Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Malmövägen 12
Sture Frölén 1949
Hammarbyhöjden
FIN OCH VÄLBEVARAD FUNKIS MED BALKONG I SÖDERLÄGE I SKULDFRI FÖRENING
FOTO: BOUKARI STYLING: LINDHOLM TEXT: MURÉN

Högt upp i ett stilfullt funkishus och i en skuldfri bostadsrättsförening ligger detta fina hem med många originaldetaljer bevarade från husets tillkomsttid. Bostaden är en stor och flexibel 2,5:a med ett extra matrum att disponera efter behov. Planlösningen är genomgående och ursprunglig och har balkong i soligt söderläge. Köksinredning, parkettgolv, garderober, innerdörrar och ett elegant valv är några av de detaljer som arkitekt Sture Frölén ritade 1949 som finns kvar i lägenheten än idag. I Hammarbyhöjden bor du lugnt och skönt med direkt närhet till Nackareservatet, samtidigt som du har staden på bekvämt och nära avstånd och på denna adress bor helt nära tunnelbanan.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Henriette Gerson
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Malmövägen 12
Område:
Hammarbyhöjden
arkitekt:
Sture Frölén 1949
Våning:
2 av 3
Rum:
2,5 rum och kök
Area:
60 m²
Avgift:
2 652 kr Inkl. värme, v/a, kabel-tv, bredband

Allmänt om fastigheten

El:
3 000 kr/år
Försäkring:
1 900 kr/år
Total driftskostnad:
4 900 kr/år
Beräknat antal pers:
1

Allmänt

Funkisens fina fördelar är högst närvarande i denna bostad, både i den flexibla och ytsmarta planeringen och i de många originaldetaljer som finns bevarade. Rummen är ljusa, lättmöblerade och trivsamma. Förvaringsutrymmena i lägenheten är mycket goda, och dessutom hör två källarförråd till den, ett på ca 3,1 kvm och ett på ca 0,6 kvm.

Kök

I köket finns lägenhetens originalinredning bevarad. Luckor och lådfronter är lackade i ljusgrå kulör och försedda med stilrena mässingshandtag och stommarna är vita. Här har du lyxen att precis som då huset stod nytt ha ett stort skafferi med luftventil, liksom en klassisk Redahylla och ett bakbord. Bättre förvaring än i ett funkiskök är svårt att matcha. Diskbänken är placerad vid rummets fönster med trevlig utsikt mot grönska. Bänkskivorna är av massivt trä med diskbänk i rostfritt och väggarna vid arbetsytorna är kaklade med grått kakel i storlek 10x10 cm. Köket är utrustat med elspis, kolfilterfläkt, diskmaskin, kyl och frys. I köket finns också plats för ett litet köksbord och stolar.

Matrum

Matrummet är ett trevligt rum mellan kök och vardagsrum med plats för större matbord och stolar. Eller varför inte en kökssoffa! Detta rum kan även nyttjas på andra sätt, till exempel som ett sovrum. Mellan kök och matrum finns en öppning i väggen som ger dagsljusinsläpp via köket, och här sitter också en fin originalköksdörr med glas upptill. Väggarna i matrummet är målade i ljust grått, och på en fond sitter Cole & Sons tapet ”Woods” i vitt och svart.

Vardagsrum

Vardagsrummet är ett stort och lättmöblerat rum som rymmer flera funktioner allt efter behov. På golvet ligger en fin rutlagd originalparkett, som också följer med vidare till matrummet. Mellan vardagsrum och matrum finns ett vackert valv som är ett exempel på arkitekt Sture Fröléns känsla för det lilla extra. Vid vardagsrummet ligger lägenhetens balkong, som har ett härligt söderläge mot en lugn återvändsgata med lummig parkkänsla där solen sommartid strålar från klockan 06 till 19. Med trädtopparna som sällskap äter du gärna såväl frukost som lunch och middag här.

Sovrum

Sovrummet är ett avkopplande rum med väggar i rofylld gröngrå kulör. Här finns gott om plats för dubbelsäng och till exempel garderober och byrå. I passagen mellan hall och sovrum finns även två inbyggda originalgarderober.

