam Smith
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Friköpt fastighet
Adress:
Sjöändan 16
Område:
Sköndal
arkitekt:
Axel Kandell 1959
Rum:
5 rum
Area:
107 m² + 55 m² biarea
Tomtareal:
171 kvm

Byggnad

Byggnadstyp:
2-plans radhus med källare
Byggnadsår:
1961
Uppvärmning:
Elpanna med vattenburen värme, luft/luftvärmepump
Energideklaration:
Utförd 2012-02-08
Energiklass:
None
Fasad:
Puts
Stomme:
Betong/lättbetong
Fönster:
3-glas isolerrutor
Tak:
Sadeltak med råspont, papp, läkt och betongpannor
Grundläggning:
Källare/grundsula
Ventilationstyp:
FTX, till- & frånluft med värmeväxlare
Vatten/Avlopp:
Kommunalt V/A.
Fastighetsbet.:
Skönstavik 21

Allmänt om fastigheten

El:
18 482 kr/år
VA:
2 334 kr/år
Renhållning:
1 600 kr/år
Försäkring:
8 411 kr/år
Total driftskostnad:
30 827 kr/år
Beräknat antal pers:
4
Kommentar:
I kostnaden för hushållsel ingår uppvärmning. Driftskostnader varierar beroende på levnadsvanor.
Taxeringskod:
220
Taxeringsvärde:
4 009 000 kr/år
Summa pantbrev:
3 000 000 kr
Tomtareal:
171 kvm
Tomttyp:
Trädgårdstomt (friköpt)
Vatten/avlopp:
Kommunalt V/A.
Rättigheter:
Avtalsservitut Ledning Mm Avtalsservitut Tunnel Last: Avtalsservitut: Ledning Mm, 01-IM2-60/197.1 Last: Avtalsservitut: Tunnel, 01-IM2-46/44.1
Planbestämmelser:
Tomtindelning (1959-11-10) Stadsplan (1958-05-30)

Entréplan

Innanför ytterdörren möter en rymlig hall med ett fint kalkstensgolv som är i original från byggåret. Plats finns för olika förvaringsmöbler. Här finns även trappor upp och ner i huset samt en gäst-wc. Köket ligger rakt fram från hallen och har öppnats upp mot vardagsrummet till en trevlig öppen och runtgående planlösning med rum i rummet. Köksinredningen anno 2005 har vita fronter, överskåp med vitrin, väggar med röd mosaik. Nyast i köket, från 2018, är spishällen. Köket är även utrustat med kyl, frys, diskmaskin, ugn och mikrovågsugn. Det intilliggande vardagsrummet är ett stort och ljust rum med genomgående och öppen planlösning med utsikt mot både gata och gård. En altandörr med trappa leder ner till trädgården. Gott om plats finns för både matsalsmöbler och stor soffgrupp. I rummet finns också en elegant öppen spis med kamininsats från Keddy at njuta av under kyligare årstider.

Övre plan

Via en trappa av ek nås det övre planet med tre sovrum, ett badrum och en däremellan liggande hall. Hela våningsplanet (exkl badrum) har rutlagd parkett av rökt ek. Det största av rummen är bostadens master bedroom. Här är väggarna målade i den varmgrå kulören Grotta och det finns två inbyggda originalgarderober. Fönstret vetter mot sydväst och trädgården. Skjutdörrar leder vidare till det intilliggande sovrummet som är målat i samma kulör och används som barnkammare. Två inbyggda garderober finns även här. Vid detta rum ligger husets balkong som har sydoststläge och utsikt mot den lugna gatan. Det tredje sovrummet är tapetserat med William Morris mönster Seaweed i grönblå toner. Här finns tre inbyggda garderober. Badrummet har väggar kaklade med vitt klassiskt 15x15-kakel och på golvet ligger gröngrå sjösten. Här finns badkar, handfat, wc och fönster. I den lilla hallen mellan rummen finns en taklucka med originalstege som fälls ned och leder till husets vind. Vinden ger bra extrautrymme för förvaring. Hallen har även förvaring för linne och städ.

Källarplan

Längst ner i huset finns ett stort allrum med egen utgång till husets baksida som kan användas allt efter behov som till exempel sovrum, gästrum eller sällskapsrum. Källarvåningen innehåller också tvättstuga, bastu, pannrum och förråd.

Trädgård

Husets trädgård är 171 kvm stor delat på framsida och baksida. Tomten är omgärdad av grönska och lummigheten slående. På baksidan, som vetter mot sydväst och har sol från tidig lunch till kväll, finns en stenlagd uteplats och gräsmatta. På framsidan av huset finns också gräs och stenläggning, en liten blomsterrabatt, rosenbuske och häck. Husets entré har en förstutrappa med altan och sittbänk. På framsidan har huset eget garage och plats för cykelparkering. På gatan är det gratis kommunal parkering.

Renoveringar

2015 installation av fiber. 2014 installation av radonsug i källare. 2012 öppnades väggarna mellan kök och vardagsrum och nytt parkettgolv lades i köket, nivellerat med vardagsrumsgolvet. Väggarna i vardagsrummet putsades väggar och tak målades. På övervåningen lades parkettgolv och sattes gipstak. Källarrummet fick större fönster. 2011 installerades luftvärmepump i huset. 2007 nya treglasfönster inkl ytterdörrar. 2005 helrenovering av kök. 2000 omläggning av tak med ny underlagspapp, läkt och nya betongpannor. 1997 nytt klinkergolv i tvättstugan. Spygatt med anslutning till befintlig gjutjärnsgolvbrunn monterades för duschkabinsavloppet. Inget tätskikt lades på golvet. Vindsbjälklaget tilläggsisolerades. 1996 nytt utvändigt fuktskydd på källarväggarna med platonmatta, carport byggdes om till garage. 1995 renovering av badrum på övre plan, befintlig golvbrunn behölls. 1994 nya golv på platonmatta lades i hall och sovrum i källaren med golvkonstruktion betong, platonmatta, masonite, plastmatta, ventilationsöppningar i golvsocklarna.

OMRÅDET

I Sköndal bor du med närhet till naturen med flera naturreservat omkring, hästgårdar, skogssjöar, tystnad och djurliv med bäver, räv och fåglar. Vintertid när isen ligger på Drevviken är det fantastiskt vackert. En vardag kan man ha sjön alldeles för sig själv, en solig helgdag är det folkfest med massor av skridskoåkare, folk som promenerar, flyger drake och grillar. I närområdet finns flera förskolor och den av Cyrillus Johansson ritade Sköndalsskolan. Samtidigt med det naturnära läget ligger Sköndal inte långt från stan. Buss 188 till Gullmarsplan går endast ett par minuters promenad från huset och det finns även smidig bussanslutning till Farsta centrum, samt pendeltåg från Farsta strand. På gångavstånd finns Sköndals Centrum med restauranger, konditori, bank, apotek, en stor mataffär med delikatesser, postombud m.fl. uppskattade inrättelser.