Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Lorensbergsgatan 5 B
Rolf Bohlin 1926
Södermalm - Högalid
HÖRNLÄGENHET MED FRANSK BALKONG - FRI VY MOT LÅNGHOLMEN
TEXT: PETTERSSON FOTO: SPINELL STYLING: LINDHOLM

1920-talet är en fin tidsålder i Stockholms bebyggelse. Den nordiska klassicismen som utomlands kallades Swedish Grace är ett uppskattat inslag i gatubilden. Problemet är ibland ett något snålt ljusinsläpp och den inre hallen som inte alltid passar livet 2019. Därför är det roligt att presentera den här lägenheten där varje kvadratmeter tas tillvara på ett mjukt och hemtrevligt sätt med bevarade originaldetaljer. Dubbla fönster i vardagsrummet, rejäl öppning från vardagsrum till kök samt hörnrum med fransk balkong ger både ljus och vacker utsikt i två väderstreck. Allt detta i en välskött lågt belånad förening med fri uthyrning, om du till exempel vill lämna Stockholm under vintermånaderna vi precis uthärdat. Det höga läget i backen ner mot Pålsundet ger också en känsla av att vi befinner oss väsentligt högre upp i fastigheten än en och en halv trappa. Genomgående trägolv i form av ekparkett och furutiljor, djupa fönsterbänkar, golvlister, originaldörrar och strama takrosetter är alla bevarade från byggåret.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Björn Schumacher
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Lorensbergsgatan 5 B
Område:
Södermalm - Högalid
arkitekt:
Rolf Bohlin 1926
Våning:
1.5 av 5, hiss finns
Rum:
3 rum och kök
Area:
71 m²
Avgift:
2 710 kr inkl. värme, vatten, bredband och basutbud kabel-tv

Allmänt om fastigheten

El:
2 500 kr/år
Försäkring:
3 172 kr/år
Total driftskostnad:
5 672 kr/år
Beräknat antal pers:
2

Kök

Under 2018 flyttades köket ut i den inre hallen vilken ligger öppen mot vardagsrummet. Väggar målade i blå nyans, blå köksskåp, rejält med arbetsyta och full maskinell utrustning i form av bland annat diskmaskin och induktionshäll. Här lagar värden till en helgmiddag i samspråk med gästerna vid det runda bordet. Kanske kan en partner sjunka ner i soffan i vardagsrummet, med ett glas vin efter en arbetsvecka, och ändå ha möjligheten att blanda sig i samtalet. På golvet ligger nyslipad och hårdvaxad stavparkett av ek.

Vardagsrum

Stavparketten fortsätter in i vardagsrummet där det finns rejält med plats för soffgrupp. Väggarna är vita och i taket sitter en tidstypisk stram takrosett. Som besökare är det inte otroligt att du först går fram till de två spröjsade fönsterna för att ta in utsikten över Långholmen och Pålsundsbron.

Sov-/arbetsrum

Mäklarens favoritrum – det är ändå något speciellt med hörnrum och utsikt i två väderstreck. Att den ena utsikten kommer från en fransk balkong med dekorativt smidesräcke gör inte saken sämre. Här är väggarna ljust gråa, snickerierna vita och originalgolv i form av furutiljor framtaget och nyslipat. För den som vill ha ytterligare ett avskilt sovrum kan här en vägg flyttas någon meter.

Sovrum

Längst in har det gamla köket blivit ett lugnt sovrum även det med vackert furugolv och originaldörr med mönstrat fönster. Pluspoäng för att det gamla skafferiet bevarats. Tillsammans med den platsbyggda garderoben ger det rejält med förvaring.

Badrum

I anslutning till kök och hall ligger badrum med dusch, kakel, klinker och elektrisk handdukstork. Badrummet är helt och fräscht och den blå bården hjälper oss enkelt att tidsbestämma badrummet till slutet av 90-talet.

Hall

Hallen har en öppen garderob med blåmålad inredning vilken skapar en trevlig kontrast mot de vita väggarna. På golvet ligger nyslipad ekparkett och innanför ytterdörren finns en gallergrind.

Brf Huggjärnet 20

Antalet lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Huggjärnet 20. Man upplåter totalt 46 lägenheter med bostadsrätt och 5 lägenheter med hyresrätt (total yta för kvarvarande hyresrättslägenheter är 292 kvm). Till detta har man garage med 10 bilplatser (1 323 kr/mån) samt 3 mc-platser (386 kr/mån).

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen tog över fastigheten 1997.

Delat ägande

Delat ägande godkänns i föreningen.

Tomträtt

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

SBC sköter såväl den ekonomiska som tekniska förvaltningen.

Renovering

I årsredovisningen för 2017 finns en mycket detaljerad lista över genomförda renoveringar. Bland annat har samtliga fönster målats (2015), spolning av köks- och avloppstammar (2013), Stambyte och elbyte samt takbyte och fasadrenoving (2000), 1990 renoverades fasaderna, 2003/2004 renoverades taket och 2010 renoverades tvättstugan. Se årsredovisningen sid 4 för en detaljerad lista över utförda renoveringar.

Kommande renoveringar

Inga större planerade renoveringar bortsett vanligt underhåll.

Ekonomi

Föreningen är äkta och mycket välskött. De långfristiga skulderna ligger på ca 8 mkr, dvs 2 834 kr/kvm/bostadsyta. Trots de mycket stora renoveringarna som genomförts den senaste tiden ligger man alltså betydligt lägre än snittföreningen på Södermalm. Till detta har man fem stycken hyresrätter som kommer minska belåningen den dagen dessa säljs.

Andrahandsuthyrning

Uthyrning kräver inte godkännande av styrelsen. Däremot så ska uthyrningen anmälas till styrelsen och en mindre avgift uppgående till max 10 % av prisbasbeloppet får tas ut årligen.

Försäkring

Fastigheten är försäkrad hos Länsförsäkringar. Ansvarsförsäkring ingår för styrelsen.

Trappstädning

Trappstädning köps in via föreningen, så det är inget de boende behöver utföra själva.

Städdagar

Föreningen anordnar två gemensamma städdagar per år.

Tvättstuga

Föreningen har en tvättstuga med två bokningsbara maskiner, torktumlare, torkskåp och mangel. Det finns även en tvättmaskin (den närmast torktumlaren) som inte är bokningsbar utan fungerar som akutmaskin.

Gemensamma utrymmen

Innergård med fina planteringar, sittplatser och grill. Man har som boende tillgång till ett övernattningsrum (150 kr/natt). Det finns även både barnvagnsförråd och cykelrum. Föreningen har 10 bilplatser och 3 motorcykelplatser i garaget. Kön administreras av styrelsen.

Bredband och kabel-tv

Föreningen har avtal med Comhem gällande bredband och kabel-tv. Både bredband och basututbud kabel-tv ingår i avgiften.

Juridisk person

Juridisk person beviljas ej medlemskap i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida, årsredovisning 2017 och kontakt med föreningens kontaktperson 2019-03-28. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

I Högalid har du en perfekt mix av stad och grönska. Här finns många grönytor och parkmiljöer och dessutom närhet till Mälaren - ett dopp är aldrig långt borta. På ett par minuters promenad når du både Långholmens lugn och badplatser. Grannbebyggelsen består till mesta del av fastigheter från tiden kring förra sekelskiftet och 1920-talet. Här ligger även Heleneborgs malmgård där Alfred Nobels bror Emil förolyckades i en berömd explosion år 1864. Vid Hornstull skruvas pulsen upp och du har massor av butiker, serviceinrättningar, restauranger, caféer och kommunikationer med tunnelbana och buss.