Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Bäckaskiftsvägen 27
Zetterberg & Berglund 1950
Stureby
VÄLBEVARAD FAMILJEDRÖM MED BALKONG HÖGST UPP I HUSET
TEXT: BERTHELS FOTO: SPINNELL STYLING: RYDMAN

I trivsamma och lummiga Stureby ligger denna väl omhändertagna och väldisponerade funkisfyra, som gjord för barnfamiljen. Lägenheten rymmer tre sovrum, ett stort vardagsrum med balkong, ett ljust kök samt badrum och separat WC – allt själfullt inramat av bevarad originalinredning från 50-talet, moderna färgval och ett härligt ljusinsläpp från fönster i tre väderstreck. Det höga och fria läget på husets gavel är skyddat från insyn och bjuder på fri sikt över trädkronorna. Här bor du ett stenkast från flera populära skolor, förskolor, grönområden och idrottsanläggningar, med tunnelbanan på bekvämt promenadavstånd.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Adam Smith
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Bäckaskiftsvägen 27
Område:
Stureby
arkitekt:
Zetterberg & Berglund 1950
Våning:
3 av 3
Rum:
4 rum och kök
Area:
87 m²
Avgift:
4 336 kr inkl. värme & vatten (+ 225 kr/mån för bredband/tv/telefoni)

Allmänt om fastigheten

El:
4 500 kr/år
Försäkring:
1 200 kr/år
Total driftskostnad:
5 700 kr/år
Beräknat antal pers:
5
Kommentar:
Driften varierar beroende på levnadsvanor och avtal.

Allmänt

Lägenheten präglas av sina många bevarade originaldetaljer, som fönsterbrädor i kalksten, radiatorer, fanérade innerdörrar, tidsenliga dörrhandtag och beslag, inbyggda garderober samt inredning i kök och hall. Köket uppdaterades 2015, då man bland annat höjde arbetsytorna till modern standard och installerade nya vitvaror. Även badrummet uppdaterades 2015 där bland annat tvättmaskin och handdukstork installerades. Bostaden har till större delen en genomgående ekparkett. Till lägenheten hör ett källarförråd och en mindre matkällare. I den stora och stabila föreningen finns två välutrustade tvättstugor, en barnvänlig innergård med lek- och grillplats, föreningslokal med festlokal och övernattningsdel samt parkeringsplatser (fn kö).

Vardagsrum

Det stora vardagsrummet rymmer utan problem både matplats, soffgrupp och fria ytor för lek. Rummet har ett härligt ljusinsläpp från fönster i två väderstreck, ett stort pivotfönster och ett tvåluftsfönster. Här finns även utgång till den möblerbara balkongen med utsikt över trädkronorna. Väggarna är vitmålade och mot hallen sitter en vacker glasad dörr i original.

Kök

Det ljusa och charmiga köket har bevarad köksinredning från 50-talet, såsom de tidsenliga snedställda överskåpen med skjutluckor, men uppdaterades varsamt till modern standard 2015. De upphöjda arbetsytorna har Virrvarr-mönstrade bänkskivor, underlimmad diskho och vitt kvadratiskt kakel ovan. I vitvaruparken finns kyl, frys och diskmaskin från Siemens, spis från Smeg och fläkt från Ikea (samtliga 2015), på golvet ligger ett schackrutigt klickgolv i grått och ljusgrått och väggarna är vitmålade. Invid fönstret ryms ett större matbord med plats för hela familjen.

Sovrum

I lägenheten finns tre rymliga och rofyllda sovrum. Det största är målat i en ljusgrå nyans och de andra två, som idag används som barnrum, har vit- respektive blåmålade väggar. I två av sovrummen finns inbyggda garderober med tidsenliga beslag som bevarats från byggåret.

Badrum

Badrummet har vitt kvadratiskt kakel, svart/vit bård samt ljusblå klinkers. Här finns dusch, WC, tvättställ med förvaringskommod, handdukstork, tvättmaskin från Electrolux (2015) och ett stort fönster i frostat glas. Stambyte skedde 2006.

WC

Invid hallen ligger gästtoaletten, som har en tapetserad fondvägg i Estrid Ericssons klassiska elefantmönster. På golvet ligger ljusgrå klinkers.

Hall

Innanför ytterdörren finns en avskild tambur som bjuder på utmärkta möjligheter till avhängning och förvaring. Här finns tre inbyggda garderober med överskåp och hatthylla i original samt ingång till badrummet. Den rymliga hallen öppnar upp mot lägenhetens samtliga rum och har gott om plats för önskvärd möblering.

BRF Skogskarlen

Antal lägenheter och lokaler

Brf Skogskarlen (org. nr 769607-8653) innehar fastigheten Skogskarlen 1. De fyra bostadshusen bebyggdes 1950 och är belägna i Stureby. Föreningen upplåter 86 st lägenheter med bostadsrätt, 14 st lägenheter med hyresrätt samt 4 st lokaler. Huset värms upp med fjärrvärme.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 2008.

