Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Måbärsstigen 38
Karlén & Stäck 1957
Hässelby Södra Villastad
VÄLSKÖTT GAVELRADHUS I RADIOHUSEN MED NYANLAGD TOMT
TEXT: MURÉN STYLING: RYDMANS HEM FOTO: JOHANSSON

Radiohusen i Hässelby är 1950-talsarkitektur med klass - moderna bostäder som byggdes med en påkostad interiör. Med glädje presenterar vi nu ett stilfullt gavelradhus som är ett av de större i föreningen och har en stor nyanlagd terrasserad tomt med flera uteplatser. Speciellt för bostaden är bland annat ett svagt lutande pulpettak med takfönster som ger ett fantastiskt ljus till hemmet, samt halvplanslösningar med tjusiga trappor och en elegant balustrad. Här finns ett ljust kök med intilliggande matsal, ett stort vardagsrum med öppen spis och utgång till uteplatser och gård, fyra sovrum, två toaletter, tvättstuga, hall och ett stort källarförråd. Hela huset andas spännande och unik arkitektur och är i ett mycket fint skick. När husen på Måbärsstigen stod färdiga 1958 kom många anställda vid Sveriges Radio att flytta in, och därmed kom området att kallas Radiohusen. Här bor du med högt och ljust läge vid en lugn återvändsgata. Barnvänligt och trivsamt och med ett arv från 1950-talet att vårda vidare.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Måbärsstigen 38
Område:
Hässelby Södra Villastad
arkitekt:
Karlén & Stäck 1957
Rum:
6 rum
Area:
123 m²
Avgift:
5 080 kr

Allmänt

Bostaden har tre etage och du gör entré på mellanplanet. Här finns hall, kök, matrum, tvättstuga, gästtoalett och ett sovrum. På det nedre etaget finns vardagsrummet med eldstad och utgång till uteplats, samt ett rymligt förråd om cirka 18 kvm. Det övre planet innefattar tre sovrum och badrum. Tak, golv i hall och vardagsrum, ytterdörr, glasdörr, garderober, trappor, balustrad och vitrinskåp är några av de detaljer som är bevarade sedan byggåret och som sätter karaktär på detta förnäma boende. I huset finns knappt en enda rak vinkel, nästan alla rum har en lutning av taket som ger karaktär och ett enastående ljusinsläpp. Elen är stambytt (2014) och elkontakter och strömbrytare är utbytta till stilfulla varianter från Renova. 2015 renoverades alla fönster och dörrar.

Kök

Köket härstammar från 1970-talet och har underhållits med vägen, men är kanske redo för en uppdatering. Det är ett klassiskt parallellkök utökat i L-form och har gott om både arbetsytor och skåpsutrymmen. Väggen ut mot matrummet har fina bevarade innerfönster och ett vitrinskåp i original från 1958 med glasskjutdörrar från båda håll och en barbänk. Köket är utrustat med spis, fläkt, diskmaskin, kyl och frys.

Matsal

Matrummet är hemmets hjärta och har en slående takhöjd på hela fyra meter. Ljusinsläppet är fantastiskt. Rummet kopplar samman hela huset och är härligt socialt. Taket i matrummet är i orört originalskick. Fönsterväggen mellan kök och matrum med glasdörrar, innerfönster, vitrinskåp och bardisk bidrar med både karaktär och ytterligare ljusinsläpp till rummet.

Hall

I hallen möts du, nu som då huset stod nytt, av ett praktfullt golv av marmorterrazzo som sätter stor prägel på rummet. Siktlinjen när du kliver in genom ytterdörren är magnifik. Här sitter en glasad innerdörr med sidoljus och därefter ses husets trappor med stilrena räcken och ledare i flott förening. Originalstommen för klädförvaringen i hallen är också bevarad, och ger gott om förvaringsutrymmen.

Vardagsrum

Vardagsrummet ligger en trappa ner. Det är ett stort och ljust rum som rymmer både en stor soffgrupp och matbord. Här finns två dörrar till uteplats och gård, en mot baksidan och en mot gaveln. Här finns även bostadens öppna spis, försedd med en kamininsats, som skänker extra mysfaktor och värme till rummet. På golvet ligger originalparkett i holländskt mönster och på tre av fyra väggar sitter den charmiga tapeten Sweet Cotton från Majvillan. Lägenhetens stora förråd nås också från detta rum.

Sovrum

Det övre planet innefattar tre sovrum, helt enligt originaltanken. De två mindre sovrummen har under årens lopp även varit ett större rum (kontor). Väggen som rests igen är reversibel och monterad utan hål i golvet. Här finns nu två fina barnrum, båda tapetserade med ljuva fondtapeter. Föräldrasovrummet är det lite större av sovrummen, med gott om plats för dubbelsäng och förvaringsmöbler, här finns en garderobsvägg med klädstänger, lådor och trådbackar. Rummet har en fin fondvägg med en tapet som stilmässigt flörtar med 1950- och 1960-talen. Det fjärde sovrummet ligger i anslutning till entrén och är ett rum att utnyttja efter behov, till exempel som gästrum eller kontor.

