Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Tystbergavägen 11
Lennart Green 1961
Stureby
STILFULL OCH VÄLPLANERAD 1960-TALSVILLA MED LUMMIG TOMT
TEXT: MURÉN STYLING: RYDMAN FOTOGRAFI: BOUKARI

I lummiga kvarter i trivsamma Stureby ligger den perfekta familjevillan med en totalyta om 227 kvm, ett ljust och väldisponerat hem i ett plan med inredd källarvåning. Det är ett hus med stora sällskapsutrymmen i kök, matplats och vardagsrum, tre bra sovrum på samma våning och stora nyrenoverade rum i källaren för lek och fritid. Hemmet ger plats för många gäster och olika åldrar kan hänga tillsammans eller var för sig i rum med en idealisk fördelning av sociala och privata ytor. I bostaden samsas bevarade originaldetaljer mycket fint med de nya delarna av huset. Parkettgolv, innerdörrar, badrums- och toalettinteriörer, fönster och fönsterbrädor utgör en del av den stilfulla bas som de senaste åren kompletterats och renoverats med nya väl utvalda detaljer och modern komfort. Huset har en uppväxt och lättskött trädgård med flera uteplatser och gräsytor, och ligger lugnt beläget nära många förskolor och skolor.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Adam Smith
Reg. fastighetsmäklare

Extra kontaktperson

Katarina Ljung
Grundare & Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Friköpt fastighet
Adress:
Tystbergavägen 11
Område:
Stureby
arkitekt:
Lennart Green 1961
Rum:
6 rum
Area:
114 m² + 113 m² biarea
Tomtareal:
607 kvm

Byggnad

Byggnadstyp:
1-plansvilla med källare
Byggnadsår:
1961
Uppvärmning:
Bergvärme
Energideklaration:
Utförd 2019-05-17
Energiklass:
E
Fasad:
Tegel
Stomme:
Betong
Fönster:
2-glas kopplade i fönsterbågar
Bjälklag:
Betong
Tak:
Eternitplattor
Grundläggning:
Källargrund/betongplatta
Ventilationstyp:
Självdrag + delvis mekanisk i källare
Vatten/Avlopp:
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp.
Fastighetsbet.:
Rätkäppen 6

Allmänt om fastigheten

El:
19 223 kr/år
VA:
3 600 kr/år
Renhållning:
3 120 kr/år
Sotning:
1 195 kr/år
Försäkring:
8 537 kr/år
Total driftskostnad:
35 675 kr/år
Beräknat antal pers:
4
Kommentar:
Säljaren har Larm (Verisure) om 4 844 kr/år. Driften varierar beroende på levnadsvanor. Elkostnaden avser hushållsel och uppvärmning.
Taxeringskod:
220
Taxeringsvärde:
6 773 000 kr/år
Summa pantbrev:
4 659 000 kr
Tomtareal:
607 kvm
Tomttyp:
Trädgårdstomt (friköpt)
Vatten/avlopp:
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp.
Rättigheter:
Inga rättigheter hittades.
Planbestämmelser:
Tomtindelning (1957-08-14) Stadsplan (1951-01-26)

Entréplan

I husets entréplan finns kök, vardagsrum, tre sovrum, badrum, gäst-wc och en hall. De sociala ytorna ligger tillsammans i husets högra del, och sovrummen ligger åt det andra hållet. Kök och vardagsrum är stora rum som länkats till varandra. Köket renoverades 2010 av tidigare ägare. Köksinredningen är byggd i vinkel och har vita släta fronter utan överskåp. Arbetsbänkarna är gjutna i betong, precis som köksgolvet, som också har värmeslingor. Fläktkåpan är i koppar och specialbeställd för att passa i köket och i material matcha hängrännor och stuprör på husets utsida. Matsalen har öppnats upp helt mot köket, och även mot vardagsrummet där rutlagd originalparkett förenar ytorna. I matsalen leder pardörrar till husets balkong. I vardagsrummet tronar husets maffiga masterpiece, en fantastisk öppen spis i tegel och vit puts. Denna matchas dessutom med en tegelvägg som fond, även den är ett minne från då huset stod nytt. Vardagsrummet har stora fönsterpartier i två väderstreck och dörr till husets uteplats. Från den stora hallen med plats att möblera nås våningens tre sovrum som idag disponeras som ett föräldrasovrum och två barnrum. Här finns även husets badrum i äkta men uppdaterat sextiotal - helkaklade väggar i svart och vaniljgult, ljust klinkergolv, fönster, inkaklat badkar, handfat och wc. Förvaring i rymliga bänkskåp samt i ett tidsenligt och matchande badrumsskåp i italiensk design. Invid husets entré finns även en gäst wc.

