Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Kämpavägen 16
ANCKER - GATE - LINDEGREN 1950
Lidingö - Hersby
STILFULLT GAVELRADHUS I LUGNA OCH LUMMIGA HERSBY GÄRDE
TEXT: MURÉN STYLING: COPPARSTAD FOTO: OZOLLAPA

Inbäddat i lummig grönska, strax intill Kyrkviken och Lidingö kyrka, ligger Hersby Gärde. I skiftet mellan 1940-tal och 1950-tal uppfördes här ett småskaligt och välplanerat radhusområde med huslängor ritade av den välrenommerade arkitekttrion Ancker-Gate-Lindegren och med inramning av landskapsarkitekt Walter Bauer. Såväl hus som utomhusmiljö är idag mycket välbevarade och området bjuder på samma trivsel idag som då husen stod nya för cirka 70 år sedan. På nummer 16 bor du på gaveln med en sydvästvänd trädgård helt omgiven av grönska. På det rymliga och representativa entréplanet möts du av öppna och sociala ytor med ett ljust stilrent kök och ett stort sällskapsrum med matsalsdel. Mellanvåningen är en vilsam sovrumsavdelning med tre bra sovrum, balkong och ett stort badrum. På vindsplanet finns ett ljust och luftigt allrum och kontor under nock samt goda förvaringsutrymmen. Interiört råder en lugn och finstämd enhetlighet med en uttänkt komfort där du inte behöver sakna något. Välkommen till ett både vackert och välkomponerat hem där trivseln sitter i såväl väggar som växtlighet.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Katarina Ljung
Grundare & Reg. fastighetsmäklare

Extra kontaktperson

Hanna Tairi
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Friköpt fastighet
Adress:
Kämpavägen 16
Område:
Lidingö - Hersby
arkitekt:
ANCKER - GATE - LINDEGREN 1950
Rum:
5 rum
Area:
146 m² + 14 m² biarea
Tomtareal:
367 kvm

Byggnad

Byggnadstyp:
Radhus 2-plan med inredd vind
Byggnadsår:
1950
Uppvärmning:
Fjärrvärme
Energideklaration:
Utförd 2019-06-05
Energiklass:
None
Fasad:
Puts
Stomme:
Lättbetong
Fönster:
2-glas
Bjälklag:
Betong
Tak:
Tegel
Grundläggning:
Krypgrund
Ventilationstyp:
Självdrag
Vatten/Avlopp:
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp
Fastighetsbet.:
Ättebacken 2

Allmänt om fastigheten

El:
7 000 kr/år
Renhållning:
2 400 kr/år
Väg, samf:
38 000 kr/år
Sotning:
150 kr/år
Försäkring:
10 284 kr/år
Total driftskostnad:
57 834 kr/år
Beräknat antal pers:
4
Kommentar:
Samfällighetsavgiften inkluderar värme, vatten, avlopp, fiber och gemensam tvättstuga.
Taxeringskod:
220
Taxeringsvärde:
7 784 000 kr/år
Summa pantbrev:
3 400 000 kr
Tomtareal:
367 kvm
Tomttyp:
Trädgårdstomt (friköpt)
Vatten/avlopp:
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp
Rättigheter:
Gemensamhetsanläggning: Lidingö Lidingö GA:31, Gemensamhetsanläggning: Lidingö Lidingö GA:32 Avtalsservitut Tappställe Last: Avtalsservitut: Tappställe, 01-IM4-54/7315.1
Planbestämmelser:
Stadsplan (1952-12-01) Tomtindelning (1950-04-13)

Allmänt

Detta är ett mycket elegant och väl omhändertaget radhus med ett av områdets bästa lägen - på gaveln och med trädgård i sydvästläge som i sin tur vetter mot ett lummigt skogsparti som gör trädgården till en plats inbäddad i grönska. Radhuset renoverades i helhet 2006 med nytt kök, nytt badrum och wc, vatten, avlopp, eldragningar och nya ytskikt. Stavparkett i rutmönster som matchar vardagsrummets originalparkett lades in i köket och på hela mellanplanet. Alltsammans är mycket välplanerat och inget i bekvämlighetsväg saknas. Här lever du ett smidigt och lättskött familjeliv som även inkluderar goda förvaringsutrymmen i inbyggda garderober, vindsskåp, kattvind och ett stort förråd om drygt 12 kvm med fönster och loft.

