Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Kallforsvägen 5
Karlsson & Strehlenert 1952
Bandhagen
HELRENOVERAD 1950-TALSFYRA MED BALKONG HÖGST UPP I HUSET
TEXT: BERTHELS STYLING: COPPARSTAD FOTOGRAFI: BOUKARI

Tre trappor upp i ett av Bandhagens välbevarade 50-talshus hittar vi denna genomgående och omsorgsfullt renoverade lägenhet. Här ryms kök och vardagsrum i öppen planlösning, tre sovrum och två badrum på 74 kvadrat. Lägenheten karaktäriseras av ett härligt ljusinsläpp från stora fönsterpartier, genomgående parkettgolv, en härlig balkong i västerläge och riktigt bra förvaringslösningar. Här bor du i lugna, trivsamma kvarter bara några minuter från Bandhagens centrum, där du hittar ett brett utbud av butiker och service samt tunnelbanestation.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Adam Smith
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Kallforsvägen 5
Område:
Bandhagen
arkitekt:
Karlsson & Strehlenert 1952
Våning:
3 av 3
Rum:
4 rum och kök
Area:
74 m²
Avgift:
4 283 kr inkl. värme, vatten & bas-tv

Allmänt om fastigheten

El:
2 300 kr/år
Försäkring:
2 568 kr/år
Total driftskostnad:
4 868 kr/år
Beräknat antal pers:
3
Kommentar:
Driften varierar beroende på levnadsvanor och avtal.

Allmänt

Lägenheten renoverades i sin helhet 2014–2015 och har genomgående parkettgolv, vitmålade väggar, infällda spotlights samt fönster med fönsterbrädor i både trä samt i marmor från byggåret. Badrum och gästtoalett renoverades i samma veva och man har även installerat en säkerhetsdörr. Till lägenheten hör två rymliga vindsförråd á cirka 8 kvm, belägna ovanför lägenheten, och en mindre matkällare om cirka 1 kvm. I föreningens register är lägenheten noterad som tre rum och kök.

Vardagsrum

Vardagsrummet bjuder på ett härligt ljusflöde från stora fönsterpartier, med fönsterbrädor i marmor och stilrena elementskydd. Här finns plats för såväl soffgrupp, TV-möbel och matbord för 6–8 personer som fria ytor för lek. Den öppna planlösningen mot köket förstärker känslan av ljus och rymd.

Kök

I det funktionella och stilrena köket finns bra arbetsytor och gott om förvaringsmöjligheter bakom vita luckor från Kvik (2015), induktionshäll från Siemens samt rostfri bänkskiva med svart kakel ovan. Kyl, frys, varmluftsugn, diskmaskin och mikrovågsugn är snyggt inbyggda i en platsbyggd lösning mot vardagsrummet.

Sovrum

Lägenheten bjuder på tre rofyllda sovrum i fil mot den lugna och lummiga gatan utanför, samtliga med stora fönster, vitmålade väggar och bra förvaringsmöjligheter. I master bedroom finns utgång till balkong i västerläge samt plats för dubbelsäng, inramat av en platsbyggd, stilren garderobslösning med vita luckor och dörrar. I de två mindre sovrummen, varav ett idag disponeras som kontor, ryms både säng och skrivbord.

Badrum

Badrummet renoverades 2014/15. Här finns vägghängd WC, tvättställ med förvaringskommod under och stor spegel ovan, handdukstork samt dusch med praktiskt och insynsskyddat vädringsfönster. På väggarna sitter vitt, rektangulärt kakel och på golvet ligger mörkgrå klinkers.

Gästtoalett

Invid hallen finns gästtoalett som renoverades under samma period som badrummet. Här finns WC samt handfat med spegelskåp ovan. På väggarna sitter vitt, kvadratiskt kakel och på golvet ligger mörkgrå klinkers.

Hall

Innanför dörren finns en välkomnande entrédel med plats för t.ex. en hallbyrå, grå klinkers på golvet. Till höger, i passagen mot badrummet, finns en nisch med hatthylla och till vänster ryms två inbyggda garderober, varav den ena gömmer en integrerad frys.

HSB:s BRF Bandhagen

Antal lägenheter och lokaler

HSB:s BRF Bandhagen i Stockholm (org. nr 702000-1140) innehar tomträtt till samt äger och förvaltar byggnaderna på fastigheterna kv. Bandlisten 1, Glasteglet 2, Stjärnvalvet 1, Kryssvalvet 5, Löpskiftet 1, Rullskiftet 2, Murbruket 1 samt Pettringen 2 i Bandhagen. Föreningen upplåter 554 st lägenheter med bostadsrätt och har 1 st hyresrätt samt 101 st lokaler och 150 p-platser och garageplatser. Observera att du behöver ett medlemskap i HSB Stockholm.

