Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Bjurholmsplan 19
ARKITEKT Westergren & Kumlien 1930
Södermalm - Sofo
LJUS, GLÄDJE OCH VÄLBEFINNANDE PÅ FJÄRDE VÅNINGEN
TEXT: MURÈN STYLING: COPPARSTAD FOTO: BOUKARI

På fjärde våningen med fin utsikt mot trevlig och lugn innergård ligger denna härliga lägenhet. Det är ett ljust och bejakande hem med inbjudande planlösning och omfamnande lugn. Här finns ett snyggt och öppet kök som inspirerar till matlagning, plats att duka till många, ett rymligt vardagsrum och en separat sovalkov. Därtill mycket goda förvaringsutrymmen och badrum med egen tvättmaskin. På denna adress bor du ett stenkast från Nytorget och SoFos kreativa kvarter och folkliv, men i en egen lugn oas nästan helt utan trafik. Säljaren flyttar nu med vemod från sitt älskade hem, men hoppas att dess nästa ägare ska känna samma trygghet, glädje och lycka på denna plats.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Marie Holmerson
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Bjurholmsplan 19, 4tr
Område:
Södermalm - Sofo
arkitekt:
ARKITEKT Westergren & Kumlien 1930
Våning:
4 av 5, hiss finns
Rum:
1,5 rum och kök
Area:
41 m²
Avgift:
2 415 kr inkl värme, VA, kabel-TV och Bredband

Allmänt om fastigheten

El:
2 800 kr/år
Försäkring:
1 750 kr/år
Total driftskostnad:
4 550 kr/år
Beräknat antal pers:
1

Allmänt

Detta är ett gediget hem byggt i skiftet mellan 1920-tal och 1930-tal med spröjsade originalfönster, spegeldörrar, profilerade snickerier och originalgolv av ek respektive furu/gran. Planlösningen är öppen och runtgående men skapar också avskildhet. Det höga läget, de stora fönstren och den generösa takhöjden gör detta till ett ljust och luftigt hem. Planlösningen är därtill flexibel och kan leva och utvecklas med dess invånare. Här finns gott om förvaring och dessutom hör ett vindsförråd också till lägenheten.

Kök

Köket nås från hallen och har öppnats upp mot vardagsrummet, här är socialt, ljust och trivsamt. Här lagar du mat med härligt ljusinsläpp från de stora fönstren. I köket finns delar av originalinredningen kvar i form av ett serveringsskåp men med utbytta dörrar. Den har kompletterats med ny skåpinredning med likadana vita släta fronter. Den maskinella utrustningen består av induktionshäll, ugn, fläkt, diskmaskin, kyl och frys. I köket ligger originalträtiljor som målats ljusa. I gränslandet mellan kök och vardagsrum finns plats för ett stort matbord där du kan duka till många.

Vardagsrum

Vardagsrummet är även det ljust och inbjudande med generösa sällskapsutrymmen ihop med köket. Plats finns för en rejäl soffgrupp och till exempel förvaring och tv. Väggarna är nyligen målade i en ljusgrön kulör i ekologisk färg från Byggfabriken. På golvet ligger fiskbensparkett av ek.

Alkov

I vardagsrummet inre del finns en rymlig alkov. Här finns gott om plats för en dubbelsäng. Alkoven skärmas enkelt av och blir därmed en separat sovdel där sängen skiljs från resten av rummet. Väggarna i alkoven är målade i en något mörkare grågrön ton som matchar med vardagsrummets ljusare gröna kulör. Intill alkoven finns en stor inbyggd originalklädkammare.

Badrum

Badrummet har vita kaklade väggar och klinkergolv i terracottafärg. I rummet finns dusch, wc, handfat med kommod, handdukstork, två väggskåp och en tvättmaskin.

Hall

Innanför ytterdörren sitter en stor hatthylla med ankarkrokar, bevarad från då huset stod nytt. I hallen finns också en lång garderobsvägg med skåp från golv till tak och bänkyta emellan.

Brf Harven 57

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Harven 57. Föreningen upplåter 22 lägenheter med bostadsrätt samt 2 lägenhet och 2 lokaler med hyresrätt. Husen ritades av arkitekterna Axel Kumlin och Erik Westergren och uppfördes 1930.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen bildades och förvärvades 1983. Föreningen är en äkta Bostadsförening.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av FRUBO. Teknisk förvaltning tar föreningen hand om själva.

Renovering

1997 Stammarbyttes, kök och badrum

2000 Elstigar byttes

2014 Nya säkerhetsdörrar 2017 Nytt torkskåp till tvättstugan, En vattten läcka åtgärdades i källaren. 2017-2018 Genomfördes en radonmätning i fastigheten. Resultatet visade att det är låga och uppfyller Boverkets krav. 2018 Pergolan med belysning på innergården har målats om. Nya planteringar och gröna växter. OVK har genomförts. Stamspolning. Hissbesiktning har genomförts och är godkänd. Tvättmaskin reparerad. Vindsförråd har märkts upp.

Kommande renoveringar

Planering finns för att byta vatten ledningar från gatan in till fastigheten. Visst reparation underhåll av taket planeras.

Ekonomi

De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 1 541 250 Mkr, vilket ger cirka 1327kr per kvm boyta. Föreningens totala boyta är ca 1161kvm, Lokalyta är 54kvm. Avgift/kvm ca 763 kr. Inga beslutade avgiftsförändringar under 2018.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos IF Skadeförsäkring.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Tvättstuga

Finns i huset källare med 2 tvättmaskiner, 1 torkskåp, 1 torktumlare 1 elektrisk mangel.

Gemensamma utrymmen

Härlig gård med en mysig Pergola (Grill med utemöbler och ljusslinga). Cykelställ finns även på gården.

Förråd

Till lägenheten hör ett vindsförråd.

Vad ingår i månadsavgiften, Bredband och Kabel-TV

I månadsavgiften ingår Värme, vatten, Tv med basutbud via Comhem och bredband Bredbandsbolaget.

Överlåtelseavgift och medlemskap avgifter

Överlåtelseavgift betalas av säljaren. Föreningen debiterar 2,5% av ett prisbasbelopp. Pantsättningsavgift debiterar föreningen köparen. 1% av ett prisbasbelopp.

Juridisk person:

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2019-04-06. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Bjurholmsplan är en liten oas och en oerhört lugn plats centralt på Söder, men med sitt avskilda läge är det lätt att glömma bort att man befinner sig mitt i stan. Här bor du med grönska åt alla håll. Här är biltrafiken ett minimum, barnen leker i parken och man kan sola och ha picknick ostört. Sommartid kan ett härligt sorl av konverserande människor fylla kvarteret. Du bor även granne med Stockholms finaste lekpark Bryggartäppan och har Vitabergsparken, Nytorget och Blecktornsparkerna på kort promenadavstånd, liksom vattnet och kajerna med fina motionsstråk vid Årstaviken. I området finns många bra restauranger och caféer och inspirerande butiker, inte minst i SoFo. Du når även Götgatan, Ringen, Skanstull, tunnelbana och bussar på ett par minuter. En stor Coopbutik ligger precis runt hörnet. Bjurholmsplan är döpt efter bryggaren Anders Bjurholm (1826-1913). Han var en innovativ person som bland annat introducerade öletiketten och standardiserade storlekarna på flaskorna, och han bildade även Svenska Bryggareföreningen. Han hade lager och iskällare på denna plats, som stadsfullmäktige sedan beslutade döpa till Bjurholmsplan.