Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Blecktornsstigen 14
Engström, Pettersson & Lundqvist 1925
Södermalm/Blecktornsparken
SMÅSTADSKÄNSLA MED FRI VY ÖVER STORA BLECKTORNSPARKEN
FOTO: BOUKARI STYLING: AHLQVIST TEXT: PETTERSSON

I ett klassiskt putsat tjugotalshus med spröjsade fönster ligger denna fina lägenhet med genomgående planlösning och fri vy i söder över Stora Blecktornsparken och Globen. Det är ett ljust och stilfullt hem om tre rum och kök. Här finns två sovrum och en rymlig inre hall som idag nyttjas som arbetshörna och bibliotek. Nuvarande ägare har genomfört en väldigt lyhörd och finkänslig renovering där originalattribut bevarats och lyfts fram och kök, badrum och gästtoalett förnyats med en lyxig nedtonad elegans. Huset ligger på en höjd över Stora Blecktornsparken vilket ger fri utsikt och ingen insyn. Föreningen har en härlig inbäddad trädgård som du har precis utanför lägenheten. Till lägenheten hör dessutom hela fyra förråd! Välkommen till ett charmfullt och välplanerat hem med hög trivselfaktor.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Björn Schumacher
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Blecktornsstigen 14
Område:
Södermalm/Blecktornsparken
arkitekt:
Engström, Pettersson & Lundqvist 1925
Våning:
1.5
Rum:
3 rum och kök
Area:
71 m²
Avgift:
4 062 kr inkl. värme, vatten, bredband, basutbud kabel-tv och ip-telefoni

Allmänt om fastigheten

El:
6 000 kr/år
Försäkring:
1 092 kr/år
Total driftskostnad:
7 092 kr/år
Beräknat antal pers:
4
Kommentar:
2 barn och 2 vuxna

Allmänt

Grunden i detta hem är tjugotalet med genomgående golv av furutiljor, spröjsade fönster med djupa fönsterbänkar och originalspanjoletter, tavellister, originaldörrar och serveringsskåp – för att bara nämna några få detaljer. I samband med ett stambyte 2017 totalrenoverades kök och badrum på ett mycket lyckat sätt. Det finns en känsla av harmoni mellan nytt och gammalt. I samband med renoveringen målades och tapetserades även hela lägenheten och golven slipades (förutom i stora sovrummet). Mäklarens känsla är att de flesta kommer att betrakta lägenheten som helt inflyttningsklar. Han tror inte heller att ni kommer att klaga på läget näst högst upp i huset med utsikten över den gröna gården.

Kök/vardagsrum

Grunden för köket är ljus, funktion och känsla. En vägg har tagits ner, men originalskåp delvis bevarats, vilket möjliggör samspråk med gästerna medan middagen tillagas. Skåpinteriör från Kvänum i en matt grå ton och bänkskiva i granitsten (förvillande lik Kolmårdsmarmor) och full maskinell utrustning från Bosch i form av bland annat induktionshäll och diskmaskin. Här finns matplats för upp till åtta personer, läshörna och soffgrupp. På golvet ligger vackra furutiljor och väggar och snickerier är vitmålade. Kortfattat är detta rum hemmets hjärta och den plats där en familj eller ett par troligen spenderar största delen av den vakna tiden.

Sovrummen

I söderläge mot föreningens trädgård ligger det största sovrummet med ljusbeiga väggar, furugolv och spröjsat fönster. I norr mot gatan finner vi det mindre sovrummet, ett gammalt kök med bevarade originalskåp som idag passar utmärkt för förvaring. Väggarna är vitmålade förutom en rosa fondvägg. Ett utmärkt exempel på hur detaljer kan bevaras när rummets funktion förändras.

Bibliotek/arbetshörna

Den gamla hallen tjänar idag som bibliotek eller arbetshörna. Ett rofyllt rum där dörrposten numera fungerar som bokhylla.

Badrum

Badrummet renoverades av fackmän i samband med föreningens stambyte 2017. Grunden består av golv av Kolmårdsmarmor och väggar kaklade med klassiskt vitt kakel 15x15 cm med mörkgrå fogar. Här finns kaklat badkar med takdusch, infälld spegel, handdukstork, golvvärme, porslin från Duravit och tvättmaskin från Bosch. Vissa saker har trots allt utvecklats sedan tjugotalet.

Hall/gästtoalett

I hallen möts vi av en blommig tapet signerad William Morris vilken kontrasterar väl med vitmålade dörrar och snickerier. Här finns klädkammare och hatthylla för förvaring och enkel avhängning. I anslutning till hallen ligger gästtoaletten vilken även den renoverades 2017. På golvet ligger Kolmårdsmarmor och ovanför handfatet från Duravit finns ett kaklat ”frimärke” i form av klassiskt vitt kakel 15x15 cm.

HSB Brf Ryssjan i Stockholm

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Ryssjan 1 med adresserna Blecktornsstigen 3-9 och 8-16 samt Metargatan 10-14. Föreningen består av 71 lägenheter med bostadsrätt och 3 kommersiella lokaler med hyresrätt på sammanlagt cirka 144 kvm (intäkt från hyresrätter var ca 196 000 kr år 2017).

Tomträtt

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

HSB Stockholm sköter förvaltningen av föreningens fastighet och ekonomi. sköter den tekniska förvaltningen.

Renoveringar

2018 omläggning av gångar i föreningens gårdar. 2017 stambyte, uppgradering undercentral, brevlådor ersattes med postboxar vid ingång till trapphusen. 2016-2017 ommålning och renovering av fönster. 2015 byte av armaturer i trapphus. 2014 fönsterbänkar. 2012 omputsning fasad åt väster.

Kommande renoveringar

Byte till säkerhetsdörrar, ommålning av trapphus, flytt och renovering av tvättstugor och torkrum.

Ekonomi

De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på cirka 30 mkr, vilket ger cirka 6 593 kr/kvm boyta. Det finns inga beslutade avgiftsförändringar.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Trygg-Hansa.

Trappstädning

Trappstädningen sköts av städföretag så det är inget de boende själva behöver ombesörja.

Städdagar

Föreningen har städdag varje vår.

Tvättstugor

Föreningen har flera tvättstugor. Den närmaste ligger i samma trappuppgång med två tvättmaskiner, torktumlare, torkrum och mangel.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en gästlägenhet (150 kr/natt), förenings-/festlokal (250 kr/tillfälle), cykelförråd, barnvagnsförråd och snickarverkstad.

Förråd

Aktuell lägenhet disponerar två vindsförråd om sammanlagt ca 13 kvm och två källarförråd om sammanlagt 3 kvm.

Bredband och kabel-tv

Bredband från Bredbandsbolaget och basutbud kabel-tv från Comhem ingår i månadsavgiften.

Juridisk person och delat ägande

Juridisk person godkänns ej som medlem.

Kontroll

Uppgifterna ovan kommer från årsredovisning 2017 och kontakt med föreningen 10 april 2019. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

I Blecktornsområdet bor du inbäddad i grönska. Här råder lugnet med kuperade och oregelbundna kvarter som ger mysig småstadskänsla. Samtidigt finns Söders puls nära när man vill ha den, du har till exempel både Skanstull och SoFo på kort promenadavstånd. Du har utsikt över Stora Blecktornsparken och bor även mycket nära Lilla Blecktornsparken, Vita Bergen och fina motionsstråk längs med Årstaviken.