Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Fridhemsgatan 62
Karl Wallén 1883
Kungsholmen
TRIVSAM OMBONAD TREA I LUGNT CENTRALT LÄGE
TEXT: MURÉN FOTO: BOUKARI STYLING: COPPARSTAD

På övre Fridhemsgatan, i ett av kvarterens äldre hus, uppfört 1883-1884, ligger denna härliga och trivsamma lägenhet. Hemmets hjärta är köket och vardagsrummet som ligger centralt placerade i bostaden, och på varsin sida av dem finns två stora sovrum, samt ett mindre inre rum, idag använt som lounge. Rummen smyckas av vackra dörrar, höga fönster med smygpaneler och mjuka brädgolv. Här i ett lugnt hörn i ett centralt område, nära såväl butiker, restauranger, kommunikationer, vatten och parker.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

KOMMANDE VISNINGAR

Kontakta mäklaren för visning

Ansvarig mäklare

Adam Smith
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Fridhemsgatan 62
Område:
Kungsholmen
arkitekt:
Karl Wallén 1883
Våning:
3 av 6, hiss finns
Rum:
3 rum och kök
Area:
70 m²
Avgift:
2 827 kr inkl. värme, vatten, bredband och kabel-tv (+ tillägg för gas 200 kr/mån)
Pris:
5 250 000 kr (kr/bud)

Allmänt om fastigheten

El:
4 470 kr/år
Försäkring:
3 000 kr/år
Total driftskostnad:
7 470 kr/år
Beräknat antal pers:
2
Kommentar:
Driftskostnader varierar beroende på avtal och levnadsvanor. Försäkringsposten är en uppskattning.

Allmänt

Detta är ett mysigt och ombonat hem med lika delar sociala ytor och avkopplande sovrum. Lägenheten har fyra stora fönster mot Fridhemsgatan och högt till tak i samtliga rum. Genomgående i alla rum ligger brädgolv som målats vita och väggarna är spacklade och målade. Till lägenheten hör även ett källarförråd om cirka 3 kvm.

Kök

Köket är ett parallellkök i lantlig franskinspirerad stil. Köksinredningen går i vitt och har profilerade fronter. Bänkskivorna är av massivt oljat trä. En platsbyggd sittbänk i trä finns intill, en mysig plats att krypa upp på och sällskapa kocken. Framför fönstret finns ett fint gammalt förvaringsskåp. Köket är utrustat med gasspis med elugn, fläktkåpa, diskmaskin, kyl och frys.

Vardagsrum

Vardagsrummet är ett härligt sällskapsrum som idag är inrett som matsal. Vackra pardörrar leder från hallen och från sovrummet som ligger i fil. Rummet nås även från köket. Väggarna i rummet är målade i varmt sandgult.

Sovrum

Lägenheten har två stora sovrum och dessutom kan det inre mindre rummet, loungen, bli ett utmärkt sovrum för mindre barn. De större sovrummen ligger längst ut på varsin sida i lägenheten. Båda är rymliga rum med plats för dubbelsäng och annan möblering. Det ena sovrummet är målat i ljust lila kulör och det andra i ljust äppelgrönt.

Lounge

I anslutning till det högra sovrummet ligger ett inre rum som idag används som sällskapsrum, men kan nyttjas allt efter behov, till exempel som ett föräldranära sovrum för yngre barn eller som ett dressingroom. Rummet får dagsljusinsläpp från ett överfönster ovanför dörren till intilliggande rum. Väggarna är målade i vulkangrå kulör.

Badrum

Badrummet går i cool sextiotalsstil med väggar kaklade i svart och upp till cirka 1,5 meter. På golvet ligger vit klinker. Badkar, handfat och wc är alla dovgula. I rummet finns en kombinerad tvättmaskin och torktumlare samt handdukstork. Vid renovering står föreningen för den del av stambytet som avser föreningens ansvarsområde.

Hall

Hallen välkomnar dig med mörkt blå väggar. Innanför ytterdörren finns gott om plats för hatthylla och skor och rummet har också utrymme för möblering. Mellan hallen och intilliggande rum finns ett valv. Lägenheten är en sammanslagning av en ursprunglig etta och en tvåa och valvet är öppningen mellan de två lägenheterna.

