Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Skälderviksplan 11
Henning Orlando 1951
Årsta
VÄLBEVARAD 50-TALSETTA MED PARKVY
TEXT: BERTHELS FOTO: OZOLLAPA STYLING: LINDHOLM

I början av 1950-talet uppfördes ett sex våningar högt punkthus invid den lilla oasen Skälderviksplan i västra Årsta. Här lät man bland annat inreda ett antal enrummare, med praktiskt kokskåp, WC och ett stort fönster med fri utsikt över parken. Tanken var att man så småningom skulle kunna slå ihop enrummarna med intilliggande tvåor, men så har inte skett med den här pärlan två trappor upp. Här har man istället lyft blicken och låtit bygga ett praktiskt sovloft, som frigör golvyta för både soffa och matplats. Dessutom har köket fått en varsam uppdatering och en genomgående ekparkett har lagts in i lägenheten. De platsbyggda snickerierna, den glasinfattade spegeldörren mot hallen och det stora fönstret med grönskande utsikt däremot, är turligt nog precis som förr.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

KOMMANDE VISNINGAR

21
Visning söndag 21 jul 13:30 - 14:30

Ansvarig mäklare

Katarina Ljung
Grundare & Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Skälderviksplan 11, 2 tr
Område:
Årsta
arkitekt:
Henning Orlando 1951
Våning:
2 av 7, hiss finns
Rum:
1 rum och kök
Area:
20 m²
Avgift:
1 949 kr inkl. vatten, värme, basutbud av tv. Det tillkommer ett obl. tillägg för bredband på 186 kr/mån.
Pris:
1 500 000 kr Utgångspris

Allmänt om fastigheten

El:
3 492 kr/år
Försäkring:
1 716 kr/år
Total driftskostnad:
5 208 kr/år
Beräknat antal pers:
1

Allmänt

Lägenheten renoverades varsamt 2015; en genomgående ekparkett lades in och väggarna målades vita. Köket uppdaterades med nya beslag i läder, en ny ugn samt kyl/frys från Smeg installerades och ett högskåp ersattes av en extra arbetsyta med bänkskiva i ek. Man lät även bygga ett praktiskt sovloft, med infällda spotlights som ger ett trivsamt ljus till soffhörnan därunder. Till lägenheten hör ett vindsförråd om ca 6 kvadrat. I den välskötta föreningen finns bland annat en grillplats med sittbänkar samt bouleplan, två gemensamma tvättstugor samt föreningslokal med övernattningsmöjligheter. På gården och i källaren finns även förvaringsmöjligheter för barnvagnar och cyklar.

Allrum

Från hallen når man, via en glasinfattad spegeldörr i original, lägenhetens allrum. Här finns ett stort originalfönster med låg fönsterbröstning, undre luft samt fönsterbräda i marmor, som bjuder på ett fint ljusinsläpp och grönskande parkvy. I allrummet ryms utan problem både en mindre soffa och matplats, tack vare det praktiska sovloftet (2015), med tillhörande stege och avställningshylla samt infällda spotlights.

Kök

Det praktiska arbetsköket är delvis bevarat från byggåret, men uppdaterades varsamt 2015 med ny spis, kyl med frysfack från Smeg, bänkskiva i ek samt nya beslag i läder. Bakom de släta, vita luckorna finns gott om förvaringsmöjligheter och det finns även en öppen förvaringshylla för t.ex. kokböcker och prydnadssaker. Ovanför den rostfria diskbänken sitter vitt, kvadratiskt kakel.

Hall

Innanför dörren finns en platsbyggd hatthylla i original, med gott om plats för avhängning av ytterkläder. I anslutning till hallen finns även en rymlig klädkammare, men bevarad originalinredning. Mot allrummet sitter en vacker, glasinfattad spegeldörr som även den är bevarad från byggåret.

Badrum

Från hallen når man badrummet, som är av äldre standard men fräscht och funktionellt. På golvet ligger en svetsad plastmatta och på väggarna sitter vitt, kvadratiskt kakel med grå/blå bård. I badrummet finns tvättställ, WC, badkar på tassar samt spegelskåp med belysning ovanför tvättstället. Det är även förberett för tvättmaskin.

Brf Våmbsjön

Antal lägenheter och lokaler:

Föreningen äger fastigheten Våmbsjön 1. Föreningen består av 119 lägenheter, varav 115 är upplåtna med bostadsrätt och 4 är upplåtna med hyresrätt. Föreningen har även 12 lokaler med hyresrätt. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. Huset ritades 1950 av arkitekt Henning Orlando.

År föreningen övertog fastigheten:

Föreningen ombildades år 2001.

Mark:

Tomträttsavgälden löper vidare till årsskiftet 2020/2021. Tomträttsavgälden uppgår till ca 483 000 kr/år.

Förvaltare:

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Riksbyggen.

Garage och parkering:

Det finns 11 garage och 26 parkeringsplatser i föreningen. I övrigt gäller boendeparkering på gatorna runtomkring för 500 kr/månad via Stockholm Stad.

Urval av renovering:

1996 - Stambyte, 2014 - Stamspolning. Byte av tvättmaskin, 2016 - Installation av nya entréportar. Garageportar utbytta, 2017 - El-renovering i gemensamma utrymmen samt byte till 3-fas till hushållen.

Kommande renoveringar:

2019 Målning trapphus, 2020 Hissrenovering (avser Skälderviksplan 11), 2021 Fasadrenovering, 2026 Fönsterbyte

Ekonomi:

De långfristiga skulderna uppgår enligt årsredovisningen 2017 till 22,3 milj kr, vilket ger cirka 3 000 kr/kvm boyta.

Avgifter:

Inga avgiftsändringar är beslutade.

Förråd:

Ett vindsförråd 2,5x2,5 meter

Gemensamma utrymmen:

Föreningen har två uteplatser och en härlig takterrass. På innegården som bildas innanför Skälderviksplan 1-9, Malgomajvägen 2-6 och Svärdlångsvägen 45-55 finns en lekplats för de små med bland annat en rutschkana och sandlåda med en låda med leksaker. Bord för picknick finns och föreningen har två grillar som är fri att använda av medlemmarna. På planen mellan Skälderviksplan 11 och 5-9 finns en murad grillplats med bord och stolar samt en boulebana. I källaren på Malgomajvägen 6 ligger föreningens gemensamma föreningsslokal. Det finns bord, stolar och porslin för 40 personer, kaffebryggare, mikrovågsugn, ett mindre kylskåp samt en mindre diskmaskin. I lokalen finns även ett pingisbord, pingisracket och två bäddsoffor för övernattning.

Bredband och tv:

Föreningen har ett avtal med bredbandsbolaget.

Juridisk person:

Juridiska personer accepteras inte.

Kontroll:

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Årsta är en mycket trevlig stadsdel, som präglas av lummig grönska och äldre, charmiga hus. Din nya adress är belägen invid Skälderviksplan, en liten oas med planteringar, stora träd, sittbänkar och fontän, samt närbutik, pizzeria och delikatessaffär. Några minuters promenad bort ligger knutpunkten Årstaberg, med pendeltåg, tvärbana och bussar och du har även nära till trevliga grönområden och promenadstråk runt Årstaviken. I Årsta centrum, som stod klart 1953 som det första förortscentrumet i Sverige, hittar du allt från små butiker, gym, bibliotek, teater, Folkets Hus och restauranger.