Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Ringvägen 131B
Kjellberg & Conradsson 1927
LJUVLIG ETAGEFYRA I GÅRDSLÄGE MED BALKONG
TEXT:MURÉN FOTO:SPINELL STYLING:RYDMAN

Denna härliga etagefyra ligger högst upp i en gårdsflygel från 1928. Det är en ljus och luftig lägenhet i två våningar, med stora sällskapsutrymmen, balkong i västerläge, perfekta familjesovrum och ett generöst och välutrustat badrum. Entréplanet är öppet, socialt och inbjudande, och en trappa upp finns mysiga vindsrum med snedtak, takfönster, synlig murstock, änglatrappor, vinklar och vrår. Lägenheten har renoverats under de senaste åren och är i mycket fint skick. Här bor du i ett vackert klassicistiskt hus med en elegant trapphall, café i bottenvåningen och med både SoFo och Skanstull i omedelbar närhet.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Konstantin Dallas
Reg fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Ringvägen 131B
arkitekt:
Kjellberg & Conradsson 1927
Våning:
4 av 4
Rum:
4 rum
Area:
78 m²
Avgift:
4 011 kr Värme, vatten samt bredband ingår

Allmänt om fastigheten

El:
3 000 kr/år
Försäkring:
3 000 kr/år
Övrigt:
1 000 kr/år
Total driftskostnad:
7 000 kr/år

Allmänt

Detta är ett riktigt härligt boende med radhuskänsla bland Södermalms takåsar. Tydlig 1920-talsestetik förenas här med de charmiga detaljer en vindsvåning för med sig. Etagelösningen är mycket lyckad då originaltrappan har involverats i lägenheten och man inte behövt sätta in någon ny trappa som tar plats i anspråk. På entréplanet ligger originalfurutiljor som slipats 2013 (vardagsrum) och 2016 (kök och sovrum). Här finns även fina spröjsade originalfönster med spanjoletter, speglade dörrar, ett bevarat serveringsskåp och originalgarderober. Ett källarförråd om cirka 5 kvm hör också till lägenheten.

Kök

Köket är ett riktigt sällskapskök som inbjuder till matlagning och stora middagar. Det renoverades 2016. Köksinredningen har vita speglade fronter vilket fint matchar det serveringsskåp som finns bevarat i serveringsgången i anslutning till köket. Väggarna vid arbetsytorna är kaklade med vitt kakel med mörk fog och bänkskivorna är av svart kalksten. Köket är utrustat med spis med induktionshäll och ugn från Smeg och en kolfilterfläkt. Diskmaskin, kyl och frys är alla integrerade i skåpinredningen. Planlösningen i rummet är öppen med plats för ett stort matbord. Köksfönstret vetter mot öster och ger dig således trevlig morgonsol.

Vardagsrum

Vardagsrummet är ett ljust och trivsamt rum med två ljusinsläpp; ett fönster och en balkongpardörr, och förbinds med kök och matplats via en serveringsgång. Rummet har gott om plats för stor soffgrupp, förvaringsmöbler och tv. Här finns även en inbyggd originalgarderob. Väggarna är målade i ljusgrått och här finns stuckaturlister och en takrosett. Lägenhetens balkong ligger i västerläge och in mot gården. Den är under sommarhalvåret solbelyst under större delen av dagen och kvällen. Här har du ett härligt extrarum där det är trevligt att duka upp till middag i kvällssolen.

Sovrum

Lägenheten har tre sovrum, ett på entréplan och två på lägenhetens övre etage. Master bedroom är det rum som ligger på nedervåningen, och dit leder speglade parskjutdörrar från köket. Väggarna i rummet är tapetserade med William Morris Willow Bough i blått. Här finns förvaring i en inbyggd originalklädkammare och plats för ytterligare möblering. Stuckaturlist och takrosett ger rummet karaktär. Två utmärkta barnrum ligger på den övre våningen. De är båda två mysiga och charmiga rum med snedtak och änglatrappor, vitmålade väggar och trägolv. Det ena rummet har ett fönster i väster och ett takfönster i norr samt två garderober. Det andra har fönster i öster och två garderober. Detta rum har dessutom ett stort krypin under taket som till exempel blir en mysig lekhörna.

Extrarum och kontor

På övervåningen finns också en övre hall som är ett trevligt extra rum att nyttja efter behov, till exempel som tv-rum eller lounge. På halvplanet mellan de båda våningarna finns en platsbyggd arbetsplats med snygg svängd skrivbordsskiva. Ett takfönster förser dessa platser med ett rikligt ljus.

