Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Stora Nygatan 38
Kessler & Dimling 1758-1762
Gamla Stan
MED RÖTTER I 1700-TALET - LJUS OCH RYMLIG MÖJLIG 3:A MED VACKER KAKELUGN
FOTO: BOUKARI STYLING: LINDHOLM TEXT: MURÉN

Högt upp i ett hörnhus från 1760-talet ligger denna fina och mysiga lägenhet. Bostaden disponeras idag som en rymlig tvåa men går med enkelhet att bygga om till en utmärkt trea. Rummen är stora och luftiga, planlösningen genomgående och sju fönster i tre väderstreck gör detta till ett ljust hem med många soltimmar. Detaljer som djupa nischer, profilerade snickerier och vackra gamla golv, flera med ursprung i byggåret, talar om att vi befinner oss i en anrik byggnad. Juvelen i kronan är vardagsrummets vackra kakelugn med tidstypiska motiv från 1760- till 1770-talet. Kök och badrum är nyrenoverade och utrustade med all komfort. Välkommen till ett både vackert och bekvämt boende med sekel av historia i väggarna.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Henriette Gerson
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Stora Nygatan 38
Område:
Gamla Stan
arkitekt:
Kessler & Dimling 1758-1762
Våning:
3 av 4
Rum:
2 rum och kök
Area:
75 m²
Avgift:
2 976 kr Inkl. värme, v/a, bredband samt försäkringens bostadsrättstillägg

Allmänt om fastigheten

El:
6 000 kr/år
Försäkring:
2 770 kr/år
Total driftskostnad:
8 770 kr/år
Beräknat antal pers:
3

Allmänt

Slående för denna bostad i stadens äldsta och tätaste stadsdel är ljuset och planeringen, som båda är mycket goda. Planlösningen är genomgående och fönstren vetter dels mot Tyska Brinken, dels in mot en liten innergård. Rummen är stora och tack vare många fönster går denna lägenhet enkelt att förändra till en trea. Läget högt upp i huset ger utsikt över omkringliggande tak. I byggnaden mittemot ligger lokaler som inte används kvällstid, vilket ger en privat känsla. Fönstren mot gatan är tvåglas med diskret extraglas för ljudisolering. Till lägenheten hör även ett vindsförråd om cirka 6 kvm.

Kök

Köket är ett kvadratiskt och trivsamt rum med gott om plats för både matlagning och samvaro. Köksinredningen är byggd i vinkel och har vita skåp med bänkskivor av massiv valnöt. Köket är utrustat med vitvaror i rostfritt stål från Gorenje; induktionshäll, varmluftsugn, mikrovågsugn, fläkt, kyl och frys. Längs kökets andra väggar finns en sittbänk i vinkel som ger gott om sittplatser. Matbord plus stolar ryms också i köket, som har fönster in mot gården. Golvet har vita nymålade trätiljor, i bredd liknande vardagsrummets.

Vardagsrum

Ett brett dörrfoder leder från inre hallen till vardagsrummet som är ett ljust rum med två fönster mot Tyska Brinken, med vackra taklister och en liten takrosett. Väggarna är målade i ljusgrå kulör. På golvet ligger breda golvtiljor med raka kanter vilket antyder att de är maskinskurna och troligen har lagts in under 1800-talet. I rummet står en ljuvlig kakelugn från 1760- till 1770-tal, dvs husets tillkomsttid. Nuvarande ägare sökte under många år efter en kakelugn lik den som tidigare stått på platsen och fann till slut denna, som klär sin plats som hade den alltid funnits där. Tidigare stod den dock i Svenska Dagbladets entré i de nu rivna Klarakvarteren. Ugnen är rektangulär med blå och blågröna motiv mot vit bakgrund. Den övre sektionen bär motivet ”död fågel under parasoll” som bland annat Rörstrand använde mycket under 1700-talets andra hälft. Motivet har rötter i Kina och symboliserar ett långt liv. Nertill har ugnen bland annat det Rhenska mönstret i blått som Johan E Rehn producerade för Rörstrand under 1700-talet. I en nisch bredvid kakelugnen finns en platsbyggd bokhylla.

Sovrum

Sovrummet är även det ett rymligt rum med breda golvtiljor som troligen har legat där sedan byggåret. Brädorna är inte maskinskurna, något man började med under 1800-talet. Rummet ger gott om plats för både dubbelsäng, garderober och ytterligare möblering. Det kan också delas i två för den som vill göra lägenheten till en trea. En dörr har tidigare funnits mellan hall och sovrum.

Badrum

Badrummet är rymligt, välutrustat och helrenoverades 2011. Här finns dusch bakom glasväggar, handfat med kommod, vägghängd wc, handduksvärmare, ett högskåp och en kombinerad tvättmaskin och torktumlare (ny 2018). Väggarna är kaklade med vita större plattor och vid dusch och handfat sitter svart mosaik. På golvet ligger svart grafitklinker med golvvärme och i taket sitter infällda spotlights.

