Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Sparbanksvägen 81
1945 Albin Stark
Hägerstensåsen
LJUS, GENOMGÅENDE OCH GENOMTÄNKT TREA MED BALKONG I SYDVÄST
TEXT: MURÉN FOTO: BOUKARI STYLING: LINDHOLM

I ett stilfullt rött tegelhus mitt på Hägerstensåsen ligger denna förträffligt fina trea med balkong. Med 2,70 meter i takhöjd och genomgående planlösning är detta en ljus och luftig bostad där rummen dessutom är mycket bra planerade och storleksfördelade med en hög andel originalfunkisattribut. Innanför en rymlig och välkomnande hall finns ett kök med bevarad originalinredning, goda sällskapsutrymmen i ett generöst vardagsrum och två bra sovrum som båda ligger in mot gården. På Sparbanksvägen bor du både omgiven av grönska och nära Hägerstensåsens centrum, buss och tunnelbana.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

KOMMANDE VISNINGAR

Kontakta mäklaren för visning

Ansvarig mäklare

Caroline Klasson
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Sparbanksvägen 81
Område:
Hägerstensåsen
arkitekt:
1945 Albin Stark
Våning:
1 av 3
Rum:
3 rum
Area:
65 m²
Avgift:
4 262 kr inkl. vatten och värme. Ett obligatoriskt tillägg för bredband tillkommer om 249 kr/mån.
Pris:
2 795 000 kr Utgångspris

Allmänt om fastigheten

El:
3 120 kr/år
Försäkring:
1 500 kr/år
Övrigt:
3 200 kr/år
Total driftskostnad:
7 820 kr/år
Beräknat antal pers:
3
Kommentar:
posten "övrigt" står för gas.

Allmänt

Detta är ett ljust och luftigt hem med generösa och välplanerade rum och dessutom gott om förvaringsutrymmen i bland annat platsbyggda bevarade originalgarderober med överskåp. Huset har originalfönstren bevarade och de renoverades 2018. I de flesta fönster sitter persienner. Till lägenheten hör ett källarförråd om cirka 5 kvm med inbyggd matkällare.

Kök

Köket är ett klassiskt parallellkök som har den fina och mycket välplanerade ursprungsinnredningen bevarad och nyligen renoverad. Luckor, lådor och stomme är alla målade i vitt och har klassiska snabelbeslag och handtag. Skåpen ger gott om förvaringsytor för både porslin och matvaror med hyllor ända upp i tak. Köket är utrustat med gasspis med elugn, fläkt, diskmaskin, kyl och frys. Originalfinesser som bakbord, skafferi och sval skänker både karaktär och funktionalitet till köket. Vid fönstret finns en matplats för ett köksbord och stolar för cirka fyra personer. Väggarna vid matdelen är målade i ljusblått. På golvet ligger ett rutigt linoleumgolv.

Vardagsrum

Vardagsrummet är ett stort och ljust rum med fönster och balkong i sydvästläge. Rummet inbjuder till umgänge och har plats för både soffa och matbord för den som så önskar. Fönster och balkong vetter mot den trevliga Sparbanksvägen och blir en förlängning av rummet under varmare årstider. På golvet ligger en originalparkett av rutlagd ek.

Sovrum

Lägenheten har två bra sovrum som ligger på varsin sida av köket och med fönster in mot den lummiga och lugna gården. Det innersta av dem nås från både kök och vardagsrum, har väggar målade i en ljus grågrönblå kulör, två inbyggda originalgarderober med överskåp och gott om space för såväl dubbelsäng som ytterligare möblering. Det andra sovrummet nås från hallen och används idag som ett barnrum. Här är väggarna ljusblå och det finns en inbyggd garderob med full takhöjd. Båda sovrummen har morgonsol, fönster med persienner och klickgolv.

Badrum

Badrummet renoverades 2012 i samband med stambyte. Väggarna är kaklade med vitt kakel och på golvet ligger grått klinker. Rummet har badkar, handfat med kommod, två stora spegelskåp samt wc. Trevligt är också att här finns ett fönster som släpper in både dagsljus och friskluft.

Hall

Hallen är rymlig och välkomnande med gott om plats för hatthylla och skor. Här finns dessutom en inbyggd garderob, ett linneskåp och ett städskåp, samtliga med överskåp och i original från byggåret. Likadana rutor som pryder köksgolvet smyckar även hallen och väggarna är målade i ljusgrå kulör. Lägenheten är försedd med säkerhetsdörr.

Brf Sparboken 4

Antal lägenheter och lokaler

Brf Sparboken 4 består av 31 bostadsrätter och fem lokaler som hyrs ut. Även 3 parkeringsplatser finns. Föreningen beskattas som en äkta sådan. Huset ritades 1945 av Albin Stark.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen övertog fastigheten 2008.

Mark

Marken upplåts med tomträtt från Stockholms stad och omförhandlas nästa gång 2025.

Renovering

2019 renoverades rör i bottenplattan. 2018 renoverades fönstren. 2017 stamspolning och anslutning till fibernätverk. 2011 stambyte.

Kommande renoveringar

Inga beslutade renoveringar finns.

Avgifter

I avgiften ingår värme, vatten och ett grundutbud för kabel-tv. En obligatorisk avgift för bredband tillkommer om 249 kr. Det finns inga beslutade förändringar av avgiften. Vid försäljning utgår 2,5 % av ett prisbasbelopp, dvs 1163 kr, till köparen och vid pantsättning tas 1 % av pbb, dvs 465 kr, ut.

Ekonomi

De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på 16 mkr och de amorteras löpande.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Gemensamma utrymmen

Cykelrum och tvättstuga finns för de boende. På baksidan finns utemöbler bland träden.

Bredband och Kabel-TV

Bredband och kabel-tv levereras via fiber från Bredbandsbolaget.

Medlemskap

Delat ägande godkänns mellan t ex makar eller sambos. Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson i augusti 2019 samt årsredovisning för 2017/18. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Hägerstensåsen är ett mycket bra exempel på förort från 1940-talet som består av många välbyggda hus med högklassiga kompakta bostäder, och området är väl bevarat till sin ursprungliga karaktär. Riksdalertorget, med byggnader av bland andra Ancker-Gate-Lindegren och Erik Lallerstedt, är en särskilt fin arkitektonisk pärla från tiden. Idag är området en trevlig och dynamisk blandning av förortslugn och urban puls. Området bjuder på flera lokala begivenheter med både nya caféer och klassiska kvarterskrogar. Klustret Telefonplan, Midsommarkransen, Aspudden och Västertorp som alla ligger nära ger ett stort utbud av matställen, butiker och kulturinstutioner. Vill du ha än mer puls ligger Hornstull endast fyra tunnelbanestopp bort. Hägerstensåsens station ligger på fem minuters gångavstånd och buss 147 mot Liljeholmen stannar utanför huset. Dessutom tar du dig på snabbt och smidigt till stan med cykel då det finns cykelväg skild från bilvägen ända in till Hornstull. Man når även enkelt Mälaren till fots eller med cykel. För barnfamiljer finns flera bra förskolor, skolor, lekparker och fritidsområden i närheten.