Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Gästrikegatan 18A
Victor Dorph och Anders Höög 1900-1901
Vasastan - S:t Eriksplan
LJUS OCH VACKER JUGEND I LUGNT GÅRDSHUS MED KAKELUGN
TEXT: MURÉN FOTOGFRAF: BOUKARI STYLING: RYDMAN

Fyra generationer av samma familj har under åren levt i denna sekelskifteslägenhet. Säljarens mormor och morfar var bland de första som flyttade till dessa två rum och kök som då låg i en ”avlägsen och avskild del av Stockholm” men idag befinner sig på en suverän och central adress på Gästrikegatan i Vasastan, nära både Vasaparken, Sankt Eriksplan och Odenplan. Bostaden ligger i ett gårdshus, har genomgående planlösning, parfönster, högt i tak och bevarar många vackra originaldetaljer som stuckaturer, takrosetter, pardörrar, profilerade snickerier och en elegant och fungerande kakelugn. Här bor du lugnt och rofyllt omgiven av två innergårdar men mitt i Vasastans mest trivsamma kvarter och dessutom i en anrik och skuldfri bostadsförening. Bygglov för balkong har tidigare funnits och kan sökas igen.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Anna Cardell
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Andel i bostadsförening
Adress:
Gästrikegatan 18A
Område:
Vasastan - S:t Eriksplan
arkitekt:
Victor Dorph och Anders Höög 1900-1901
Våning:
1 av 4
Rum:
2 rum och kök
Area:
52 m²
Avgift:
2 155 kr

Allmänt om fastigheten

El:
1 533 kr/år
Total driftskostnad:
1 533 kr/år
Kommentar:
Även försäkring bostadsrättstilläg utgår.

Säljaren berättar

”Mina morföräldrar var bland dem som flyttade in när Bf Idog var nybildad. De bodde i en tvårummare och sex barn föddes där; syskonen skickades ut under förlossningarna. Familjen var inte bland de mest trångbodda, många hade inneboende också. Det kryllade av barn i huset. De fick inte leka på framgården utan bara på baksidan mot Sigtunagatan. Där lärde sig mamma cykla, balanserande under ramen på sin pappas herrcykel”. Nu ska nästa kapitel skrivas i gårdslägenheten med de vackra ljusa rummen och kakelugnen. Välkommen!

Kök

Köket ligger direkt till vänster om entrén. Det är ett trevligt kök med fönster mot den inre gården och rum för köksbord och stolar. Interiören har vita släta fronter kombinerat med mörk bänkskiva och vitt kakel. Här finns spishäll, ugn, fläkt, kyl och frys.

Vardagsrum

Vardagsrummet är ett vackert rum med två t-postsfönster som vetter mot den främre gården. Här finns sirliga ornamenterade stuckaturer och en takrosett. Väggarna är tapetserade med ljust blommönstrade tapeter i beigea toner som fint smälter ihop med den cremefärgade kakelugnen. Ugnen är fullt fungerande och skänker extra mysfaktor till bostaden. Bredvid den sitter vackra pardörrar som leder till lägenhetens sovrum. Rummet är stort och lättmöblerat med gott om plats för både soffgrupp och matbord. På golvet ligger ett ljust trägolv som är av nyare dato men i stil med ursprunget.

Sovrum

Även sovrummet rum har två fönster i par med speglade djupa nischer och spanjoletter, dessa har utsikt mot den inre gården. På väggarna sitter ljuva jugendtapeter mönstrade i blått och på golvet ligger ljusa trätiljor som i vardagsrummet. Sovrummet är också det generöst i storlek och har plats för både dubbelsäng och annan möblering. Stuckaturerna i detta rum är av lite stramare art medan takrosetten är mer sirlig.

Badrum

Badrummet har väggar kaklade i vitt med en ljus bård. På väggen finns spegel och badrumsskåp. I rummet finns dusch, handfat och wc, med en liten skiljevägg emellan.

Hall

Innanför ytterdörren finns en rymlig hall som leder till alla bostadens rum. Här finns plats för både hatthylla och till exempel en byrå.

Bf Idog UPA

Antal lägenheter och lokaler:

Bf Idog u.p.a. äger fastigheten Kamelian 11 och 12. Föreningen upplåter en lägenhet och en lokal med hyresrätt. Resterande antal lägenheter är 44 st. Huset ritades av arkitekterna Victor Dorph och Anders Höög och uppfördes 1900-1901.

År föreningen övertog fastigheten:

Bf Idog u.p.a. bildades 1907-07-10 .

Tomträtt:

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare:

Den ekonomiska förvaltningen sköts av BoVera Konsult AB.

Renoveringar

2012 treglasfönster i samtliga lägenheter, 2013 Gårdarna renoverades, Byte av stammar i markplan mellan fastigheter. Ny kulvert. 2014 Samtliga tak målades 2017 Samtliga fönster målades på utsidan, nytt passersystem i entréplan, 2018 ytterdörrar till lägenheter förbättringsmålas.

Kommande renoveringar

Löpande underhåll Stammar byts efterhand som det görs badrumsrenovering Ett par kallvattenstammar i gathusen behöver bytas.

Ekonomi:

Föreningens skuldbelopp per 2017-12-31 är 0 kr.

Avgifter:

På Bf IDOG föreningsstämma beslutades om 10%ig avgiftssänkning från 2019-07-01. I avgiften ingår vatten och värme, avfall och bredband. Köparen debiteras 2,5% av basbeloppet i överlåtelseavgift. Säljaren debiteras 1% av basbeloppet för varje pantmeddelande.

Förråd:

Ett vindsförråd samt ett mindre källarförråd hör till lägenheten.

Gemensamma utrymmen:

Det finns tvättstuga i nr 16 A, cykelkällare i nr 18, möteslokal och bastu i nr 16. På vinden i nr 18 A finns ett större utrymme som kan disponeras för tillfällig förvaring av möbler i samband med renovering eller flytt.

Bredband och tv:

Fiberkabel för bredband, nyttjanderättsavtal finns med Stokab AB. Bredband/IP-telefoni och TV, avtal finns med Bredbandsbolaget.

Juridisk person

Föreningen tillåter inte juridisk person eller delat boende.

Kontroll:

Ovanstående grundas på information från föreningens årsredovisning, stadgar samt information från styrelsen och dess kontaktperson 2019-05-10. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Gästrikegatan och dess närliggande gator utgör fina exempel på tidig 1900-talsbebyggelse. Här ligger många praktfulla och välbevarade jugendhus. Läget invid Vasaparken, där alla åldrar kan roa sig under lediga stunder, är mycket trivsamt. Här har du även nära till både Sankt Eriksplan och Odenplan och dess kommunikationer med tunnelbana, bussar, flygbussar samt citybanan. Restaurang- och caféutbudet i området är något av stadens trevligaste med till exempel klassiker som Wasahof, Tennstopet och Musslan. De allra närmaste kvarteren bjuder på pärlor som Erlands och Minh Mat. Gott är det också att ha stora parkområden som Hagaparken och Karlbergs slott på promenadavstånd.