Badrum

Badrummet är ljust och trevligt tack vare ett stort insynsfritt fönster som ger både dagsljusinsläpp och friskluft. I rummet finns badkar på tassar, handfat, wc, element, tre badrumsskåp, stor spegel med avlastningsyta och spotlights med dimmerfunktion. Väggarna är kaklade med klassiskt vitt 15x15-kakel med svarta inslag.

Hall

Hallen ligger mitt i lägenheten och är ett funktionellt nav med mycket bra förvaring i tre originalgarderober och en klädkammare. Innanför ytterdörren sitter en fin stilenlig hatthylla i mässing och teak. Hallen leder vidare till matsal, sovrum och badrum.

Brf Kulingen Nr 6

Föreningen

Brf Kulingen Nr 6 (org. nr 702002-9208) är en äkta förening som förvärvade fastigheten Kulingen 6 år 1972. Föreningen består av ett flerbostadshus beläget på Malmövägen 4-12 och omfattar 35 lägenheter med bostadsrätt. Huset är K-märkt och grönklassat vilket innebär att bebyggelsen har ett högt kulturhistoriskt värde. Marken innehas med tomträtt.

Ekonomi

Föreningen är skuldfri. Det finns inga beslutade avgiftsförändringar. Avgiften betalas månadsvis i förskott.

Förvaltning

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Agenta Förvaltning AB. Teknisk förvaltning sköts på entreprenad. Medlemmarna hjälps åt med viss trädgårdsskötsel, gräsklippning och snöskottning.

Juridisk person och delat ägande

Föreningen godkänner inte juridisk person som medlem i föreningen, men delat ägande accepteras.

Överlåtelseavgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på 1 163 kr av köparen.

Gemensamma utrymmen

Bastu, helt nyrenoverad tvättstuga i källarlokal, cykelrum, barnvagnsrum, hobbyrum / snickarrum, föreningslokal, grovsoprum samt trädgårdsrum samt en fin uteplats. Föreningen disponerar två garageplatser som man kan ställa sig i kö till.

Bredband och kabel-tv

Bredband levereras av Telenor och kabel-tv via Com Hem vars grundutbud ingår i månadsavgiften.

Förråd

Lägenheten disponerar två källarförråd på sammanlagt ca 3,7 kvm.

Renoveringar, i urval

2019 totalrenovering av tvättstugan med nya tvättmaskiner (klart i juni), 2018 stamspolning, 2016 renovering av trapphus, 2015 renovering av samtliga fönster, 2015 och 2005 takrenovering, 2007 fasadrenovering, 1994 stambyte i kök och badrum.

Kommande renoveringar

De närmaste åren är det inget stort som planeras, underhåll sker löpande.

Städning och städdagar

Trappstädning sköts av den tekniska förvaltaren. Gemensamma städdagar förekommer två gånger per år.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella faktadokument och kontakt med styrelsen i april 2019. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Hammarbyhöjden, som bebyggdes till största delen under 1930-talets senare hälft, fick smeknamnet ´Den vita staden´ på grund av den ljusa färgsättningen på husen. Det är ett kuperat och grönt område med många vackra fastigheter från tiden, byggda enligt tidens koncept ´hus i park´, dvs friliggande byggnader med grönska emellan. Många av husen byggdes som barnrikehus, dit det fanns krav på att endast familjer med minst tre barn fick flytta. Då var Hammarbyhöjden ett mycket tätbefolkat bostadsområde, något som sedan blev precis tvärt om cirka femtio år senare då alla barn flyttat hemifrån och endast de åldrade föräldrarna bodde kvar. Idag har en generationsväxling blåst nytt liv i stadsdelen. Det är ett aktivt område med stora friluftsområden lättillgängliga, Nackareservatet, Hammarbybacken, Nytorps gärde och flera utomhusgym bland annat, så här finns alla förutsättningar för ett liv nära naturen. En trevlig tillgång i kvarteret är att på ett par minuter kunna köpa färskt bröd på stenugnsbageriet Bonne Femme. När du i stället vill leva stadsliv bor du på denna adress precis vid tunnelbanan som tar dig till T-centralen på under kvarten.