Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Högbergsgatan 81
Walfrid Lundin 1896
Södermalm - Mariatorget
SÖDERS SMARTASTE TREA – SNYGGT PLATSBYGGT PLUS KAKELUGN
TEXT: MURÈN FOTO: SPINNELL STYLING: RYDMAN

I ett fint gult trevåningshus från 1890-talet ligger det som må vara de mest välplanerade 62 kvadrat vi sett, ett inspirerande och genomtänkt hem som de senaste åren renoverats till en både snygg och ytsmart enhet. Sekelskiftesdetaljer som ljusa trägolv, profilerade snickerier, tre meters takhöjd och en vacker kakelugn utgör grunden för denna grymma familjebostad, och platsanpassade lösningar har sedan adderats alla rum. Lägenheten har ett stilfullt specialbyggt kök som ligger med halvöppen planlösning mot vardagsrummet. De sociala utrymmena är inbjudande, ljusa och luftiga. Här finns dessutom två fina sovrum med platsbyggda sängar och suverän förvaring. Till huset hör en jättefin och lugn innergård med odlingar, utemöbler och grill och du bor med ett suveränt läge invid Mariatorget och precis vid trevliga Swedenborgsgatan som är gågata under sommaren.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Konstantin Dallas
Reg fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Högbergsgatan 81
Område:
Södermalm - Mariatorget
arkitekt:
Walfrid Lundin 1896
Våning:
1.5 av 3
Rum:
3 rum
Area:
62 m²
Avgift:
3 716 kr Ingår vatten. Kostnad för uppvärmning tillkommer nuvarande ägare betalar ca 4 000kr per år.

Allmänt om fastigheten

Uppvärmning:
7 000 kr/år
El:
4 000 kr/år
Försäkring:
2 887 kr/år
Total driftskostnad:
13 887 kr/år

Allmänt

Denna förträffliga bostad har genomgående planlösning och är suveränt välkomponerad. Höga golvsocklar, speglade fönsternischer och speglade dörrar är ytterligare originaldetaljer som finns bevarade och skapar dynamik ihop med de senaste årens snickerier. Ny el är dragen i större delen av lägenheten. Stuckaturer är återskapade. Ett källarförråd om cirka 4 kvm hör också till lägenheten.

Kök och vardagsrum

Kök och vardagsrum ligger med delvis öppen planlösning, men har en skiljevägg som skapar rum i rummen och utrymmen för fler funktioner. Köket är både välplanerat och flott. Köksstommarna kommer från Marbodal och på dem sitter specialtillverkade luckor av gran samt handtag från Superfront. Bänkskivorna är av kalksten. Köket är utrustat med spishäll, ugn, mikrovågsugn, diskmaskin, kyl och frys. Här finns även fina öppna hyllor. I linjen mellan de båda rummen ryms ett stort matbord och stolar. Vardagsrumsdelen har både möjlighet till en generös soffgrupp och gott om förvaringsmöjligheter. Vid skiljeväggen mot köket finns platsbyggda vägghyllor och en utmärkt plats för skrivbord/hemmakontor. I vardagsrummet finns också en väl fungerande och välanvänd kakelugn som höjer stil- och mysfaktorn ännu ett snäpp. Kök och vardagsrum har tillsammans tre fönster vilket skapar ett ljust och luftigt sällskapsrum. På golvet ligger såpskurade trätiljor.

Sovrum

Lägenheten har två sovrum. I det ena finns en platsbyggd säng (140 cm bred) med förvaring under, samt tre platsbyggda garderober, 60 cm breda och 3 meter höga. I det andra sovrummet, som är ett barnrum, finns en fantastiskt platsbyggd våningssäng med inbyggd förvaring och front av pärlspont. Finns inte ett barn som inte vill koja här!

Badrum

Badrummet har vita kaklade väggar med beige inslag. På golvet ligger en våtrumsmatta. Rummet har ett sittbadkar med dusch, handfat med kommod, badrumsskåp, handdukstork och wc.

Hall

Innanför lägenhetens entrépardörrar finns gott om plats för hatthylla och skor, och dessutom även en inbyggd garderob där du kan hänga undan kläder.

Brf Stören 20

Allmänt om föreningen

Föreningen förvärvade 2002 fastigheten Stören 20, fastigheten är upplåten med tomträtt. Föreningen är en äkta förening som består av 33 lägenheter upplåtna med bostadsrätt och 2 st kvarvarande hyresrätter (ca 76 respektive 55 kvm). Dessutom finns 2 lokaler med hyresrätt som ger goda intäkter (ca 219 000 kr 2017).

Renoveringar i urval

2018 byte av taket i gathuset. 2017 ovk. 2014 reparation rökkanaler. 2011 installation av fiberoptiskt fastighetsnät. 2007 renovering av yttertak, trapphus samt fönster. 1985 - 1986 totalrenovering av fastigheten; byte av både badrums- och köksstammar. Nya elstigar i fastigheten. Renoveringar av fasad, fönster och tvättstuga. Fastigheten är i gott skick och inget större underhåll är planerat.

Ekonomi

Inga avgiftsförändringar är beslutade. Beslut om avgiftsförändringar i Brf Stören 20 tas i december varje år enligt gällande budgetprocess dvs nästa beslut om avgiftsförändring tas i december 2019 avseende 2020

Överlåtelseavgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på ca 1 162.5 kr och en pantsättningsavgift på ca 465 kr per pant.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en tvättstuga i källaren som är utrustad med tre tvättmaskiner, en torktumlare, ett torkskåp och en mangel. Bokas med låsbricka. För förvaring av cyklar finns ett cykelställ på gården samt ett cykelförråd. På gården finns även ett barnvagnsförråd och vid städdagar finns en container för medlemmarnas grovsopor.. Föreningens mysiga innergård har gott om sittplatser samt grillmöjligheter.

Förråd

Till lägenheten hör ett källarförråd om ca 4 kvm enligt säljaren

Bredband och kabel-tv

Kabel-tv levereras av Comhem och internet från Open Universe. Abonnemang tecknas separat av bostadsrättshavaren.

Ägande

Föreningen tillåter delat ägande. Juridisk person godkänns ej som medlem i föreningen.

Kontroll

Uppgifter från årsredovisning 2017, hemsida samt avstämt med ordförande den 28 februari 2019. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

I området kring Mariatorget råder en genuint trivsam atmosfär, med vackra byggnader och lite av en småstadstämning mitt i storstaden. Under sommarhalvåret är Swedenborgsgatan en gågata med många restauranger, caféer och uteserveringar och ett mysigt folkliv. Här bor du till exempel nära trevliga ställen som Bistro Süd, Kalf & Hansen, Petrus, Johan & Nyström och Stikki Nikki. Kommunikationerna är dessutom de allra bästa, du bor runt hörnet vid Mariatorgets tunnelbana och endast ett par minuter från pendeltågen vid Södra station och flera olika busslinjer.