Källarplan

Källarplanet renoverades för två år sedan och har nu flera rum att använda allt efter behov. Idag används de som pyssel- och spelrum och som arbets- och TV-rum. Ytan runt trappan har öppnats upp för att få en luftigare känsla. På golven i rummen ligger nu ett mekaniskt ventilerat golv med parkett vilket tar bort källarkänslan. I källaren finns också en snygg och nyrenoverad tvättstuga med kakel och klinker, tvättmaskin och torktumlare, en rymlig arbetsbänk med vask och förvaring samt dusch bakom glasväggar. Dessutom en gäst-wc i originalutförande, förråd och garage.

Trädgård

Trädgården är en friköpt 607 kvm stor uppväxt villatomt omgiven av häck, buskar och träd. På tomten finns en stor trädäckad altan med sol fram till sen eftermiddag, en mindre uteplats med kvällssol samt att huset har balkong med eftermiddags- och kvällssol. Den mindre uteplatsen är byggd av marmorstenen från den ursprungliga och av tidigare ägare överbyggda altanen. Här sitter man lite upphöjt omgiven av grönska och under skuggan av ett träd – en mysig plats där gräset ska växa mellan stenarna för att uteplatsen ska vara en naturlig del av trädgården. På framsidan av huset finns bra gräsytor för lek och spel.

Renoveringar

2009 renoverade förra ägaren köket. Sedan innan är radonpump installerat med två hål ner under bottenplattan. Vid nuvarande ägares inflyttning 2011 installerades bergvärme. Altanen gjordes 2014 på fundamentet av den gamla. 2017 gjordes källaren i ordning med ett till större delen genomgående mekaniskt ventilerat parkettgolv. I ett slutet system leds källarfukt bort och eventuellt radon som inte pumpen tar hand om. Golvet håller samma temperatur som källarluften. Tvättstuga/duschrum 2017. I övrigt har några sovrum och hallen på övre plan renoverats ytskiktsmässigt. Skorstenskåpa 2017 samt en ny varmvattencistern med 10 års garanti. Fönster har slipats och målats efter behov.

OMRÅDET

Stureby som stadsdel började bebyggas 1921, då under namnet Ersta Villastad efter gården Ersta som låg i området vars mark förvärvats till byggandet. Efter protester från Ersta diakoni på Södermalm bytte området 1926 namn till Stureby som syftar på Sten Sture den yngre, vars arméer under 1500-talet ska ha bekämpat den danske kungen Kristian II i dessa omgivningar. Stureby domineras av villabebyggelse men här finns också en hel del flerfamiljshus. Området har bevarat sin ursprungliga karaktär och har ett högt kulturhistoriskt värde. I närområdet finns flera förskolor och skolor som nås på 5-10 minuters promenad, bland annat den av Paul Hedqvist ritade Sturebyskolan. Den bilburne tar sig från denna adress snabbt ut på de större lederna. Via buss 163 med hållplats ett par minuter från huset når du den röda linjen vid Fruängen eller Bredäng, och den gröna linjen vid Svedmyra, där även Ica Bea Kvantum ligger. Dessutom angör denna buss Älvsjö station med anslutning till pendeltågen där.