Mark

Föreningen innehar fastigheten genom tomträtt, avtalet gäller t.o.m. 2020.

Förvaltare:

Den ekonomiska förvaltningen sköts via RB Ekonomi Förvaltning i Östersund AB. Teknisk förvaltning via Spetsudden AB.

Renoveringar

2019 – Nytt portlåssystem med taggläsare. Bokningssystem till tvättstugorna. Färdigställande av cykelförråd på gården. Omorganisering av sop- och återvinningsstationer på gården. 2018 - Takbesiktning, lagning av vissa fasadskador. Översyn av rabatter. 2017 – Lokalförädling, 74 kvm blev två bostadsrätter i port 25 för kapitaltillskott och extra avgiftsunderlag. Förbättring av värmesystemet, underhållsarbeten på gården och i källaren. Arborist togs in avseende vissa träd. OVK under hösten. Stamspolning. 2016 - Nya balkonger. 2015 - Underhåll av hyresrätter. Fönsterrenovering. 2013 – Injustering av fjärrvärmen. 2012 – Tilläggsisolering av vindarna. 2011 – Renovering av trapphus. Byte av värmeväxlare och undercentral. 2009 – Stambyte etapp två, översyn av elen. 2006 – Stambyte etapp ett.

Kommande renoveringar:

Ytterligare lokalförädling i port 9-17 i syfte att göra bostadsrätter och på sikt halvera föreningens låneskuld. 7 st lägenheter står troligen färdiga om någon månad. Tvättstugorna ska byggas om och förbättras. Sista etappen av förädling till bostadsrätter består av ytterligare 5 st lägenheter, dessa byggs när tvättstugan är flyttad och beräknas vara klara under hösten 2019.

Ekonomi

Föreningens långfristiga skulder uppgår per sista dec 2018 till cirka 9,6 mkr och årliga intäkter uppgick 2017 till cirka 5,1 mkr. Skuldkvoten per kvadratmeter bostadsyta uppgår i dagsläget till cirka 1,400 kr, snittet i Enskede uppgår till 6.000 kr. Under 2019 beräknas kapitaltillskott om ca 3 Mkr tack vare förädling av lokaler till bostadsrätter som sedan avyttras. Avgiftsunderlaget ökar samtidigt också.

Avgifter

Det finns inga planerade ändringar av avgiften.

Andrahandsuthyrning

Bostadsrättshavaren får upplåta sin lägenhet i andra hand med styrelsens skriftliga samtycke, i andra hand ett godkännande från Hyresnämnden. Airbnb tillåts ej. En helårsuthyrning kostar 1,500 kr.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad via Trygg Hansa. Styrelseansvarsförsäkring finns.

Städning och städdagar

Trappstädning och städning av gemensamma utrymmen sker av en anlitad städfirma. Gemensamma städdagar förekommer två gånger per år.

Tvättstuga

Tvättstugorna finns i port nr 17 och nr 25 (närmaste är denna i huset bredvid). Utrustningen per tvättstuga består av 2 st tvättmaskiner, en torktumlare, två torkrum, en mangel och en grovtvättmaskin.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en trevlig gårdsmiljö med lekplatser och grillmöjligheter under sommarhalvåret. En föreningslokal finns vid port 21 för evenemang med upp till 40 personer. En övernattningsdel med 4 st bäddar finns intill köket. Hyra av enbart lokal kostar 300 kr/dygnet. Cykelförvaring och barnvagnsrum finns i källaren.

Parkering

Föreningen har 25 st p-platser med ett kösystem (350 kr/mån). I övrigt gäller gratis datumparkering i Stureby.

Bredband och TV

Gruppavtal med Ownit som avser fiberbredband (700-1000/700-1000 Mbit/s) och tv-abonnemang (16 st kanaler + 16 HD-kanaler). Ett obligatoriskt tillägg finns ovanpå månadsavgiften om 225 kr/mån.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella informationssidor i mars 2019. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen. Se skogskarlen.se, föreningens informativa hemsida.

OMRÅDET

Stureby började bebyggas i början av 1920-talet och bevarar än idag sin ursprungliga karaktär, med en härlig mix av villor, flerfamiljshus och smalhus. Området är mycket populärt bland barnfamiljer, med många skolor, förskolor, idrottsanläggningar och naturområden inpå knuten. Från er nya adress är det bara ett stenkast till välrenommerade Sturebyskolan, artrika Majroskogen och omtyckta ICA BEA, som erbjuder mycket mer än bara mat. Tunnelbanestationen Stureby, på gröna linjen, ligger bara 400 meter från porten och med bussen tar du dig även enkelt till röda linjen och pendeltåget.