Type and press Enter.

Array
(
    [Bostadstyp] => Radhus
    [Adress] => Mölndalsbacken 50
    [Område] => Stureby
    [Våning] => 
    [Rum] => 7 rum och kök
    [Area] => 147 + 15 kvm
enligt mätbevis [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 6 279 kr/mån inkl. värme, vatten, bredband, kabel-tv bas & sophämtning [Andelstal] => 1,15575 % [Andel av årsavgift] => 1,15575 % [Lägenhetsnummer] => 25 )

Mölndalsbacken 50

STILFULLT GAVELRADHUS MED UTEPLATS OCH BALKONG I SYDVÄST

TEXT: MURÉN STYLING: COPPARSTAD FOTOGRAFI: BOUKARI

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Adam Smith
Reg. fastighetsmäklare

Extra kontaktperson

Katarina Ljung
Grundare & Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Radhus
Adress
Mölndalsbacken 50
Område
Stureby
Rum
7 rum och kök
Area
147 + 15 kvm
enligt mätbevis
Avgift
6 279 kr/mån inkl. värme, vatten, bredband, kabel-tv bas & sophämtning
Andelstal
1,15575 %
Andel av årsavgift
1,15575 %
Lägenhetsnummer
25

Driftskostnader

El
9 000 kr/år
Försäkring
3 025 kr/år
Total driftskostnad
12 025 kr/år
Drift räknat på
4 personer

Arkitekturen

Arkitekt: Olof Ellner 1963

Radhusen i Brf Läskpapperet uppfördes under 1963-1964. De ritades av Olof Ellner på HSB:s tekniska avdelning. De består av fyra klungor med rad- respektive kedjehus i tre grundtyper. Här har vi att göra med ett radhus i halvplanlösning. Till höger om radhusets entré finns ett garage som ligger i huset. Mot husets baksida skjuter övervåningen ut i förhållande till bottenvåningen vilket både är snyggt och skapar en skyddad uteplats vid bottenvåningen. På baksidan över uteplatsen finns även en balkong. Fasaden är putsad i en bruten vit nyans. Flera av radhusen, däribland detta, är grönklassade i Stockholmsstads kulturhistoriska klassificering, vilket innebär att byggnaderna är särskilt värdefulla ur historisk, kulturhistorisk, konstnärlig eller miljömässig synpunkt. I HSB Brf Läskpapperet finns 94 radhus. Några av medlemmarna har bott i föreningen ända sedan starten på 1960-talet. Föreningen är mycket välskött och har låg belåning. Husen ligger omgivna av grönområden och här finns lekplatser och pingisbord utomhus. I föreningens register är huset registrerat som 5 rum och kök om 107,50 kvadrat.

FÖRENINGEN

HSB:s BRF Läskpapperet (702001-3624)

Antal lägenheter och lokaler

HSB:s BRF Läskpapperet (org. nr 702001-3624) består av 94 st k-märkta radhus på Mölndalsbacken och Götaforsvägen i Stureby, Enskede. Föreningen innehar fastigheterna Läskpapperet 8, Papphylsan 1, Pappersrullen 1 och Ritpapperet 1 med fyra olika typer av radhus från 1960-talet.

Föreningens bildande

Föreningen bildades 1961 i samband med att husen byggdes.

Mark

Föreningen innehar fastigheterna genom ett tomträttsavtal med Stockholms stad. Avtalet omförhandlas 2023.

Förvaltare

Föreningen har ekonomisk förvaltning via HSB Stockholm medan teknisk förvaltning sköts via Valvet Förvaltning AB.

Renoveringar

2018 – Genomgång av dagvattensystem, underhåll av asfalt. Inspektion av fönstrens skick. Översyn av undercentraler. Bättringsmålning av tak. Stambyten sker successivt i föreningen. A-husens stammar ser bra ut och är lättåtkomliga för inspektion tack vare en kulvert. Vertikala stammar byts av de boende.

2016 – Nytt avlopp till panncentralen, underhåll av C-hus. Dränering och isolering av gavel. Radonsanering (godkända värden i alla hus förutom ett där vädring varit otillräcklig). Det finns fläktar i kulvertarna under A-husen som ser till att markradongasen avleds.

2015 - Renovering av taken (omläggning papp, takfönster).

2013 – Underhållsspolning av avloppsstammarna.

2009-2011 – Renovering av fasader- Tilläggsisolering av gavlarna (A-husen). Målning av fönster i samband med fasadrenovering. Översyn av skärmtak och stuprör/hängrännor.

2006-2007 – Distributionssystem för kallvatten.

2000 – Byte av garageportar.

Se en utförligare lista med renoveringar i årsredovisningen.

Kommande renoveringar

I underhållsplanen anges att mellan 2018 – 2025 finns planer på byte av horisontella avloppsstammar (ej detaljplanerat) samt dagvattensystem och vattenledningar. Se över värmesystem och försöka spara energi.

Ekonomi

Föreningens långfristiga skulder uppgår till cirka 8,2 mkr per bokslutet 2017 medan de årliga intäkterna uppgår till drygt 6,5 mkr . Skuldkvoten är endast 836 kr/kvm boyta, snittet i Enskede uppgår till 6.000 kr/kvm.

Avgifter

Det finns inga planer på avgiftsändringar under 2019. Styrelsens bedömning i övrigt är att avgifterna på 5 – 10 års sikt bör höjas mer än inflationen.

Andrahandsuthyrning

Bostadsrättshavaren får upplåta sin lägenhet i andra hand med styrelsens skriftliga samtycke, i andra hand ett godkännande från Hyresnämnden. Man måste ha skäl för uthyrning precis som i en vanlig lägenhetsförening.

Försäkring

Föreningens fastighet är fullvärdesförsäkrad hos Länsförsäkringar AB med styrelseansvarsförsäkring.

Städning och städdagar

Föreningen har en vårstädning varje år med korvgrillning där de gemensamma trädgårdsytorna städas. Föreningen sköter snöröjning och halkbekämpning för infarterna till husen. Du sköter själv husets fram- och baksida. Även om marken inte är formellt upplåten med bostadsrätten.

Parkering

Egen bilplats utanför garageporten samt ett mindre garage om ca 15 kvm. På omgivande gator kan du parkera utan kostnad med undantag för städdagar.

Bredband/tv

Föreningen har ett gruppavtal med Com Hem (ej fiber) där följande ingår i avgiften. Bredband 100/10, trådlös router för bredband och telefoni, grundabonnemang på Telefoni Bas. Det går att teckna ett större bredbandsabonnemang för egen utgift. Grundutbudet för kabel-tv ingår också i avgiften.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella faktadokument den 1 mars 2019 samt kontakt med fastighetsansvarig. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Stureby som stadsdel började bebyggas 1921, då under namnet Ersta Villastad efter gården Ersta som låg i området vars mark förvärvats till byggandet. Efter protester från Ersta diakoni på Södermalm bytte området 1926 namn till Stureby som syftar på Sten Sture den yngre, vars arméer under 1500-talet ska ha bekämpat den danske kungen Kristian II i dessa omgivningar. Stureby domineras av villabebyggelse men här finns också en hel del flerfamiljshus, framförallt smalhus i tre våningar. Området har bevarat sin ursprungliga karaktär och har ett högt kulturhistoriskt värde. Här finns många bra skolor, förskolor, idrottsanläggningar och naturområden, bland annat den artrika Majrosskogen som ligger precis intill denna adress. Handlar gör du med fördel på närbelägna stora Ica Bea som är mycket mer än en vanlig matbutik. Tunnelbanan vid Stureby nås på 10 minuters promenad och efter 13 minuters färd är du vid Slussen.