Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Sälgstigen 17
John Åkerlund 1946
Lidingö - Brevik/Högberga
SOLGULT RADHUS MED GOTT OM VÄLBEVARADE ORIGINALDETALJER
TEXT: ENGSTRÖM STYLING: COPPARSTAD FOTO: BOUKARI

Välkommen till detta välskötta radhus med sitt idylliska läge i en lummig radhuslänga på Lidingö. Huset från 1946 har tidstypisk planlösning som inbjuder till plats för vänner och umgänge både inomhus och i den väl anpassade södervända trädgården på husets baksida. Detta är ett trivsamt och bevarat boende med många rustika detaljer som ger huset dess karaktär. En kort promenad bort ligger vattnet och strandpromenaden, samtidigt som dess läge snabbt tar dig mot centrala delar av storstan.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Katarina Ljung
Grundare & Reg. fastighetsmäklare

Extra kontaktperson

Hanna Tairi
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Friköpt fastighet
Adress:
Sälgstigen 17
Område:
Lidingö - Brevik/Högberga
arkitekt:
John Åkerlund 1946
Rum:
4 rum
Area:
82 m² + 23 m² biarea
Tomtareal:
185 kvm

Byggnad

Byggnadstyp:
Radhus 2-plan med inredd källare
Byggnadsår:
1946
Uppvärmning:
Fjärrvärme
Energideklaration:
Utförd 2010-03-30
Energiklass:
None
Fasad:
2010 målning (trä)
Stomme:
Trä
Fönster:
2 glas fönster
Bjälklag:
Trä
Tak:
Tegel
Grundläggning:
Betongplatta
Ventilationstyp:
Självdrag
Vatten/Avlopp:
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp
Fastighetsbet.:
Cedern 6

Allmänt om fastigheten

El:
15 000 kr/år
Renhållning:
875 kr/år
Väg, samf:
27 600 kr/år
Försäkring:
8 157 kr/år
Total driftskostnad:
51 632 kr/år
Beräknat antal pers:
3
Kommentar:
Samfällighetsavgiften avser värme, vatten, avlopp, hängrännor samt gemensam gästparkering och gemensam tvättstuga.
Taxeringskod:
220
Taxeringsvärde:
4 825 000 kr/år
Summa pantbrev:
5 160 500 kr
Tomtareal:
185 kvm
Tomttyp:
Trädgårdstomt (friköpt)
Vatten/avlopp:
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp
Rättigheter:
Gemensamhetsanläggning: Lidingö Pinjen GA:1, Gemensamhetsanläggning: Lidingö Pinjen GA:2
Planbestämmelser:
Tomtindelning (1976-09-13) Stadsplan (1976-02-04)

Allmänt

Välkommen till den pittoreska, av många kallad, Bullerbyn där radhuslängorna ligger som en inramning runt den lummiga parken. Detta fint bevarade radhus från 40-talet har tre våningar med goda möjligheter att bygga om för den som vill anpassa boendet ytterligare. Källarplanet har en outgrävd del och på övre plan finns möjlighet att flytta badrummet och därmed ge plats för ytterligare ett rum. Idag är detta ett luftigt och inbjudande hem med gott om fria ytor, ljusa vackra material och vita väggar med enskilda stilenliga accenter.