Badrum

Badrummet är rymligt och välutrustat. Här finns ett badkar, handfat med kommod och bänkyta, wc och en tvättpelare med tvättmaskin och torktumlare. Väggarna är kaklade i vitt med bård i grön/vit sjösten och på golvet ligger grön sjösten med golvvärme.

Hall

Innanför ytterdörren finns gott om utrymme för hatthylla och skor. Här finns också en klädkammare där du kan hänga undan ytterkläder. Väggarna i hallen är målade i ljusgrått och på golvet ligger grå kalksten (ny 2016).

Balkong:

I väster

Övrigt

Lägenheten är 3 rok enligt lägenhetsförteckning

Brf Kolonnen 2

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Kolonnen 2 och är en äkta förening. Föreningen består av 2 huskroppar, ett gathus med 6 våningar och ett gårdshus med 4 våningar, som är sammanbyggda med sammanlagt 52 lägenheter, 31 st 1 rok, 8 st 2 rok och 13 st 3 rok. Storleken varierar mellan 29-43 kvm för ettorna, 53-68 kvm för tvåorna och 78-105 kvm för treorna. 51 lägenheter är upplåtna med bostadsrätt och en är hyresrätt och därutöver hyr föreningen ut sex stycken kommersiella lokaler om ca 801/kvm.

År föreningen övertog fastigheten

Bostadsrättsföreningen bildades år 1999 och året därpå köpte föreningen fastigheten.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av föreningens själva.

Renoveringar

2002 Byte av stammar och nya elstigare med 3 fas. 2005 Nytt gårdsbjälklag. 2006 Vindsetablering, byte yttertak, bredbandsnät installerat (fiberkabel), brevlådor i entrén, säkerhetsdörrar. 2008 Insättning av energiglas i fönstren samt bullerglas i fönster mot gatan, nytt styrsystem för värmen (inkl utbyte av samtliga styrventiler i fastigheten). 2010 - Elservis (ingående el kapacitet höjd från 100 A till 250 A). 2011 Stamspolning, ombyggnad ventilation ("uppgraderad" från självdrag till mekanisk frånluft). 2011 Installation av värmeslinga på taket för att förhindra isbildning i häng- och stuprännor, samt installation av snörasskydd. 2015 Uppgradering av bredband (1 Gbit). 2016 Installation av bergvärme i fastigheten samt renovering av fönster i gathus.

Kommande Renoveringar

Föreningens hus är i gott skick

Ekonomi

Bostadsföreningen är välskött stora hyresintäkter. Föreningen har ca 28,6 MSEK i långfristiga skulder och ca 890 tkr i kassa. Lån/kvm bostadsyta är ca 10 961kr och årsavgiften/kvm bostadsyta är 617kr/kvm (Siffrorna är från ÅRS2017). Avgifterna höjdes senast 2003 och inga avgiftshöjningar eller större projekt som inte ryms inom budget är planerade inom de närmsta åren.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Trappstädning

Föreningen anlitar städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Gemensamma utrymmen

I källaren finns en tvättstuga utrustad med två tvättmaskiner, en torktumlare, ett torkskåp samt en mangel. Föreningen har även en gård som är möblerad om sommaren samt har grillmöjligheter. Här finns även cykelställ.

Parkering/Garage

Boendeparkering finns i området.

Bredband och Kabel-TV

Bredband på upp till 1 Gbit/s ingår i avgiften. Kabel-TV går att få via ComHem och bekostas av den enskilde medlemmen.

Förråd

Till varje lägenhet hör ett eget källarförråd med galler under gathuset. Storleken på förrådet är satt i förhållande till lägenheten.

Avgifter vid överlåtelse

Överlåtelseavgift betalas av köparen 1163kr, pantsättningavgift betalas av köparen 465kr (2019)

Juridisk person

Juridisk person godkänns ej som medlem.

OMRÅDET

Här bor du nära både SoFo och Skanstull och behöver inte sakna något. Mitt i smeten men också med flera lugna oaser i närheten, som Lilla Blecktornsparken, Vita Bergen och Eriksdalsområdet. Till vattnet och kajerna vid Hammarby sjö är det heller inte långt. Längst ner i huset ligger det mysiga caféet ”Lilla Caféet på Söder” så nybakat och hembakt bröd finns alltid nära. I de närmaste kvarteren på Ringvägen finns många trevliga matställen som till exempel Falloumi, Shaka Shaka och Reggev Hummus.