Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Skånegatan 59B
1905 Dorph & Höög
Södermalm - Sofia
Charmigt boende i hjärtat av Sofo
TEXT: NYSTED FOTOGRAF: BOUKARI STYLING: COPPARSTAD

I ett mysigt gårdshus i populära Sofo, hittar du den här sociala tvårummaren i Jugendstil, med vackra plankgolv och välbevarade snickerier. Ett stort kök med öppen planlösning ut mot det luftiga vardagsrummet och generösa förvaringsmöjligheter i alla rum gör mycket för de här välplanerade kvadratmetrarna samt ett härligt sovrum med imponerande takhöjd och stuckatur, liksom en trevlig uteplats på den lugna gården utanför.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

KOMMANDE VISNINGAR

Kontakta mäklaren för visning

Ansvarig mäklare

Robert Heidenfors
Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Skånegatan 59B
Område:
Södermalm - Sofia
arkitekt:
1905 Dorph & Höög
Våning:
0 av 5, hiss finns
Rum:
2 rum och kök
Area:
56 m²
Avgift:
2 384 kr inkl värme & va.
Pris:
4 400 000 kr /bud

Allmänt om fastigheten

El:
5 000 kr/år
Försäkring:
1 500 kr/år
Total driftskostnad:
6 500 kr/år
Beräknat antal pers:
2

Kök

Snyggt och generöst kök i direkt anslutning till matplats och vardagsrum. Här har du fönster ut mot den trevliga gården och gott om beredningsytor och förvaring. Vita väggar och snyggt vitt kakel ovanför köksbänkarna med bänkskivor av massivt, mörkt trä. Skåpinredning i vitt med dekorativa handtag och ett rymligt skafferi som tar hand om det praktiska. Rostfri kyl och frys och en inbyggd diskmaskin. Det vackra plankgolvet även här.

Vardagsrum

Ljust och ombonat vardagsrum i vitt med stora, tidstypiska fönster, tillhörande fönsternischer och underliggande radiatorer i original. Det ljusa plankgolvet även här och plats för både en mindre matplats, soffgrupp och gängse möblemang.

Sovrum

Luftigt sovrum i vitt med snäppet högre takhöjd än övriga rum och vacker stuckatur därtill. Här gör förstås garderobsväggen underverk för förvaringen, som även rymmer ett inbyggt skrivbord. Ljust plankgolv och charmiga detaljer i originalutförande, såsom dörren som leder till uteplatsen, fönster och snickerier.

Badrum

Ett riktigt fräscht och modernt badrum med vitt kakel och dekorativa nischer i grå mosaik. Här finns det infällda spotlights och högtalare i taket för den som verkligen vill sjunga ut i duschen, liksom grå klinkers med tillhörande golvvärme. Snygg kommod i mörkt trä löser förvaringen tillsammans med en handukstork.

Hall

Ljus och rymlig hall med en platsbyggd garderob, liksom en dekorativ list mot tak med infälld belysning för böcker, prydnadssaker och förvaring. Väggar i vitt och vackert plankgolv.

Brf Bonden Större 28

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheterna Bonden Större 28. Föreningen består av 23 lägenheter fördelade på 21 bostadsrätter och 2 hyresrätter samt 2 lokaler. Föreningen är äkta. Huset ritades 1905 av arkitekt Dorph & Höög.

År föreningen övertog fastigheterna

Huset köptes 2003.

Mark

Eftersom föreningen äger sin mark påverkas föreningen ej av tomträttsavgäld.

Förvaltare

Ekonomisk förvaltare är Conzignus Hem och fastigheter AB.

Renovering

År 1936 drogs WC och centralvärme in och 1939 byggdes bad i källaren under gårdshuset. Samma år byggdes hissen och under trappan i gathuset byggdes ett ”sportrum”. 1944 sattes en ny pannskorsten in och 1959 byggdes badrum i gathusets plan 2. Gården var under 1970-talet dekormålad med växter och djur. Fastigheten totalrenoverades i början av 1980-talet och stod klart för återinflyttning igen 1983. Vid renoveringen genomfördes stora förändringar i gathuset där mindre lägenheter slogs ihop, man satte in hiss och man bytte stammar i bägge husen.

Aktuella åtgärder

Inga större planerade renoveringar.

Ekonomi

Långfristiga skulderna uppgick enligt årsredovisning 2017 till cirka 12.125 mnkr, vilket ger 8 248kr/kvm. Hyresrätterna kan ses som en dold tillgång hos föreningen. När hyresrätterna säljs tillfaller köpeskillingen föreningen. Det finns inga planerade avgiftshöjningar.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning sker med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad via Stockholms Stad Brandförsäkring.

Trappstädning

Föreningen anlitar städfirma.

Tvättstuga

Tvättstugan är utrustad med tvättmaskiner, torktumlare och ett torkskåp.

Gemensamma utrymmen

Uteplats med middagsbord, stolar, grill och parasoll. På innergården finns också cykelparkering och barnvagnsskydd.

Förråd

Till lägenheten hör ett förråd om ca 5 kvadratmeter (säljarens uppgift).

Bredband och Kabel-TV

Föreningen har avtal med Sthlms Stadsnät. Kostnad 185 kr/mån.

Delat ägande

Föreningen tillåter delat ägande.

Juridisk person

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningen. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Här bor du händelsernas centrum, i kärnan av SoFo, mitt bland restauranger, caféer och trevliga butiker, nära till allt vad dessa kreativa kvarter har att erbjuda, mittemellan Götgatans puls och Nytorgets charm. Sommartid är Skånegatan numer en gågata kantad av uteserveringar och med härligt folkliv. Lika nära ligger Katarina Bangata med Bondens marknad under sommarhalvåret. Samtidigt som det händer mycket i området med barer och gatufester är det lugnt och mysigt med en fin småstadskänsla där det är lätt att bli stammis i butiker och caféer. Dessutom or du nära Vitabergsparken och Årstaviken med fina motionsstråk. Mer citypuls kan du få när du vill då du inte heller har långt till Götgatan, Skrapan, Ringen och Medborgarplatsen.