Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Sparbanksvägen 82
BJÖRN HEDVALL 1945
Hägerstensåsen
LJUS OCH VÄLPLANERAD GAVELTREA MED SOLIG BALKONG
FOTO: SPINNELL STYLING: COPPARSTAD TEXT: MURÉN

New York-vibbar på Hägerstensåsen? Ja faktiskt. Detta tegelhus med smidesdetaljer och trappor upp till entréportarna har något som faktiskt kan föra tankarna till Brooklyn, om än i svensk 1940-talstappning. Arkitekt Björn Hedvall ritade 1944-45 detta klassbygge som idag är bevarat i ett mycket fint skick. Huset har en stor innergård som just nu rustas till en härlig gårdsoas med odlingar och uterum. Här bor du på insynsskyddat på gaveln av huset, med fönster i tre väderstreck och utsikt mot grönska. Ljusinsläppet i bostaden är fantastiskt hela dagen. Lägenheten har generösa sociala ytor där kök, matsal och vardagsrum öppnats upp och ger plats för stora middagar och sällskap. Dessutom finns två rymliga och lättmöblerade sovrum och mycket goda förvaringsutrymmen.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Josefin Widman
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Sparbanksvägen 82
Område:
Hägerstensåsen
arkitekt:
BJÖRN HEDVALL 1945
Våning:
1 av 2
Rum:
3 rum och kök
Area:
74 m²
Avgift:
5 218 kr inkl. värme, V/A, kabel-tv bas och bredband.

Allmänt om fastigheten

El:
3 000 kr/år
Försäkring:
1 650 kr/år
Total driftskostnad:
4 650 kr/år
Beräknat antal pers:
2

Allmänt

Detta är både en lägenhet och en förening att trivas i. Huset bevarar ovanligt många detaljer från byggåret 1945 och renoverades varsamt 2007/2008. Lägenheten var till originalplanlösningen en fyra, vilket den såklart kan återställas som. Fönstren ger ljusinsläpp från tre väderstreck och de är i originalutförande med fönsterbrädor av sten, vädringslådor, spanjoletter och radiatorer. Till bostaden hör också ett källarförråd.

Kök och matrum

Köket öppnades för många år sedan upp mot matrummet och vidare också mot vardagsrummet, med ett härligt socialt flöde. Den fina köksinredningen i funkisutförande kommer från Vedum. Luckor och lådfronter är lackade i ljusblått och har klassiska beslag och snabelhandtag. Diskbänken är rostfri och arbetsbänken av perstorpsplatta. Tre rader klassiskt kakel sitter som stänkskydd. I köket finns kyl, frys, spishäll, ugn, fläkt och diskmaskin. Köket har två fönster och dessutom också ljusinsläpp från vardagsrummet. På en av väggarna sitter en randig tapet samt pärlspontpanel, i övrigt är köket vitmålat. På golvet ligger en grå matt plastmatta. Det stora köket med möjlighet att duka till stora sällskap är särskilt uppskattat av nuvarande ägare, men för den som behöver ytterligare ett sovrum finns möjligheter till en omdisposition här.

Vardagsrum

Med bred öppning mot matrum och kök, samt mot hallen, ligger vardagsrummet. Även det är ett ljust och luftigt rum som är lättmöblerat med både soffgrupp och bokhyllor. Den randiga tapeten följer väggen in i detta rum och en vägg är brädklädd. På golvet ligger vitlaserad parkett. Vid vardagsrummet ligger lägenhetens odlingsvänliga balkong som är en härlig plats med eftermiddags- och kvällssol och omgiven av grönska.

Sovrum

Lägenheten har två sovrum, som båda är rymliga och lättmöblerade. Det första av dem, direkt vid hallen, rymmer både dubbelsäng och ytterligare möblemang, och har dessutom en hel garderobsvägg. Sovrum två har två platsbyggda garderober med överskåp på ena kortsidan. På golven i båda sovrummen ligger en grå plastmatta.

Badrum

Badrummet har väggar klädda i vitt 15x15-kakel och på golvet ligger mörkgrå klinker som har golvvärme. Rummet har dusch, handfat, handdukstork och wc. Tre hyllor finns till förvaring, och plats för mer för den som så önskar. Uttag för egen tvättmaskin finns. Rummet har också fönster, som ger ett fint dagsljusinsläpp.