Föreningens bildande

Föreningen bildades i mitten av 1950-talet i samband med att Bandhagen anlades. Föreningen äger och förvaltar centrum, som byggdes under 1950-talet. Föreningen arbetar aktivt med att förvalta den planeringstanke och estetik som präglade den tiden, bl.a. genom ett enhetligt skyltprogram i retrostil.

Mark

Föreningen innehar fastigheter genom ett tomträttsavtal med Stockholms stad.

Förvaltare

Föreningen har ekonomisk och administrativ förvaltning via HSB Stockholm, samtidigt som föreningen har egna anställda fastighetsskötare för mark och hus.

Renoveringar

Stambyte och renoveringar av husen utfördes under åren 2002-2005. I föreningens lägenheter uppdaterades elen i samband med stambytet där även jordfelsbrytare installerades och 3-fas drogs fram. Från 2016 och framåt genomförs upphandling och installation av nya fönster. 2017 besiktigades de horisontella stammarna. 2015 renoverades tvättstugorna. 2008 gjordes en radonmätning med godkända värden. 2017 såldes lägenheter som tidigare varit lokaler för ett välkommet kapitaltillskott till föreningen.

Kommande renoveringar

Fönsterbytet i föreningen har ännu inte påbörjats, alltså kan ett fönsterbyte bli aktuellt i framtiden.

Ekonomi

Föreningens långfristiga skulder uppgår till cirka 105 mkr per bokslutet 2017 medan de årliga intäkterna uppgår till nästan 30 mkr . Skuldkvoten är cirka 3,300 kr/kvm boyta, snittet i kommunen uppgår till 6.000 kr/kvm. Föreningen äger runt 100 st lokaler av olika slag inklusive Bandhagens centrum/Bandhagsplan med affärer, lokaler m.m. Ca 25% av föreningens årliga driftsintäkter kommer från hyresgästerna till dessa lokaler.

Avgifter

2018 höjdes avgifterna med 1 % och 2019 höjdes avgifterna med 2 %, för finansiering av det kommande fönsterbytet. Men inför 2020 finns inga beslut om avgiftshöjningar enl. styrelsen.

Andrahandsuthyrning

Bostadsrättshavaren får upplåta sin lägenhet i andra hand med styrelsens skriftliga samtycke, i andra hand ett godkännande från Hyresnämnden.

Försäkring

Föreningens fastighet är fullvärdesförsäkrad hos Protector Försäkring AB inkl. styrelseansvarsförsäkring.

Städning och städdagar

Föreningen har anställd personal som sköter fastighetsservicen under ledning av föreningens styrelse. Föreningen hämtar grovsopor en gång i månaden utan kostnad.

Gemensamma utrymmen

I de flesta fastigheter finns barnvagnsrum. Cykelrum finns också i de flesta av husen. Det finns möjlighet att hyra extra förrådsutrymmen eller lokaler via HSB. På Kallforsvägen 11 och Fågelstavägen 16 finns små enkla hobbylokaler utrustad med snickarbänk. Föreningen har även en festlokal i Bandhagens centrum (Bandhagsplan 3) och en övernattningslägenhet med 4 st bäddar (Kallforsvägen 27). Här och var finns även renoverade lekplatser.

Tvättstugor

Det finns två tvättstugor i samma hus som lägenheten på Kallforsvägen, utrustade vardera med 3 st tvättmaskiner, 1 st torktumlare och 1 st torkskåp. Mangelrum och torkrum finns också.

Parkering

94 st p-platser utomhus samt inomhusgarage med 48 st platser. Till platserna är det separat kö. I och omkring området finns också ett antal 7-dygnsparkeringar med avgiftsfria platser. I övrigt gäller gratis datumparkering.

Bredband och tv

Föreningen har avtal med tre leverantörer. Com Hem erbjuder bredband och TV via kabel. Com Hems grundutbud levereras med analog signal via det traditionella antennjacket och ingår i avgiften.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella faktadokument och kontakt med styrelsen i april 2019. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Bandhagen bebyggdes till stora delar under åren 1952–1955 enligt den så kallade ABC-modellen (Arbete, Bostad, Centrum). Idag bor ca 6500 personer i stadsdelen, som bland annat bjuder på flera trevliga grönområden, populära skolor och förskolor samt parklek och 4H-gård. Bara några minuters promenad från din nya adress ligger Bandhagens centrum och tunnelbanestation, som båda invigdes 1954. I centrum hittar du allt du behöver; matbutik, caféer, restauranger, frisör, kemtvätt och skräddare. På gångavstånd finns även Högdalens centrum, med ett 50-tal butiker, systembolag, simhall och vårdcentral.