Hall och inre hall

Hallen kommer alltid att göra dig glad då du kliver in genom ytterdörren. En hall med fönster är nämligen något speciellt, och denna har två som vetter in mot gården. Vackra stengolv i original från byggåret följer med från trapphuset och in i entrén vilket ger en pampig känsla. Innanför ytterdörren finns gott om plats för hatthylla och skor och därefter följer bra förvaring i en garderobsvägg. En inre hall följer på den första. Här ligger ett plankgolv med smalare tiljor, troligen inlagda under tidigt 1900-tal.

Brf Pyramus 1 & 2

Föreningen

Brf Pyramus 1 & 2 (org. nr 769612-3905) förvärvade fastigheten Pyramus 2 år 2009. Föreningen äger en hörnfastighet bestående av två gathus belägna på Stora Nygatan 38 och Tyska Brinken 34, och omfattar 18 lägenheter med bostadsrätt, 2 lägenheter med hyresrätt och 9 lokaler med hyresrätt. Föreningen är oäkta. Marken innehas med äganderätt.

Ekonomi

Lånen för föreningens fastighet ligger på 24 366 kr/kvm bostadsrättsarea (13 624 kr/kvm totalarea), och man har årliga intäkter på drygt 4 mkr. Det finns inga beslutade avgiftsförändringar, utan föreningen bedömer att ekonomin är så god att man kan underhålla fastigheten under en lång tid framöver. Utöver månadsavgiften tillkommer en obligatorisk varmvattenavgift på ca 284 kr/månad. Avgiften betalas månadsvis i förskott.

Förvaltning

Den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC. Teknisk förvaltning sköts i egen regi.

Bredband

Föreningen är ansluten till fibernät via Stockholms stadsnät och bredband ingår i månadsavgiften.

Juridisk person och delat ägande

Föreningen godkänner inte juridisk person som medlem i föreningen, men delat ägande accepteras.

Överlåtelseavgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på 1 163 kr av köparen.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har fn inga gemensamma utrymmen. I källaren finns dock vackra valv som just nu används av de hantverkare som arbetar i huset med grundarbeten. Inom ett par år planerar man att ha föreningslokal och cykelförråd.

Förråd

Lägenheten disponerar ett vindsförråd om ca 6 kvm.

Renoveringar, i urval

2018 renoverat en ljusgård till Stora Nygatan, 2017 utbyte av restaurang- och köksfläkt samt ventilationsarbeten i lokaler, mindre takarbeten, byte av stuprännor, installation av fiber, 2016 stambyte på Stora Nygatan, renovering av hissen på Tyska Brinken, renovering av avlopp, 2015 utbyte av huvudcentral för el, sanering av eldragningar i källaren, löpande arbeten med mindre underhåll, 2014 renovering av tak avseende Tyska Brinken, renovering av källare och ljusgård, 2013 renovering av hyresrätt, mindre arbeten med fasad och tak, 2012 anslutning till fjärrvärme, 2009 och 2011 renovering av värmesystem i lokaler, stambyte på Stora Nygatan och Tyska Brinken.

Kommande renoveringar

Källarvalven kommer att renoveras inom ett par år när pågående markarbeten är klara. Fasader, fönster och trapphus kommer att ses över efter detta.

Städning och städdagar

Trappstädning sköts på entreprenad. Gemensamma städdagar förekommer två gånger per år.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella faktadokument och kontakt med styrelsen i maj 2019. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Skillnaden mellan äkta och oäkta förening

Skillnaden är skattemässig: vid försäljningen beskattas ev vinst med 25 % mot 22 % för äkta förening, uppskovsreglerna vid köp av dyrare bostad gäller inte, och du kan bli förmånsbeskattad för ev skillnad mellan månadsavgiften och bostadens bedömda bruksvärde. Skatten på bostadsförmånen är beroende av vilka kapitalinkomster du har, och för denna säljare hamnar det på ca 800 kr/månad.

OMRÅDET

Att bo i Gamla stan är såklart speciellt på många sätt. Här är historien alltid närvarande, men mitt i allt detta finns även vardagslivet med skola, dagis och Konsumbutik. Du gör snabbt ön till din egen och får dina favoritställen bland det stora utbud stadsdelen har att erbjuda. Unika företeelser som lucköppningen i december och att bada på Storkyrkobadet är exempel på saker som ger det lilla extra till livet i Gamla stan. Utgångsläget att nå övriga staden är det allra bästa oavsett om du vill promenera eller åka med allmänna kommunikationer. På Stora Nygatan bor du endast ett kvarter från tunnelbanans röda och gröna linje, liksom flera busslinjer. Blå linjen når du snabbt vid Kungsträdgården och likaså pendeltåg och fjärrtåg vid centralen. Att köra bil till Gamla stan är inte alls krångligt som man kanske kan tro. Här brukar inte vara svårt att finna parkeringsplats. Skeppsbron har inga städdagar och boendeparkering gäller dessutom i hela innerstaden. Båtar till Skeppsholmen och Djurgården tar dig på tio minuter till natur, kultur och nöjen på andra öar. Stora Nygatan har körförbud efter lunch, vilket gör att det är sällsynt lite trafik för att vara i Stockholms innerstad. De närmaste kvarteren är mycket trevliga och har gott om mysiga uteserveringar.