Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Helgalunden 9
Erik Lallerstedt 1922
Södermalm
ETT EGET HÖRN AV HELGALUNDEN – MYSIG OCH SOCIAL GAVELTREA
TEXT: MURÉN FOTO: BOUKARI STYLING: LINDHOLM

På gaveln av ett vackert 1920-talshus vid oasen Helgalunden ligger denna fina och mysiga lägenhet om tre rum och kök. Det är ett levande och omfamnande hem med både stora sociala ytor och rum för en hel familj som inte behöver göra avkall på möjligheten att avskärma sig. Här finns ett stort och härligt kök med plats för stort umgänge, ett rymligt och trivsamt vardagsrum och två sovrum däremellan. Planlösningen ger fönster i tre väderstreck och utsikt mot Allhelgonakyrkan och grönska. På denna plats på jorden är det lätt att hitta lugnet i vardagen, och samtidigt har du Södermalms puls endast ett stenkast bort.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Josefin Widman
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Helgalunden 9
Område:
Södermalm
arkitekt:
Erik Lallerstedt 1922
Våning:
2 av 3
Rum:
3 rum och kök
Area:
59 m²
Avgift:
4 208 kr Inkl. värme, V/A, kabel-tv och bredband

Allmänt om fastigheten

El:
3 000 kr/år
Försäkring:
2 500 kr/år
Total driftskostnad:
5 500 kr/år
Beräknat antal pers:
2

Detta är en mysig och trivsam tjugotalslägenhet med fönster åt tre håll, stort ljusinsläpp och många vackra originaldetaljer bevarade. Djupa fönster- och dörrnischer, speglade dörrar, generös takhöjd och originalträgolv. Det är en bostad som andas genuinitet och charm. Den byggdes om från en tvåa till en trea 2017 genom att ett större rum delades med en vägg av glas och smide. Här har en familj kunnat växa med bebis som blivit ett större barn. Till lägenheten hör också ett källarförråd om cirka 4 kvm.

Kök

Köket är ett stort och socialt rum som gjort för att hänga i. Här finns plats för ett stort matbord där du lätt kan duka till tio personer. Här finns dessutom möjlighet till ytterligare möblering, vilket nuvarande ägare härligt utnyttjat med att ha en soffa i köket. Köksinredningen har vita släta fronter, öppna hyllplan samt en rad platsbyggda skåp i tidstypisk stil. Här är både gott om förvaringsutrymmen och arbetsytor. Vitt kakel med svart fog klär väggen vid arbetsbänken. Köket är utrustat med spis, fläkt med kåpa, diskmaskin, kyl och frys. Trätiljorna på golvet är målade i en ljusrosabeige kulör som har vacker patina.

Vardagsrum

Vardagsrummet är ett rymligt och lättmöblerat rum som nås både från hallen och intilliggande sovrum. Här finns plats för alla funktioner. Väggarna är målade i ljusbeige och originalgolven betsade. Helgalundens grönska och Allhelgonakyrkan ses från fönstret.

Sovrum

Lägenheten har två sovrum, ett föräldrasovrum och ett barnrum. Mellan de båda rummen sitter en fin spröjsad glasvägg med skjutdörr. I föräldrasovrummet är väggarna målade i dovt grönt och det finns plats för en 180 cm bred säng. Här finns även en garderobsvägg. Från fönstret har du utsikt över Allhelgonakyrkan. Barnrummet har väggar målade i en ljusbeige kulör. Här finns även en inbyggd originalgarderob. Fönstret har utsikt mot gården. I båda rummen ligger betsade originalgolv.

Badrum

Badrummet har vita kaklade väggar och snyggt mönstrat Marrakeshklinker på golvet, försett med golvvärme. I rummet finns dusch bakom glasväggar, wc, handfat, handdukstork och förvaring i överskåp och underskåp (stringhyllan ingår ej vid köp). Här finns dessutom en tvättmaskin.

Hall:

Hallen välkomnar dig direkt in i gemenskapen och är också ett yteffektivt rum med platsbyggd förvaring för ytterkläder, skor och väskor. Golvet är målat i samma kulör som det angränsande köket.