Entréplan

Genom en tjusig originalytterdörr med frostad glasruta gör du entré till huset. Hallen är sober, grå och vit, med kalkstensgolv med golvvärme och en fondvägg av grå strukturtapet. I anslutning till hallen finns en gäst-wc med handfat och vägghängd toalett med matchande interiör. Fina glasade innerdörrar leder från hallen till kök och vardagsrum. Köket är ett ljust och stilrent parallellkök i modern funkisstil. Luckor och lådfronter är ljusa och släta och specialbeställda från snickeri. De matchas med bänkskivor av kalksten. Härdat glas utgör stänkskydd och bakom sitter en grön- och vitmönstrad tapet. Köket är utrustat med induktionshäll (ny 2017), fläkt, kombinerad ugn och mikro, ångugn, diskmaskin, kyl och frys. Vid köksfönstret finns plats för ett familjestort köksbord med stolar. Köket kompletteras dessutom med ett stort kallskafferi som ligger i anslutning till husets entré, och som fungerar som ett stort extra kylskåp under vintermånaderna och med mycket plats för förvaring. Vardagsrummet är ett stort och ljust sällskapsrum med fönster samt altandörr som ger ljusinsläpp från flera håll. Rummet har två olika rumsdelar som gör det lättmöblerat med både matsalsmöbler och en stor soffgrupp plus till exempel förvaringsmöbler. Här finns dessutom en mycket fin och fullt fungerande öppen spis. På golvet ligger en snygg stavparkett i original från byggåret.

Mellanplan

En fin trappa med ribbat trappräcke och böljande ledstång tar dig till husets nästa våning. På detta plan finns husets tre sovrum. Det största av dem har balkong och vetter med trädgården, och intill detta ligger ytterligare ett av sovrummen. Det tredje sovrummet har fönster mot husets framsida. Alla rum är ljusa, lugna och vitmålade, och i två av dem finns rymliga originalgarderober med överskåp. Rummen förbinds av en ljus och luftig hall med en generös klädkammare. Våningens badrum är både stilrent och välutrustat. Vid renoveringen utökades också dess yta så stort är det också. Väggarna är kaklade med vitt Höganäskakel och badkaret är inkaklat. På golvet ligger vit golvklinker, också från Höganäs, med elburen golvvärme. I rummet finns även en separat dusch bakom duschvägg, handfat, vägghängd wc, handdukstork och infällda speglar. Dessutom tvättmaskin och torktumlare som båda är nya från 2019 och bra förvaring i tre stora väggskåp. Badrummet har även takfönster och en dörr med frostat glas samt överljus mot hallen.

Vindsvåning

Husets översta plan är inrett och öppet upp till nock med synliga bjälklag. Det är ett rum med flera vinklar, takkupa med vacker utsikt, takfönster och ett gavelfönster, sammanlagt fönster åt tre håll. Här finns även mycket goda förvaringsutrymmen i form av platsbyggda skjutdörrsförsedda skåp samt i ett kattvindsförråd på motsatt sida. Vatten och avlopp är framdraget och förberett för den som vill bygga badrum och/eller litet pentry på detta plan.

Trädgård

Inramad av ett enestaket och gröna häckar av avenbok, liguster och hagtorn ligger trädgården som är en 367 kvm friköpt tomt som ännu präglas av trädgårdsarkitekt Bauers val för området. Här växer murgröna, ormbunke, pioner, schersmin, syrén, lavendel, vildrosor, clematis, klätterhortensia med mera. Stenläggningarna är av granit (gatsten) och gotländsk kalksten och här finns uppvuxna träd i form av äpple, apel, körsbär, plommon och hagtorn. På framsidan bredvid husets entré finns en frukostplats med tidig morgonsol. Stenläggningar och grönska kantar vägen till husets baksida med en skyddad uteplats i sydväst. Längst ner i trädgården finns en syrénkantad hörna med morgonsol. Walter Bauer planerade trädgårdarna utifrån att trädgården var familjens enskilda friluftsrum, som skulle ha minsta möjliga insyn, och trädgårdarna fick därför olika avskärmningar gentemot varandra. Staketen och skärmarna på husets baksida är till exempel ett minne av detta.

OMRÅDET

Här bor du på en grön och lummig plats vid en lugn och barnvänlig gata och precis intill skog (naturreservat) och hav med flera båtklubbar i Kyrkviken. I området finns flera bra skolor och förskolor, och det är gångavstånd till Lidingövallen och nära till en mängd olika fritidsaktiviteter; fotboll, tennis, pingis, golf, musikskola, ridhus, skidbacke med mera. Läget mitt på ön är perfekt för att enkelt nå öns alla omgivningar och med bara 7,5 km in till centrala Stockholm. Från Hersby går flera bussar till Ropsten och tunnelbanan som exempelvis tar dig till T-centralen från dörr till dörr på en halvtimme.