Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Mölndalsbacken 50
Olof Ellner 1963
Stureby
STILFULLT GAVELRADHUS MED UTEPLATS OCH BALKONG I SYDVÄST
TEXT: MURÉN STYLING: COPPARSTAD FOTOGRAFI: BOUKARI

Med ett lugnt och naturnära läge i trivsamma Stureby ligger detta fina 1960-talsradhus. Det är en stilren och snygg bostad om sju rum och kök samt två badrum. Radhuset är byggt i halvetage med totalt fyra halvplan som förbinds genom luftiga trappor i trä och smide. Hemmets hjärta är det stora vardagsrummet och ovan liggande matsal som har ett pampigt takfall och takfönster samt stora fönsterpartier mot gården. Intill finns ett helt nyrenoverat kök. Radhuset har dessutom fem möjliga sovrum och en gillestuga. Detta hem ligger med fritt läge på gaveln och har en stor trädäckad uteplats samt balkong i sydvästläge. Hela huset är i ett mycket gott skick med flera renoveringar gjorda under de senaste åren. Här är det lätt att bo – det är ljust, luftigt och praktiskt med det vackra 1960-talsarvet högst närvarande.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Adam Smith
Reg. fastighetsmäklare

Extra kontaktperson

Katarina Ljung
Grundare & Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Mölndalsbacken 50
Område:
Stureby
arkitekt:
Olof Ellner 1963
Rum:
7 rum och kök
Area:
147 m² + 15 m² biarea
Avgift:
6 279 kr inkl. värme, vatten, bredband, kabel-tv bas & sophämtning

Allmänt om fastigheten

El:
9 000 kr/år
Försäkring:
3 025 kr/år
Total driftskostnad:
12 025 kr/år
Beräknat antal pers:
4

Allmänt

I detta rymliga br-radhus bor du med en fantastisk halvetageplanlösning i original från sextiotalet. Att detta var en tid då levnadsstandarden ökade och kraven på komfort och utrymmen likaså är mycket tydligt här, och det som byggdes under denna tid tilltalar och passar oss än idag. Halvplanslösningen ger fin kontakt mellan bostadens våningar samtidigt som den också skapar känsla av rymd och en bostad i ett stort format.

Kök

Köket ligger på det översta etaget och är ett klassiskt parallellkök som är helt nyrenoverat (dec 2018). Luckor och lådfronter är ljust grå och släta och bänkskivorna av tunn mörk kompaktlaminat. Väggarna vid arbetsytorna är kaklade med vitt liggande kakel. Den maskinella utrustningen består av spishäll, ugn, fläkt och fullstor kyl och frys, samtliga från Bosch och nya 2018. På golvet i köket ligger ett fint mönstrat klinkergolv. Köket har en stor öppning mot intilliggande matrum.

Matrum

Matrummet precis intill köket ligger på en balustrad ovan vardagsrummet, en härlig och öppen lösning. Under takfönster och snedtak och med utsikt över vardagsrum har du en mycket inspirerande matplats.

Vardagsrum

Vardagsrummet är ett luftigt och vackert rum med stark 1960-talsprägel. Högt i tak och ett takfall som följer de två översta halvplanen. Längs ytterväggen sitter ett stort fönsterparti med fyra lufter. Både matsalsbord och soffgrupp ryms i rummet. På golvet ligger originalparkett. Från detta rum finns även dörr till bostadens balkong som ligger i skyddat indraget läge, även den i sydväst. Se till att skaffa solskydd med hög faktor till sommaren!

Gillestuga/sällskapsrum

Längst ner i huset finns gillestugan, ett extra vardagsrum/tv-rum att nyttja allt efter behov. Här finns också dörren till radhusets uteplats.

Sovrum

Radhuset har fem möjliga sovrum fördelade på samtliga halvplan. Två av sovrummen ligger bredvid varandra på husets översta plan, de övriga är fördelade med ett per halvplan. Samtliga sovrum är rymliga, lättmöblerade och ljusa.

Badrum

Två badrum finns i bostaden. På entréplanet ligger ett badrum med tvättstuga. Förutom tvättmaskin och torktumlare med arbetsbänk finns dusch, wc och handfat med kommod. Väggarna är kaklade i vitt med en röd bård och på golvet ligger svart klinker med golvvärme. Detta rum helrenoverades och stambyttes 2008. Badrummet på övre planet helrenoverades 2015, inklusive stambyte. Här finns badkar, wc och handfat med kommod. Väggarna är kaklade i vitt och på golvet ligger turkos mosaik. I taket finns ett fint runt takfönster.

Hall

Du gör entré i en rymlig hall med Josef Franks glada tapet Eldblomma på väggen. Här finns gott om plats för ytterkläder och skor. På golvet innanför entrédörren ligger grå tålig klinker. Rakt fram från entrén ligger trapporna som leder både upp och ned i huset och fint förenar de olika våningarna.

Exteriört

På husets baksida finns en trädäckad altan längs hela ytterväggen. Det är en härlig och avskild uteplats i sydvästläge som delvis skyddas av den utskjutande övervåningen, delvis av den kuperade terrängen utanför. Huset är fint anpassat till naturen. I anslutning finns gräsmatta med plats för lek. Radhuset har ett eget garage som ligger i huset med infart från dess framsida. Garaget är 15 kvm stort och har plats för både bil och förvaring. Framför finns en uppfart med egen parkeringsplats.