Hall

Innanför ytterdörren sitter en hatthylla och längre in i hallen finns en platsbyggd garderob med klädstång och skohyllor samt ett intilliggande städskåp, båda i original från byggåret och med rymliga överskåp. På golvet ligger ett rostrött stengolv som är en kopia av originalet. Lägenheten är försedd med säkerhetsdörr.

Brf Obligationen 5

Antal lägenheter och lokaler

Bostadsrättsföreningen Obligationen 5 består av 30 stycken bostadsrätter. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. Huset ritades 1944 av arkitekten Björn Hedvall. År 2007 bildades föreningen och då skedde en omfattande renovering och ombyggnation av fastigheten.

Mark

Föreningens mark disponeras som tomträtt. Tomträttsavtalet omförhandlas år 2025.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av BoVera Konsult AB. Den tekniska förvaltningen sköts av Fastighetsägarna.

Urval renoveringar

I samband med att föreningen förvärvade fastigheten 2007 påbörjades en omfattande renovering och ombyggnation av fastigheten (med slutbesiktning 2008). Renoveringen inkluderade stammar, kök, badrum och ytskikt. 2007 byggdes även lokalerna i huset om till tio lägenheter. Dränering, 2018-2019.

Kommande renoveringar

Föreningen håller på att återställa utemiljön efter dräneringsarbetet.

Ekonomi

De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 20 Mkr, vilket ger cirka 11 000 kr per kvm boyta. Föreningen amorterar på lånen. Det finns inga planerade avgiftsförändringar.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen. Se föreningens stadgar.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Brandkontoret.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för städning av trapphus så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar

Föreningen har två städdagar per år där medlemmarna deltar.

Tvättstuga

Det finns en gemensam tvättstuga i källaren med åtkomst från samtliga trappnedgångar. Tvättstugan har två tvättmaskiner, torkskåp, torktumlare, mangel samt strykjärn. Nya maskiner 2017.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har ett gemensamma grönområden med möbler på kortsidan samt långsidan av byggnaden. Föreningens trädgårdsgrupp har sedan dräneringen börjat ordna med planteringar i form av en örtträdgård, bärbuskar, äppelträd och blommor. Det finns även en gemensam tvättstuga samt cykel-/barnvagnsförråd i källaren.

Parkering

Föreningen har 14 parkeringsplatser, samtliga uthyrda och det är kö till platserna. Kostnad för parkering är 400 kr/månad. Gatuparkering gäller annars längst gatorna, så kallad "Boendeparkering". Avgiftsbelagt enligt stadens tariff. För folkbokförd i stadsdelen kan tillstånd för boendeparkering ansökas hos Stockholms stad.

Vad ingår i månadsavgiften, Bredband och Kabel-TV

Värme, V/A, kabel-tv bas, bredband samt balkongavgift ingår i avgiften. Fiber (1000/1000 mb) är installerat i samtliga lägenheter och tv-paketet består av nio kanaler från Viasat.

Förråd

Till lägenheten hör ett källarförråd.

Överlåtelseavgift och medlemskapsavgifter

Överlåtelseavgift 2,5% av gällande prisbasbelopp (ca. 1 100 kr) debiteras av köparen. Pantsättningsavgift 1% av prisbasbeloppet.

Juridisk person

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2019-05-29, föreningens hemsida, stadgar samt årsredovisning. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Hägerstensåsen är ett mycket bra exempel på förort från 1940-talet som består av många välbyggda hus med högklassiga kompakta bostäder, och området är väl bevarat till sin ursprungliga karaktär. Riksdalertorget, med byggnader av bland andra Ancker-Gate-Lindegren och Erik Lallerstedt, är en särskilt fin arkitektonisk pärla från tiden. Idag är området en trevlig och dynamisk blandning av förortslugn och urban puls. Området bjuder på flera lokala begivenheter med både hippa caféer och klassiska kvarterskrogar. Klustret Telefonplan, Midsommarkransen, Aspudden och Västertorp som alla ligger nära ger ett stort utbud av matställen, butiker och kulturinstutioner. Vill du ha än mer puls ligger Hornstull endast fyra tunnelbanestopp bort. Hägerstensåsens station ligger på fem minuters gångavstånd och buss 147 mot Liljeholmen stannar utanför huset. Man når enkelt Mälaren till fots eller med cykel. För barnfamiljer finns flera bra förskolor, skolor, lekparker och fritidsområden i närheten.