Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Maria Prästgårdsgata 10
1904 Lundegård D. & Danielsson C. A.
Södermalm - Mariatorget
SUPERBT SEKELSKIFTE MED FYRA KAKELUGNAR OCH UTGÅNG TILL GÅRD
TEXT: MURÉN FOTO: SPINNELL STYLING: RYDMAN

Välkommen till ett ovanligt välbevarat jugendhus i hjärtat av Söder och en sällsamt vacker lägenhet om fyra rum och kök och med 3,10 meter i takhöjd. I detta både praktfulla och mysiga boende samsas fyra vackra kakelugnar med serveringsskåp, bröstpaneler, stuckaturer och fantastiska välvda fönster. Bostaden har tre bra sovrum, ett magnifikt vardagsrum och ett nyrenoverat kök med utgång till gård. Här finns radhuskänsla men i sekelskiftesskrud. Detta utomordentligt fina boende ligger dessutom mitt på Söder med ett härligt folkliv och många restauranger och uteserveringar runt hörnet.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Konstantin Dallas
Reg fastighetsmäklare

Extra kontaktperson

Caroline Klasson
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Maria Prästgårdsgata 10
Område:
Södermalm - Mariatorget
arkitekt:
1904 Lundegård D. & Danielsson C. A.
Våning:
1 av 6
Rum:
4 rum
Area:
108 m²
Avgift:
4 831 kr Inklusive värme och vatten

Allmänt om fastigheten

Uppvärmning:
4 000 kr/år
Försäkring:
3 500 kr/år
Total driftskostnad:
7 500 kr/år

Allmänt

Denna stora och luftiga lägenhet har genomgående planlösning, högt i tak och stora fina fönster. Därtill en mycket välbevarad interiör med profilerade originalsnickerier och fyra kakelugnar, varav trea av dem är i fullt bruk (besiktigade och renoverade 2017). Både kök och badrum är nyrenoverade. Lägenheten ligger högt över gatan med två meter upp till fönstrets underkant.

Kök

Köket renoverades under 2018. Inredningen är byggd i vinkel och har vita speglade fronter och bänkskivor av svart stenkomposit. Den maskinella utrustningen består av induktionshäll, ugn med ångfunktion, mikrovågsugn, diskmaskin, kyl och frys. I rummet finns också plats för ett familjestort matbord med stolar. På golvet ligger plankgolv i original. Pardörrar leder från köket ut till föreningens innergård. Här kan du sitta på trappsteget med kaffekoppen och barn kan själva gå in och ut och leka på gården. Hur härligt?!

Vardagsrum

Vardagsrummet är ett stort och vackert rum som nås från både hall och serveringsgång. Rummet ligger i fil med intilliggande sovrum och pardörrar leder mellan. Bröstpaneler, stuckaturer och ett fantastiskt stort och välvt fönster med spröjs i överdelen smyckar rummet, och dessutom finns en ståtlig kakelugn med tidstypiskt bikakemönster i relief. Rummet rymmer utan problem både en soffgrupp och ett stort matbord. Väggarna ovanför panelerna är målade i en dovt ljusgrön kulör och på golvet ligger en parkett.

Sovrum

Lägenheten har tre sovrum. Master bedroom ligger i fil med vardagsrummet och har samma vackra välvda fönster som där. Därtill finns bevarade stuckaturer, takrosett, höga golvsocklar, furugolv i original och en vacker och fullt fungerande kakelugn med slingrande målad dekor. Rummet är luftigt och rymligt med plats för både dubbelsäng och ytterligare möblering, dessutom finns en generös inbyggd klädkammare. De två andra sovrummen ligger intill varandra med fönster mot gården. Dessa används idag som två barnrum. Båda dessa rum har vita kakelugnar, men ugnen i det minsta av rummen är inte i bruk. Höga golvsocklar samt nya trägolv finns i båda rummen.

Badrum

Badrummet renoverades 2017 då huset också stambyttes. Väggarna är kaklade i vitt och på golvet ligger svart klinker med golvvärme. I rummet finns badkar, handfat, wc, handdukstork och två badrumsskåp. För den som vill sätta in egen tvättmaskin är rummet förberett för detta.

Serveringsgång

Lägenheten har en serveringsgång som inte går av för hackor. Här finns två vackert snickrade serveringsskåp som är en fröjd att beskåda och med hyllor från golv till tak sväljer massor med förvaring. Vid serveringsgången finns också två inbyggda garderober med spegeldörrar så här finns originalsnickerier i mängd.

Hall

Hallen är tillsammans med serveringsgången ett nav genom lägenheten. Den är rymlig och möblerbar med gott om plats för klädavhängning. Fina pardörrar leder till bostaden.

Brf Sankt Göran 3

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen består av 24 lägenheter, varav 22 är upplåtna med bostadsrätt och 2 är upplåtna med hyresrätt. Föreningen har även 2 lokaler med hyresrätt. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. Huset ritades 1904 av arkitekter Lundegård D. & Danielsson C. A. År föreningen övertog fastigheten: Föreningen ombildades december.

Mark

Eftersom föreningen äger sin mark påverkas man inte av eventuella höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Förv Östersund AB som ingår i Riksbyggen. Garage och parkering: Boendeparkering på gatan, inget garage eller parkering innehas av föreningen

Renovering

2010 Nya maskiner i tvättstuga. 2016 Balkongbygge för lägenheter mot gården, säkerhetsdörrar, fasadrenovering, fönsterrenovering. 2017 Stambyte kök och badrum. 2018 Nya trädgårdsmöbler, ventilation, soprum

Kommande renoveringar

2020 Fönster mot gatan. 2023 Innergården, föreningen inväntar teknisk besktning för beslut under 2019. 2025 Fasadrenovering mot gården och gatan.

Ekonomi

De långfristiga skulderna uppgår enligt årsredovisningen 2017 till 25 865 172 milj kr, vilket ge cirka 11 640 kr/kvm boyta.

Lån

Föreningen har inte tagit nya lån efter bildandet 2014. Avgifter: 4 809,92kr per månad + obligatoriskt tillägg om 20,93kr/mån tillkommer för franska fönster. I avgiften ingår värme och vatten. Styrelsen kommer inte att föreslå avgiftsförändringar för 2020.

Förråd

Källarförråd om cirka 4 kvm.

Gemensamma utrymmen

Källarförråd, grovsop rum och innergård

Bredband och tv

Via Comhem

Överlåtelseavgift

fn 1 163

Pantsättningsavgift

465

Juridisk person

Juridiska personer accepteras inte.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida och föreningens kontaktperson 2019-03-13. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

I området kring Mariatorget råder en genuint trivsam atmosfär, med vackra byggnader och lite av en småstadstämning mitt i storstaden. Under sommarhalvåret är Swedenborgsgatan en gågata med många restauranger, caféer och uteserveringar och ett mysigt folkliv. Här bor du till exempel nära trevliga ställen som Bistro Süd, Morfar Ginko, Kalf & Hansen, Petrus, Johan & Nyström och Stikki Nikki. Kommunikationerna här är dessutom de allra bästa, du bor runt hörnet vid Mariatorgets tunnelbana och endast ett par minuter från pendeltågen vid Södra station och flera olika busslinjer. Läget ungefär mitt på Södermalm ger kort gångavstånd till det mesta i stadsdelen. För barnfamiljer finns många parker att hänga och barnen råkar på lekkompisar direkt i kvarteret.