HSB:s BRF Läskpapperet (702001-3624)

Antal lägenheter och lokaler

HSB:s BRF Läskpapperet (org. nr 702001-3624) består av 94 st k-märkta radhus på Mölndalsbacken och Götaforsvägen i Stureby, Enskede. Föreningen innehar fastigheterna Läskpapperet 8, Papphylsan 1, Pappersrullen 1 och Ritpapperet 1 med fyra olika typer av radhus från 1960-talet.

Föreningens bildande

Föreningen bildades 1961 i samband med att husen byggdes.

Mark

Föreningen innehar fastigheterna genom ett tomträttsavtal med Stockholms stad. Avtalet omförhandlas 2023.

Förvaltare

Föreningen har ekonomisk förvaltning via HSB Stockholm medan teknisk förvaltning sköts via Valvet Förvaltning AB.

Renoveringar

2018 – Genomgång av dagvattensystem, underhåll av asfalt. Inspektion av fönstrens skick. Översyn av undercentraler. Bättringsmålning av tak. Stambyten sker successivt i föreningen. A-husens stammar ser bra ut och är lättåtkomliga för inspektion tack vare en kulvert. Vertikala stammar byts av de boende. 2016 – Nytt avlopp till panncentralen, underhåll av C-hus. Dränering och isolering av gavel. Radonsanering (godkända värden i alla hus förutom ett där vädring varit otillräcklig). Det finns fläktar i kulvertarna under A-husen som ser till att markradongasen avleds. 2015 - Renovering av taken (omläggning papp, takfönster). 2013 – Underhållsspolning av avloppsstammarna. 2009-2011 – Renovering av fasader- Tilläggsisolering av gavlarna (A-husen). Målning av fönster i samband med fasadrenovering. Översyn av skärmtak och stuprör/hängrännor. 2006-2007 – Distributionssystem för kallvatten. 2000 – Byte av garageportar. Se en utförligare lista med renoveringar i årsredovisningen.

Kommande renoveringar

I underhållsplanen anges att mellan 2018 – 2025 finns planer på byte av horisontella avloppsstammar (ej detaljplanerat) samt dagvattensystem och vattenledningar. Se över värmesystem och försöka spara energi.

Ekonomi

Föreningens långfristiga skulder uppgår till cirka 8,2 mkr per bokslutet 2017 medan de årliga intäkterna uppgår till drygt 6,5 mkr . Skuldkvoten är endast 836 kr/kvm boyta, snittet i Enskede uppgår till 6.000 kr/kvm.

Avgifter

Det finns inga planer på avgiftsändringar under 2019. Styrelsens bedömning i övrigt är att avgifterna på 5 – 10 års sikt bör höjas mer än inflationen.

Andrahandsuthyrning

Bostadsrättshavaren får upplåta sin lägenhet i andra hand med styrelsens skriftliga samtycke, i andra hand ett godkännande från Hyresnämnden. Man måste ha skäl för uthyrning precis som i en vanlig lägenhetsförening.

Försäkring

Föreningens fastighet är fullvärdesförsäkrad hos Länsförsäkringar AB med styrelseansvarsförsäkring.

Städning och städdagar

Föreningen har en vårstädning varje år med korvgrillning där de gemensamma trädgårdsytorna städas. Föreningen sköter snöröjning och halkbekämpning för infarterna till husen. Du sköter själv husets fram- och baksida. Även om marken inte är formellt upplåten med bostadsrätten.

Parkering

Egen bilplats utanför garageporten samt ett mindre garage om ca 15 kvm. På omgivande gator kan du parkera utan kostnad med undantag för städdagar.

Bredband/tv

Föreningen har ett gruppavtal med Com Hem (ej fiber) där följande ingår i avgiften. Bredband 100/10, trådlös router för bredband och telefoni, grundabonnemang på Telefoni Bas. Det går att teckna ett större bredbandsabonnemang för egen utgift. Grundutbudet för kabel-tv ingår också i avgiften.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella faktadokument den 1 mars 2019 samt kontakt med fastighetsansvarig. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Stureby som stadsdel började bebyggas 1921, då under namnet Ersta Villastad efter gården Ersta som låg i området vars mark förvärvats till byggandet. Efter protester från Ersta diakoni på Södermalm bytte området 1926 namn till Stureby som syftar på Sten Sture den yngre, vars arméer under 1500-talet ska ha bekämpat den danske kungen Kristian II i dessa omgivningar. Stureby domineras av villabebyggelse men här finns också en hel del flerfamiljshus, framförallt smalhus i tre våningar. Området har bevarat sin ursprungliga karaktär och har ett högt kulturhistoriskt värde. Här finns många bra skolor, förskolor, idrottsanläggningar och naturområden, bland annat den artrika Majrosskogen som ligger precis intill denna adress. Handlar gör du med fördel på närbelägna stora Ica Bea som är mycket mer än en vanlig matbutik. Tunnelbanan vid Stureby nås på 10 minuters promenad och efter 13 minuters färd är du vid Slussen.