Badrum/wc

Bostaden har ett badrum och en gäst-wc. Badrummet helrenoverades 2016 och har väggar med cremefärgat kakel (stl 10x30) och ett grönt klinkergolv (stl 15x15) som är försett med golvvärme. I rummet finns ett nedsänkt och inkaklat badkar, handfat med kommod, wc och dimbar belysning. Dessutom dagsljusinsläpp genom ett fönster. Gäst-wc ligger intill entrén och har vitmålade väggar, svartmålat klinker, handfat med kommod, wc och fönster. Samtidigt som badrummet renoverades stambyttes det, vilket föreningen kommer att kompensera den nye ägaren med, när föreningen i framtiden byter alla rör.

Tvättstuga

Tvättstugan ligger på entréplanet och byggdes helt ny 2016. Här finns en mycket praktisk självdoserande tvättmaskin samt torktumlare. Dessutom mycket bra förvaringsutrymmen och arbetsbänk med vask. Den generösa takhöjden har nyttjats till upphängning. Tvättstugan har dessutom ett större fönster som ger trevligt dagsljusinsläpp och frisk luft.

Trädgård

Trädgården är nyligen helt omgjord, från en outnyttjad slänt till en snygg anlagd yta. En avenbokshäck har planterats runt gräsmattan och ansluts av stilrena rabatter i cortenstål med bland annat bärbuskar. Här finns ett stort trädäck, perfekt för grillfester. En fin detalj är att ett utrymme för ett träd sparats ut, det ger också behaglig skugga på sommaren. På baksidan av huset finns även en stenlagd uteplats med markis samt en nybyggd redskapsbod, cirka 4 kvm stor. En stenlagd uteplats finns också på husets framsida.

Brf Surkullan

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger och förvaltar fastigheten Fresia 5 med adress Måbärsstigen 14-76. Fastigheten består av 32 lägenheter. Bostadsytan är 3 798,6 kvm och lokalytan 57 kvm.

År föreningen övertog fastigheterna

Föreningen registrerades 1955-10-15 i samband med att husen uppfördes.

Ekonomi:

Ekonomin i föreningen är mycket god. Belåningen ligger på 4 030 004 kr. Man genomförde en avgiftshöjning 20190401 på 6,5% för att sätta av mer pengar till yttre underhåll. I avgiften ingår värme, vatten, kabel-tv, bredband, telefonabonnemang samt övriga gemensamma kostnader som t ex sophämtning, tidningsåtervinning, snöskottning, gräsklippning etc.

Radonmätning:

Radonmätningar är gjorda i samtliga lägenheter under 2011 och 2013. Resultatet från mätningarna är mycket bra med värden mellan 40-150 Bq/kubik, vilket är under gränsvärdet på 200 Bq/kubik. Aktuell bostads radonvärde är cirka 80 Bq/kubik.

Mark

Tomträtt, bundet till och med 2028.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av externt företag medan den tekniska förvaltningen sköts i egen regi.

Renovering

2015 Renovering av fasadfönster med nya isolerglas, spaltventiler och ny aluminiumbeklädnad på söder- och östfasaderna. Renoverade originalfönster på norr- och västfasaderna. 2014 Renovering av trappor 2014 Gruppavtal för internet tecknat hos ComHem till samtliga lägenheter 2012 Byte av radiatorventiler samt fjärrstyrda termostater 2011 Utförd radonmätning 2010 Ny takpapp, infästning av takfönster samt installation av nya ventilationshuvar framför takfönstren. 2008 Utförd energideklaration, godkänd 2008-08-28 2007 Ny nedgrävd sopanläggning 2007 Spolning av dagvattenledning 2006 Relining av avloppsstammar 2006 Byte av takfönster 2004 Byte av all utrustning i undercentralen 1986 Installation av undertrycksventilation 1980 Ombyggnad och tilläggsisolering av alla tak

1958 Byggnadsår

Kommande renoveringar

Garageportarna kommer att bytas ut till motsvarande nya portar med fjärrstyrd öppning.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fastigheterna är fullvärdesförsäkrade i Länsförsäkringar.

Städdagar

Föreningen har en gemensam höst- och vårstädning under trevliga former.

Tvättstuga

Det finns en gemensam tvättstuga i föreningen. Mycket lätt att få tvättid, här finns bl a mattvätt.

Gemensamma utrymmen

Park (tillsammans med grannföreningen) med gungor, sandlåda, balansstubbar och utkiksberg med vy över Mälaren. Bastu, cykelförråd, trädgårdsförråd med redskap och originaldelsförråd.

Bredband och Kabel-TV

Kabel-TV och bredband 150mbit genom ComHem ingår.

Juridisk person

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2018-04-09. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Här bor du endast fem minuters promenad från Hässelby strandbad, men har även Maltesholmsbadet, Kaananbadet och Hässelby allmänna bad inom 20 minuter. På Kaananbadet finns mysiga Kaanans trädgårdscafé som har öppet alla årstider. På Ridderviks Gård finns också ett trevligt café. Hesselby Slott med Hesselby Krukmakeri i slottskällaren är alltid värt ett besök. Grimsta naturreservat och friluftsområdet Lövsta – Kyrkhamn - Riddersvik är två fina naturområden i närheten och det finns fyra båtklubbar inom 30 minuters promenad. Hässelbyloppet som går av stapeln varje höst sedan över 30 år tillbaka startar precis nedanför Radiohusen. Till tunnelbanan vid Hässelby Strand är det fem – sex minuters promenad, eller en hållplats med buss 119.