BRF Helgalunden 1-9

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen Brf Helgalunden 1-9 äger fastigheten Vågskivan 38 på adresserna Helgalunden 1-9. Föreningen består 37 lägenheter varav alla är upplåtna med bostadsrätt förutom en som snart skall upplåtas. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. Huset ritades 1929 av arkitekten Erik Lallerstedt.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen bildades 1978 och föreningen förvärvade fastigheten den 2:a januari 2019.

Mark

Eftersom föreningen nu äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder. Föreningen köpte marken eftersom tomträttsavgälden skulle höjas från cirka 300 000 kr/år till 1 mkr/år. Kostnaden för att ta lån blev väsentligt mycket lägre än tomträttsavgälden skulle ha blivit. Detta är positivt för föreningens ekonomi både på kort och lång sikt!

Förvaltare

Föreningens tekniska förvaltning inkl. fastighetsskötsel har utförts av Tegenborg Konsult AB. Ekonomisk förvaltning har utförts av Azets Insight AB.

Urval renoveringar

Under 1980-talet renoverades fastighetens rörstammar och elstigar. Tvättstugan renoverades 2008. I samband med vindsbyggnation 2012 lades taket om, ventilationen drogs om, trapphusen renoverades och entrédörrar byttes. 2015 renoverades gården. Stammarna har bytts ut genom åren i samband med renoveringar av badrum och kök. Föreningen har renoverat en lokal till en bostadsrätt under som kommer att säljas 2019.

Kommande renoveringar

Föreningen har fått bygglov på att bygga 4 nya lägenheter av gemensamhetsutrymmen på suterrängplanet mot gården under 2019, dessa kommer upplåtas med bostadsrätt.

Ekonomi

De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet sedan de köpte marken är på ca 41,4 Mkr, vilket ger cirka 21 000 kr per kvm boyta. Det finns inga planerade avgiftshöjningar. När föreningen sålt de nya lägenheterna kommer de amortera på sina lån.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen. Se föreningens stadgar.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Länsförsäkringar.

Tvättstuga:

Tvättstugan ligger i huset på Helgalunden 1. Den är utrustad med 2 tvättmaskiner, torktumlare, mangel- och torkrum.

Gemensamma utrymmen

Sommartid blomstrar gårdens grönskande träd och planteringar upp till en mysig oas. Gården erbjuder sittgrupp, matbord och grill. I huset finns även bastu och relaxrum, motionsrum, tvättstuga, cykelförvaring och förrådsutrymmen.

Förråd

Till lägenheten hör ett källarförråd om ca. 4 kvm.

Parkering

Gatuparkering på stadens mark, så kallad "Boendeparkering". Avgiftsbelagt enligt stadens tariff. För folkbokförd i stadsdelen kan tillstånd för boendeparkering ansökas hos Stockholms stad - www.stockholm.se.

Vad ingår i månadsavgiften, Bredband och Kabel-TV

Värme, V/A och bredband 100 mbit/s samt TV basutbud ingår i avgiften.

Överlåtelseavgift och medlemskapsavgifter

Överlåtelseavgift 2,5% av gällande prisbasbelopp (ca. 1 100 kr) debiteras av köparen. Pantsättningsavgift motsvarande 1% av gällande prisbasbelopp (ca. 450 kr).

Juridisk person:

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2019-04-15, stadgar samt senaste årsredovisningen. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Nästan som en uppenbarelse några kvarter från Götgatans puls ligger lugna Helgalunden. Runt den fina Allhelgonakyrkan i trä ligger vackra klassicistiska byggnader med fasader putsade i olika nyanser. Här, mitt på Södermalm, råder ett fridfullt lugn. Många gröna parkområden finns på kort avstånd. Via en kort promenad når du knutpunkter och centra som Skanstull, Södra station, Mariatorget, Götgatsbacken och SoFo, med allt vad det innebär av butiker, restauranger, service och kommunikationer. Dessutom har du nära till vattnet vid Årstaviken, promenad- och motionsvägar och utegym.