Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Östgötagatan 40
1903 Dorph & Höög
Södermalm - Sofia
MYSIGT SEKELSKIFTE MED 3,40 M TAKHÖJD OCH BALKONG MOT GÅRD
TEXT: MURÈN FOTOGRAF: SPINELL STYLING: COPPARSTAD

I ett pampigt sekelskifteshus med fritt och trevligt läge mitt i SoFo ligger denna mysiga och trivsamma lägenhet. Det är ett hem med mycket charm, genomgående planlösning och hela 3,40 meter i takhöjd. Tack vare denna kan man inreda på höjden, vilket här nyttjats till ett sovloft. Lägenheten har även ett generöst vardagsrum och ett lugnt och hemtrevligt kök med bevarat serveringsskåp och – härligt, härligt - balkong in mot husets innergård.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Robert Heidenfors
Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Östgötagatan 40
Område:
Södermalm - Sofia
arkitekt:
1903 Dorph & Höög
Våning:
2 av 5, hiss finns
Rum:
1 rum och kök
Area:
38 m²
Avgift:
1 633 kr värme, va, kabel-tv & bredband

Allmänt om fastigheten

El:
3 500 kr/år
Försäkring:
1 500 kr/år
Total driftskostnad:
5 000 kr/år
Beräknat antal pers:
1

Kök

Köket är ett charmigt rum vänt in mot gården och här finns även bostadens balkong. Helglasade pardörrar, som sommartid gärna får stå öppna, leder ut till din egen oas, och gör det enkelt att äta både frukost och middag utomhus. Ett serveringsskåp och ett överskåp finns bevarade från husets byggår. Köksinredningen i övrigt har också några år på nacken, dock ej lika många. I köket finns spis, fläkt, kyl, frys och rostfri diskbänk med dubbel diskho.

Vardagsrum

Vardagsrummet är ett generöst och lättmöblerat rum med gott om plats för både soffgrupp och matbord samt annat möblemang. Rummet har ett högt bevarat T-postsfönster som vetter mot gatan och i taket sitter en takrosett.

Sovloft

Den generösa takhöjden har nyttjats till att bygga ett sovloft som du når via en rejäl stege i hallen. El är dragen upp till loftet och under den sitter spotlights.

Badrum

Badrummet har vita kaklade väggar och ett klinkergolv i blått. Här finns badkar, handfat, wc, badrumsskåp och handdukstork.

Hall

Hallen är rymlig och möblerbar och har två stora garderober med gott om plats. Nyligen har en säkerhetsdörr installerats, som är i enlighet med husets ursprung i utförande och färg. På golvet i hallen ligger originalträtiljor.

Brf Pelikanen 8

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheterna Pelikanen 8. Föreningen består av 38 lägenheter fördelade på 37 bostadsrätter och 1 hyresrätter samt 6 lokaler. Föreningen är äkta. Huset ritades 1903 av arkitekt Dorph & Höög. År föreningen övertog fastigheterna: Huset köptes 2002.

Mark

Eftersom föreningen äger sin mark påverkas föreningen ej av tomträttsavgäld.

Förvaltare

Ekonomisk förvaltare är Agenta förvaltning.

Renovering

Stambyte 2004. Installering fjärrvärme 2005. Trapphusrenovering 2006. Renovering gårdsfasad 2009. Renovering yttertak 2009. Balkonger 2010. Ny takterrass 2011. Renovering av gård 2013. Stamspolning 2014. OVK-kontroll 2014. Ny tvättmaskin 2015. Målning dörrar & fönster 2016.

Aktuella åtgärder

Inga större planerade renoveringar.

Ekonomi

Långfristiga skulderna uppgick enligt årsredovisning 2017 till cirka 6.5 mnkr, vilket ger 3 200kr/kvm. Föreningen har ca 3.102 mnkr i kassan (årsredovisning 2017). Hyresrätterna kan ses som en dold tillgång hos föreningen. När hyresrätterna säljs tillfaller köpeskillingen föreningen. Det finns inga planerade avgiftshöjningar.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning sker med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad via Stockholms Stad Brandförsäkring.

Trappstädning

Föreningen anlitar städfirma. Städdagar: Föreningen har gemensamma vårstädningar.

Tvättstuga

Tvättstugan är utrustad med fyra tvättmaskiner, torktumlare och ett torkskåp.

Gemensamma utrymmen

Stor gemensam takterrass med utsikt över takåsarna som inbjuder till sammankomst för större sällskap. Övrigt finns föreningens trevliga innergård med utemöbler och grill samt plats för cyklar. Föreningslokal och barnvagnsförvaring samt tvättstuga.

Förråd

Till lägenheten hör vindsförråd om ca 4 kvadratmeter (säljarens uppgift).

Bredband och Kabel-TV

Föreningen har avtal med Ownit (100Mbit/) samt Telia gällande TV.

Delat ägande

Föreningen tillåter delat ägande.

Juridisk person

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningen. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Här bor du händelsernas centrum, i kärnan av SoFo, mitt bland restauranger, caféer och trevliga butiker, nära till allt vad dessa kreativa kvarter har att erbjuda, mittemellan Götgatans puls och Nytorgets charm. Sommartid är Skånegatan numer en gågata kantad av uteserveringar och med härligt folkliv. Lika nära ligger Katarina Bangata med Bondens marknad under sommarhalvåret. Samtidigt som det händer mycket i området med barer och gatufester är det lugnt och mysigt med en fin småstadskänsla där det är lätt att bli stammis i butiker och caféer. Dessutom or du nära Vitabergsparken och Årstaviken med fina motionsstråk. Mer citypuls kan du få när du vill då du inte heller har långt till Götgatan, Skrapan, Ringen och Medborgarplatsen.