Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Klippgatan 14 C
1929 Sven Wallander
Södermalm
Sällskapsvänlig trea i populär förening med grönskande innergård
TEXT:MURÉN FOTO:BOUKARI STYLING:RYDMAN

På en lugn återvändsgata nära Vitabergsparken hittar vi denna omsorgsfullt renoverade trea, som bjuder på gott om bevarad 30-talscharm i form av generös takhöjd, genomgående furugolv, serveringsskåp, spegeldörrar och stora fönster mot en av stans härligaste innergårdar. Den öppna planlösningen mellan kök och vardagsrum är som gjord för socialt umgänge och lägenheten rymmer dessutom två bra sovrum och ett lyxigt badrum i Cararramarmor. Här bor du i en stabil och populär förening på ett eftertraktat läge, med ett brett utbud av butiker, restauranger, nöjen och kommunikationer utanför dörren.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

KOMMANDE VISNINGAR

Kontakta mäklaren för visning

Ansvarig mäklare

Konstantin Dallas
Reg fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Klippgatan 14 C
Område:
Södermalm
arkitekt:
1929 Sven Wallander
Våning:
0 av 4, hiss finns
Rum:
3 rum
Area:
57.5 m²
Avgift:
2 628 kr Inkl. Värme, vatten, Bredband (Ownit) och TV-grundutbud
Pris:
4 095 000 kr kr/bud

Allmänt om fastigheten

El:
3 500 kr/år
Försäkring:
1 800 kr/år
Total driftskostnad:
5 300 kr/år
Kommentar:
Uträknat på 2 vuxnaa samt 2 barn i hushållet

Allmänt

Lägenheten renoverades genomgående 2015, inklusive kök och badrum. Planlösningen gjordes då om från ett till två sovrum genom att flytta köket till vardagsrummet, samtliga ytskikt och snickerier renoverades och det genomgående furugolvet slipades. Till lägenheten hör ett vindsförråd om ca 12 kvadrat. Lägenhetens samtliga fönster vetter mot föreningens stora, grönskande innergård, som totalrenoverades 2018 och inbjuder till avkoppling, lek och grillning bland planteringar och syrenbersåer. I föreningen finns även flera välutrustade tvättstugor, cykelförråd, barnvagnsrum, grovsoprum samt tre bokningsbara övernattningslägenheter.

Vardagsrum

Den öppna planlösningen mellan vardagsrum och kök skapar en väl tilltagen och luftig sällskapsyta, med plats för både soffgrupp och matplats. Rummet präglas av en generös takhöjd, vackra furutiljor och ett väl tilltaget fönster med utsikt över den lummiga innergården.

Kök

Köket är från 2015 och bjuder på bra arbetsytor och goda förvaringsmöjligheter. Här kan du laga middag samtidigt som du umgås med familjen eller gästerna, tack vare den öppna planlösningen mot vardagsrummet. Bänkskivorna är i portugisisk kalksten, de släta skåpsluckorna i trä är från Superfront och i vitvaruparken finns spis, ugn, köksfläkt samt integrerad kyl, frys och diskmaskin.

Sovrum

Lägenheten har två rofyllda sovrum mot innergården. I det större sovrummet finns plats för dubbelsäng, sängbord och övrig möblering som t ex en arbetshörna. Här finns även en inbyggd klädkammare och ett fönster som är något utöver det vanliga, både när det gäller storlek och utsikt. Det mindre sovrummet rymmer säng, sängbord och skrivbord och gott om förvaringsmöjligheter i det charmiga serveringsskåp som skvallrar om att detta rum en gång i tiden var lägenhetens kök.

Badrum

Det påkostade badrummet är helkaklat med Carraramarmor och har blandare och dusch i mässing från Tapwell, golvvärme samt vägghängd WC, allt från 2015.

Hall

Innanför dörren finns plats för avhängning samt ett praktiskt förvaringsskåp med lådor, som rymmer både ytterkläder och skor. 2 Rok enligt lägenhetsförteckning

Brf Ljuset

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheterna Ljuset 1 och Ljuset 2. Föreningen upplåter 261 lägenheter med bostadsrätt, 3 med hyresrätt samt 16 hyresrättslokaler.

Mark

Eftersom föreningen äger marken påverkas man inte av eventuella tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC och den tekniska förvaltningen sköts av CEMI Teknik AB.

Renovering

1996 Rör- och elstambyte. 2004 Trapphusrenovering. 2010 Ventilation, Stamspolning, renovering av balkonger, omläggning av tak, ombyggnad av vindslokal till lägenheter. 2011-2014 Fönsterrenovering och omputsning av fasad. 2015 Stamspolning. 2016 Utvidgat cykelrum. 2018 gårdsrenovering.

Ekonomi

De långfristiga skulderna är ca 27,6 mkr, vilket ger cirka 2 860 kr per kvm boyta. Intäkter uppgår till ca 1,8 mkr/år. Avgift/kvm ca 681 kr (enligt ÅR- 17).

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd och rättiga skäl från styrelsen.

Städdagar

Föreningen anordnar en städdag på hösten respektive våren.

Tvättstuga

Det finns tre bokningsbara tvättstugor i källaren med två tvättmaskiner och torktumlare i varje.

Gemensamma utrymmen

I föreningen finns det tre gästlägenheter dem boende kan hyra. Hyran är 150 kr – 350 kr/natt beroende på storlek. Cyklar förvaras i cykelrummet på Bondegatan 47 eller på innergården. 1 cykel per lgh

Vad ingår i månadsavgiften

I avgiften ingår värme, vatten, kabel-TV, bredband (1000 mbit/s) och gas mm.

Överlåtelseavgift och medlemskapsavgifter

Köpare betalar överlåtelseavgift.

Juridisk person och delat ägande:

Juridisk person godkänns ej i föreningen. Delat ägande godkänns med 25% som minsta ägarandel.

Parkering:

Boendeparkering råder på gatan.

Bredband och TV

Bredband ingår i avgiften och levereras av Ownit (1000 mbit/s). Kabel-TV är installerat och levereras av Com Hem.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens årsredovisning, hemsida och kontaktperson: 2018-06-28. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Den välbevarade funkisfastigheten Ljuset tar upp ett helt kvarter mellan Bondegatan, Klippgatan, Borgmästargatan och Åsögatan. Byggnaden ritades av Sven Wallander, en av HSB:s grundare, och var ett av 1929 års oktoberhus. Så kallade HSB sina nybyggen vid den här tiden, då inflyttning ofta skedde i just oktober. Byggnaden är av kulturhistoriskt värde och kännetecknas av sin tidstypiskt avskalade fasad, breda fönster och välplanerade lägenheter av mindre storlek. Det enda som inte är sig likt från byggåret är balkongräckena, som byttes ut på 80-talet, och vissa detaljer på fasaden mot Borgargatan.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här