Brf Kättingen 6

Antal lägenheter och lokaler

Den äkta bostadsrättsföreningen Kättingen (org. nr 769600-7017) innehar fastigheten Kättingen 6. Bostadshuset bebyggdes 1883 och är beläget på Kungsholmen. Föreningen upplåter 25 st lägenheter med bostadsrätt och har en hyreslokal (restaurang Vedugnen). Huset värms upp primärt via bergvärme.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten år 2000.

Mark

Eftersom föreningen äger marken påverkas man inte av eventuella tomträttsavgälder.

Förvaltare

Ekonomisk förvaltning via Botema, teknisk förvaltning i egen regi.

Renoveringar

(2018) Spolning och filmning av avloppstammar. (2017) Radonmätning. (2016) Installation av bergvärme, godkänd OVK. (2015) Ventilationsarbeten. (2014) Spolning/filmning av stammar. (2013) Underhåll värmesystem. (2012) Ventilationsarbeten, genomförd OVK. (2011) Fasadrenovering av gårdshus. Nya entrédörrar, balkonger mot innergård finansierat av br-havarna. (2010) Injustering värmesystem. (2006) Underhåll av fönster, kittning och målning. (2005) Takunderhåll. (2004) Renovering av trapphus, armaturer och dörrar. (2003) Fastighets-LAN, målning av fasad mot gatan. (2002) Bygge av två vindsvåningar. (2001) Installation av hiss. (1968) Avloppstammar inklusive anslutningar till våtrum och kök. Stammar spolas med jämna mellanrum och byts ut i samband med badrumsrenoveringar. Ca hälften av lägenheterna är stambytta i huset.

Kommande renoveringar

Takmålning nu i vår, annars inget större planerat. Det finns en teknisk underhållsplan på 20 år som omnämner innergård, gatufasad och köksstammar.

Ekonomi

Föreningens långfristiga skulder uppgår till cirka 3,7 mkr och årliga intäkter uppgår till cirka 1,2 mkr. Föreningen har även intäkter från hyreslokalen. Skuldkvoten per kvm bostadsyta uppgår till cirka 2.700 kr, snittet i Stockholm uppgår till ca 6.000 kr.

Avgifter

Inga planer på ändringar av avgiften. Vid köp betalar köparen en överlåtelseavgift om 2,5 % av gällande prisbasbelopp, innan medlemskapet kan godkännas.

Andrahandsuthyrning

Bostadsrättshavaren får upplåta sin lägenhet i andra hand med styrelsens skriftliga samtycke, i andra hand ett godkännande från Hyresnämnden.

Försäkring

Föreningens fastighet är fullvärdesförsäkrad hos Brandkontoret, styrelseansvarsförsäkring ingår.

Städning och städdagar

Trappstädning och städning av gemensamma utrymmen sker av en anlitad städfirma liksom utemiljön. Gemensamma städdagar förekommer två gånger per år.

Tvättstuga

Det finns ingen tvättstuga i föreningen, maskin finns i lägenheten.

Gemensamma utrymmen

Gemensam innergård med krukväxter och cykelställ, samt en mindre soffgrupp och grill.

Parkering

Med ett boendeparkeringstillstånd från Stockholms kommun kan du parkera på gatorna till en fast månadskostnad (1,100 kronor i taxeområde 3). Läs mer på kommunens webbplats.

Bredband och TV

Brf Kättingen är ansluten till FridhemsLAN, en förening bestående av föreningens hus och fem grannfastigheter med ett lokalt nätverk i husen, 100 Mbit. Leverantör är Ownit. Detta ingår i månadsavgiften. Vid årsskiftet 2020 är uppgradering till 1000 Mbit och leverantörsbyte planerat. Kabel-tv genom Com Hem, grundutbud ingår i avgiften.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2019-04-15. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

På den övre delen av Fridhemsgatan bor du i lugnt och trivsamt utan särskilt mycket trafik. I kvarteret finns pärlor som bageriet och caféet Le Petit Boudins och den trevliga butikskombinationen Vintagefabriken och Swedish Nature Collaborations. En bra vedugnspizzeria finns i huset. Här har du nära till både vatten och grönområden vid till exempel Karlbergssjön och Karlbergs slott. På samma nära avstånd når man stadspulsen vid Fridhemsplan och Västermalmsgallerian med många mataffärer, större butikskedjor, restauranger och caféer. Dessutom tunnelbana och många busslinjer. Bilpooler finns 50 meter från dörren. Att promenera eller springa runt Kungsholmens alla fina strandvägar är alltid lika trevligt, och du går också snabbt över Sankt Eriksbron till Vasastan.