Entréplan

Med ett par trappsteg upp genom hallen sker entrén till detta välplanerade radhus rakt in i ett öppet kök, som övergår i matsal och vardagsrum. Det är ett välkomnande hem som lämpar sig väl för gemenskap och umgänge, då de öppna ytorna rymmer många gäster. Köket är välplanerat runt två fönster som vetter mot husets framsida och ger god uppsyn ut och inte minst, ger gott om ljus i båda riktningar. Genom rummet tar du dig enkelt till den fina altanen och ut till trädgården. Vitmålade massiva trägolv i ek länkar ihop det nedre planet och ger en rustik känsla. Väggarna är också de enhetligt vitmålade, vilket ger en fin kontrast till kökets grå och rostfria nyanser i köksskåp och lådor. Köket är funktionellt med mycket arbetsyta och plats för förvaring. Bänkskivorna i vit carraramarmor binder ihop köket i stil och den matchande marmorn i köksön ger ytterligare praktisk arbetsyta. Kyl, frys, spis och fläkt i rostfritt förstärker den moderna känslan, men köket mjukas upp av det rektangulära kaklet satt i förband med grå fog, som går längs hela väggen i en mjukt vit ton. Nedre planet är som sagt en plats för socialt umgänge, vare sig du lagar mat i köket, hänger runt matbordet eller i den del av rummet som lätt huserar en soffa och fåtöljer. Altanen nås enkelt från vardagsrummet och förlänger förstås rummet på ett effektivt sätt. Uteplatsen rymmer ytterligare sittningsmöjligheter, grill och andra trivsamma gemensamma ytor. Husets genomfart med fönster i båda riktningar är en praktisk detalj, men det stora fönstret i vardagsrummet är också karaktäristiskt för detta boende och ett tidsenligt inslag. Utsikten mot gården är lummig och fin, blicken tar lätt vägen över den egna trädgården, men även över det grönområde som finns bakom.

Övervåning

Det vitmålade träet i trappor och räcken är i original och ger precis som golven i detta hus ett enhetligt och stilrent intryck. Trappstegen har gedigna proportioner och trappornas vinkel är uttrycksfulla inslag huset igenom. På övre plan finns två sovrum, varav det ena är större, samt ett större badrum. Hallen från trapphuset är är möblerbar, här finns plats för exempelvis en arbetshörna. Väggarna i sovrummen går i sobert grått och vitt, rummen är rymliga och placerade i fil. I det större av sovrummen finns också en praktisk klädkammare för förvaring. Badrummet på övre plan är väl tilltaget och smakfullt inrett. Väggarna har helkakel i fyrkanter med grå fog, här finns ett vitlaserat trätak och varmt terrakottaklinker på golvet. Badrummet har WC och badkar samt ett lyxigt dubbelt handfat med dubbel förvaring under. Här finns också en tvättmaskin och en torktumlare. Fönstret i badrummet ger fint ljusinsläpp. Vitmålade spegeldörrar i trä ramar in rummen på övre plan och de för tiden karaktäristiska tvåluftsfönstren släpper in gott om ljus. Något att nämna är även husets vitmålade breda brädtak, som ger en gedigen känsla för byggåret och ger ett levande intryck.

Källarplan

I källarplanet finns ett extra sovrum, möjligen ett utrymme för familjebio eller spelkvällar exempelvis, eller kanske ett tonårsrum för avskildheten. Här är en av väggarna målad i dramatiskt mörkblått. Källarplanet har två fönsterinsläpp och under trappan ner finns ett förråd för förvaring. Boendets andra badrum finns på detta plan, utrustat med WC, handfat och dusch. Väggarna är helkaklade i vitt rektangulärt kakel med grå fog satt i förband och golvet har klinker med golvvärme. Här finns även ett generöst outgrävt förrådsutrymme med möjlighet till framtida expansion.

Trädgård

Radhusets entré är plattsatt och här finns utrymme för ytterligare odling. På baksidan finns en trädgårdstomt med gräsmatta, buskar, odlingslådor och blommande träd. I fokus är altanen i trä som rymmer bord och grill, här finns också en utfällbar markis som ger skydd för solen.

OMRÅDET

Det gula huset i radhuslängan ligger i det riktigt rofyllda området Brevik, en lummig och uppvuxen idyll på östra delen av södra Lidingön. Breviks Båtsällskap ligger 700 meter bort, här är det nära till vatten, bad och vackra promenadstråk längs strandpromenader och utsiktsplatser. Här finns också gott om lekplatser, fotbollsplaner och tennisbanor. I direkt närhet finns också ett mindre centrum med mataffär, café, bageri och restarang. På Lidingöns västra sida ligger Millesgården med en gedigen utställningsverksamhet, och ön huserar också Nyckelviksskolan som har årliga konstutställningar.

Området har bra kommunikationer med Lidingöbanan ett par minuter bort, och därmed snabb förbindelse med tunnelbana i Ropsten. Härifrån tar du dig enkelt vidare kollektivt också med många bussförbindelser mot stan.